Vlanderon ile ihtiyacınız olan her şeye tek bir yerde sahip olacaksınız. 

Kırpma Faktörü Nedir?

Paylaş

 

 

Daha önce ‘kırpma faktörü’ terimiyle karşılaşmış olabilirsiniz, ancak ne anlama geldiğinden ve hatta neden önemli olduğundan emin değilseniz bu yazımızda kırpma faktörünün görüntülerde yarattığı farklılıklar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yeni bir kamera satın almak istiyorsanız, kırpma faktörünü bilmek önemlidir, çünkü fotoğraflarınızın görünümünü etkileyen bir faktördür. Bu yüzden, yeni bir kameraya çok para harcamadan önce, farklı sensör türleri hakkında biraz bilgi edinmenizde fayda var.

Kırpma Faktörü Nasıl Ortaya Çıktı?

Dijital sensörler icat edilmeden önce, 35 mm film kameraları, popülerlikleri ve pazardaki çekiciliği nedeniyle gerçekten bir kriterdi. Bir SLR film kamerasında 50 mm gibi sabit bir mercek kullandıysanız, son görüntüde nasıl görüneceğini tam olarak biliyordunuz. Aynı lensi farklı 35 mm kameralarda kullansanız bile gördüğünüz şey, elde ettiğiniz şeydi. Standartlaştırılmış bir durum vardı.

Dijital kameraların icadıyla tabikide işler değişti. DSLR makina üreticileri, 35 mm filme uyan dijital sensör boyutları yapmanın maliyetleri ve teknolojik zorlukları nedeniyle pratik olmadığı düşünülerek pazara daha küçük sensörlerle üretilmiş DSLR makinaları sundular. 

Hala tam kare ve kırpılmış sensör arasındaki boyut farkını ve bunun bir görüntü için ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyorsanız, bunu göstermeye yardımcı olacak bir fotoğrafı aşağıya ekliyorum: 

kırpma faktörü

Öyleyse, Kırpma Faktörü nedir?

Kırpma faktörü, temelde sensör boyutunun 35 mm veya tam kare kamera oranını hesaplayan bir denklemdir. Verilen kırpma faktörü numarasını alır, lensin odak uzaklığıyla çarparsanız sonuçta 35 mm veya tam kare DSLR’lere göre eşdeğer odak uzaklığı elde edersiniz.

Hayatı kendiniz için zorlaştırmak istiyorsanız, matematik kullanarak ve kırpma sensörünün köşegenini hesaplayarak kameranızın kırpma faktörünü hesaplayabilirsiniz. 

Kolay bir yaşamı seven bizler için, anlamanızı kolaylaştırmak adına, aşağıdaki gibi kırpma faktörleri ve eşdeğer odak uzunluklarının bir tablosuna bakmak daha hızlı ve daha basit olabilir: 

kırpma faktörü

En üstteki satır, farklı boyutlu sensörleri gösterir ve sol taraftaki sütun, 35 mm veya tam çerçeve kamerada kullanılan farklı odak uzunluklarını gösterir. Gördüğünüz gibi, 2.0x kırpma sensöründe 400 mm odak uzaklığı kullanırsanız, aslında 800 mm odak uzaklığı elde edersiniz!

Burası bazı fotoğrafçılar için kafa karıştırıcı olabilir. Bir lensin odak uzaklığı, kamera sensör boyutundan bağımsız olarak asla değişmez.

Dolayısıyla, yukarıdaki tabloya baktığınızda, daha küçük bir sensörün lensinizi daha uzun odak uzaklığına sahip bir sensöre dönüştürdüğü görünebilir – ama aslında öyle değildir. Gerçekte olan şey, daha küçük sensörün tam çerçeve sensörle elde ettiğiniz görüntüyü kırpması ve büyüterek görüntülemesidir.

Spesifik Lens ve Sistem Boyutları

Kamera üreticileri, kırpılmış sensörleri üretmenin avantajlarını farkettiler. Bu da daha küçük, daha hafif lensler ve daha kompakt kameraların üretilebileceği anlamına geliyordu.

DSLR lensler, kırpma sensörlü kameralar için özel olarak üretiliyor ve bunları tam kare bir kamerada kullanmanız çoğu zaman mümkün olmuyor. Üreticiler, alıcıların kırpma sensörlü kameralara uygun lens satın almalarını kolaylaştırmak amacıyla lenslerin adlarında farklı kısaltmalar kullanmaktadır. Burada, popüler lens üreticilerinin ürettiği lenslerden örnekler verebiliriz.

  • Canon: EF-S, EF-M
  • Samsung: NX
  • Nikon: DX
  • Sony / Minolta: DT, E
  • Tamron: Di II
  • Tokina: DX
  • Pentax: DA
  • Sigma: DC, DN

Son düşünceler

Satın almadan önce tam ve kırpma sensörlerin artılarını ve eksilerini (ve fiyatı) tartın. Ancak, tüm bu teknik unsurların sizi iyi fotoğraflar oluşturmaktan alıkoymasına da izin vermeyin. Daha büyük ve daha pahalı teçhizatın daha iyi fotoğraflar çekeceği anlamına geldiğini asla düşünmeyin.