Büyüme için Vlanderon'u keşfedin.

Kurumsal değeri artıran önemli iş zorluklarını üstleniyoruz.


Pazarlamanızı güçlendirecek yönetim hizmetlerini keşfedin.

Markanıza her anlamda katkı sağlayacak güçlü yönetim araçlarımız ile bilgili danışmanlık sağlıyoruz.


Prodüksiyon alanında derin uzmanlığa sahip olduğumuz medya servislerimizi keşfedin.

Profesyonel yüksek kaliteli görüntü üretiminde hizmetinizdeyiz.


Dijital Pazarlamanın temelinde yer alan web çözümlerimizi keşfedin.

İşletmenizi dijital ortamlarda en iyi şekilde temsil edecek web çözümleri sunuyoruz.


Ticaretinize katkı sağlayan pazarlama çözümlerimizi keşfedin.

Her sektöre dokunan bir yaklaşım sergiliyoruz.


Bilgiyi sizin için süzüyor ve işletmenize katkı sağlayacak içerikler üretiyoruz.

İşletmenize katkı sunabilecek bir bilgiyi paylaşabilmek bizi mutlu ediyor.

Vlanderon ile ihtiyacınız olan her şeye tek bir yerde sahip olacaksınız. 

Facebook Kılavuzu

Paylaş

Facebook, iki milyara yakın aktif günlük kullanıcı sayısı ile dünya üzerindeki en popüler sosyal medya platformlarındandır. İnsanların sevdikleri ile iletişim kurmalarını sağlayan ve çeşitli gönderiler paylaşmak amacıyla kullanılan Facebook, günümüz dijital teknolojileri için bir devrim niteliğindedir. 

Kullanıcı sayısının fazla olduğu ve insanlar üzerindeki etkileri fark edildiğinde Facebook, yalnızca insanların birbiri ile bağlantı kurması amacıyla kullanılmamaya başlamıştır. Facebook, bu gelişmelerin sonucunda işletmelerin dijital pazarlama amacıyla kullandıkları bir sosyal paylaşım sitesi haline gelmiş ve dünyanın çeşitli yerlerinden ulaşılabilir olmasını sağlayan kolay kullanılabilir ara yüzü ile gittikçe popülerleşmiştir. 

Bu kılavuz, Facebook’un çevrimiçi uygulamalar arasında neden ön plana çıktığını açıklamakta ve nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili bilgileri detaylarıyla içermektedir.  

Facebook

Facebook Temel Bilgiler

Facebook, 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kurulan, günümüzün en popüler sosyal medya platformlarındandır. Zuckerberg’in gelecek vizyonu sayesinde Facebook, dijital çağın belirleyicilerinden biri olmayı ve aynı zamanda sanal dünyaya yön vermeyi başarmıştır. Öyle ki en popüler sosyal medya platformlarından birçoğunun ilham kaynağı olmuş ve gelişimlerine katkıda bulunmuştur.

Facebook, “sosyal paylaşım sitesi” kavramını hayatımıza sokan bir uygulama olarak insanlar arasında iletişim sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. İnsanların hayatlarını sevdikleri ile paylaşabilmeleri ve kendilerini ifade edebilmeleri için fotoğraf, video, durum, ileti gibi çeşitli gönderi türleri sunulmuştur. Sürekli olarak güncellenen ve özelliklerini arttıran Facebook, bu sayede giderek popülerleşmeyi başarmıştır. 

Gelişimini hiç durmadan sürdüren ve kuruluşundan bugüne birçok oyun ve uygulamayı da bünyesine dahil eden Facebook, kitlesini korumaya devam etmektedir. Farklı kullanıcı profillerine yönelik farklı özellikleri sayesinde de kitlesini genişletmeyi ve çeşitlendirmeyi sürdürmektedir. Bu sayede son yıllarda yalnızca sosyal paylaşım sitesi olmaktan çıkmış ve pazarlama amacıyla da kullanılabilir bir platform haline gelmiştir. Öyle ki dijital reklamcılık için bünyesine dahil ettiği uygulamalar sayesinde de Facebook, işletmelerin pazarlama için ilk tercihleri olmayı başarmıştır. 

Son gelişmelere bakıldığında ise Facebook’un çatı şirketinin adı değişmiş ve 28 Ekim 2021 tarihinden itibaren adı Meta Inc. olmuştur. 

Facebook’un Amacı Nedir?

Facebook ilk olarak,  iletişim kurma amacıyla kurulmuş olan bir platformdur. İnsanlar, ağlarına ekledikleri arkadaşları veya sevdikleri ile paylaşım yapabilir, birbirlerini takip edebilir, özel olarak mesajlaşabilir veya işletmeler ile iletişime geçebilirler. Fakat günümüze baktığımızda Facebook’un amacının tamamen dönüştüğünü söyleyebiliriz. Her ne kadar kurulduğu yıllardaki gibi iletişim kurma amacıyla kullanımını hala sürdürse de şirketin amacının değiştiği net olarak görülmektedir.

Günümüzde Facebook, çeşitli eklentilerinin de desteğiyle bir çevrimiçi reklamcılık ve pazarlama aracı haline gelmiştir. Üstelik bunu yalnızca tek bir uygulama üzerinden de yapmamaktadır. Facebook, yıllar içerisinde sosyal medya platformu olmanın dışına çıkarak bir teknoloji devi haline gelmiştir. Şirkete dahil edilen Instagram ve WhatsApp gibi dünyanın en fazla kullanıcı sayısına sahip uygulamaları ile amaçlarını genişletmiş ve uygulama içindeki özelliklerini destekleyici uygulamaları sayesinde çeşitli amaçların gerçekleştirilmesine uygun bir platform haline gelmiştir.

Facebook’un Özellikleri

Facebook, vizyonunun ve insanlar üzerindeki etkisinin farkında olarak sık sık güncellenen ve yeni özellikler eklenen bir uygulamadır. Kurulduğu ilk yıllardan bugüne kadar uygulama içi eklentilerini her geçen gün geliştirmeyi sürdürmüş ve çeşitli amaçlara hizmet eden özellikleri ile kullanıcı sayılarını arttırmayı başarmıştır.

Facebook’un sahip olduğu özelliklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Fotoğraf ve Video: Facebook’un kurulduğu günden bugüne kadar gelmeyi başaran ve esas temasını oluşturan özelliği video ve fotoğraf paylaşımıdır. Uygulamanın belirlediği formatlara uygun olduğu takdirde dileyen herkes medya içeriklerini paylaşabilmektedir. Farklı düzenleme seçenekleri ile Facebook, fotoğraf ve videoların düzenlenerek paylaşılmasına izin vermekte ve gizlilik ayarları ile kimlerin paylaşılan içeriklere ulaşabileceğini seçme imkanı sunmaktadır.
  • Durum Güncelleme: Durum güncelleme, Facebook’un metin içerikleridir ve herhangi bir medya ögesi eklenmeden oluşturulmaktadır. Bu özellik sayesinde hesabı olan her kullanıcı, durumları ile ilgili metin gönderisi paylaşabilir. Dileyenlerin metinlerine emoji de eklemesi mümkündür.
  • Mesajlaşma: Facebook, kullanıcılarının bağlantıları ile özel olarak iletişim kurmasını sağlayan mesajlaşma özelliğine sahiptir. Facebook Messenger uygulaması sayesinde yazılı, görsel veya sesli mesaj halinde bağlantılar ile iletişim kurulabilir. Fakat bağlantınız olmasa dahi sizlere mesaj gönderen kişiler ile iletişime geçebilir ve gizliliğiniz için bu özelliği devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Canlı Yayın: Facebook’un kullanıcılarına sunduğu bir diğer özellik, canlı yayındır. Üye olan herkes kesintisiz bir şekilde 12 saatlik yayınlar açabilir veya arkadaş listesinde olmasa dahi diledikleri kullanıcının canlı yayınını izleyebilirler.
  • Hikaye: Hikaye özelliği, Facebook’un Instagram’ı satın almasının ardından uygulamaya eklenmiş olan bir özelliktir.
  • Pazar Yeri: Dijital pazarlama alanında da aktif olarak kullanılan Facebook, Facebook Marketplace özelliği ile kullanıcıların bulundukları bölgede birbirleriyle alışveriş yapmalarına imkan tanımaktadır. Bu özellik ile ister yeni ister de ikinci el eşyaların alım satımı yapılabilir.
  • Etkinlik: Facebook’un aktif kullanıcı oranları sayesinde hızla yayılabilen etkinlikler de oldukça kullanışlı bir özelliktir. Çeşitli eğitimler veya oturumlar Facebook ile yapılabilmekte veya davetiye ulaştırılabilmektedir.
  • Poke (Dürtme): Facebook ile özdeşleşmiş olan ve kullanıcıların iletişim araçlarından biri olan Poke (dürtme) de sık sık kullanılan özelliklerdendir.

Facebook’un Vizyonu Nedir?

Facebook, kuruluşundan itibaren vizyonu ile dijital çağın başrollerinden biri olmayı başarmıştır. İlerlemesinin en büyük nedeni de her zaman gelişime önem vermesi ve durmadan güncellenmesidir. Günümüz sosyal medya çağında da farklı içerikleri ve sektördeki öncü uygulamaları ile vizyonunu devam ettirmektedir.

Zuckerberg, Facebook’un gelecekte de başarılı olması adına birçok çalışmaya imza atmakta ve sektörü dönüştürmeye devam etmektedir. Bunun için çalışmalarını gerçekçi sanal dünya olan Metaverse’e yönlendirmiş ve günümüzde olduğu gibi gelecekte de vizyonu ile ön plana çıkacağının sinyallerini vermiştir.  Metaverse’ün pazarlama açısından da etkili olmaya başladığı ve birçok işletmenin bu yeni sanal dünyada yerini aldığı da düşünüldüğünde Facebook’un çevrimiçi reklamcılık hacmini genişleterek etkili olmaya devam edeceği söylenebilir. 

Facebook Algoritması

Facebook algoritması, zaman içerisinde dönemin koşullarına göre sık sık yenilenmektedir. Bunun nedeni kullanıcıların uygulamayı doğru kullanabilmesi ve bütün özelliklere kolaylıkla erişim sağlayabilmesidir. Facebook, kullanıcı deneyimini arttırmak amacıyla güncelde algoritmasının, sıralama stratejilerine ve beğenilere uygun olarak çalışmasını sağlamaktadır. Bunun için kullanıcıların verileri toplanmakta ve uygulama içi davranışları analiz edilerek kişiye özel gönderi sıralaması sunulmaktadır. 

Bu sıralamaları belirleyen faktörler ise şu şekildedir;

  • Etkileşime Geçilen Kullanıcı ve Sayfalar
  • Gönderilerdeki Medya Ögelerinin Türü
  • Gönderinin Etkileşim Oranları

Facebook Algoritmasında Kazanmak için Neler Yapılmalıdır?

Facebook kullanıcısı olan bireysel hesaplar veya işletme hesaplarının algoritmada kazanmak için yapabileceği belli başlı çalışmalar bulunmaktadır. Bunlar dikkate alındığı takdirde Facebook’un bütün imkanlarından yararlanmak ve başarı için gerekli stratejilere uyum sağlamak mümkün olmaktadır.

Facebook algoritmasında kazanmak için yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Paylaşımlarınızı hedef kitlenizin aktif olduğu saatler içerisinde yapın.
  • Ağınıza eklediğiniz kişiler ile sohbet başlatın.
  • Yüksek kaliteli, özgün ve 3 dakikadan uzun videolar yayınlayın.
  • Paylaşımlarınızın Facebook’un politikalarına uyumlu olduğundan emin olun.
  • Düzenli olarak gönderi paylaşımı yapın.
  • İşletme hesabına sahipseniz ücretli reklamlar ile içeriklerinizi destekleyin.

Facebook İstatistikler

Facebook’un dijital dünya içerisinde başarılı olduğunu kanıtlamak için istatistiklerini incelemek yeterlidir. Öyle ki Facebook, hem ziyaretçi trafiği hem de pazarlama süreçleri açısından son derece başarılıdır ve her yıl istatistiklerini katlayarak devam etmektedir.

Facebook’un 2021 üçüncü çeyreğinde yayınladığı istatistikleri genel olarak incelemek gerekirse:

  • Aylık aktif kullanıcı sayısı 2.9 milyardır.
  • Günlük aktif kullanıcı sayısı 1.93 milyardır.
  • Uygulamaya her dakika 400 yeni kullanıcı kayıt olmaktadır.
  • Uygulama içerisinde dakikada yaklaşık 4 milyon beğeni yapılmaktadır.
  • İnternet kullanıcılarının %60’ından fazlası Facebook kullanmaktadır.
  • Kullanıcıların %50’ye yakını Facebook reklamlarından etkilendiğini belirtmektedir.
  • Uygulamaya kayıtlı 80 milyondan fazla işletme bulunmaktadır.

Dijital Pazarlama ve Facebook İlişkisi

Facebook, popüler bir sosyal medya uygulaması olmasının yanında etkili bir dijital pazarlama aracıdır. İşletmeler, Facebook’un geniş kullanıcı ağını fark etmiş ve yatırımlarını çevrimiçi reklamcılık uygulamalarına yönlendirmişlerdir. İçinde bulunduğumuz dijital çağın farkında olan ve bu çağı dönüştürme konusunda da etkili olabilen uygulamanın işletmeler tarafından aktif olarak kullanılması da kaçınılmaz olarak gerçekleşmiştir. 

Bir Facebook hesabı ile dijital pazarlama anlamında birçok işlem gerçekleştirilebilmektedir. Ürün ve hizmetlerin ilgi çekici tanıtımları yapılabilmekte ve müşteriler ile kolaylıkla etkileşime geçilebilmektedir. Bu sayede pazarlama stratejileri için önemli adımlar atılmakta ve müşteriler ile ilişkiler geliştirilerek organik bir bağ kurulması sağlanmaktadır. Yeterince etkileşim alan markaların tanınırlığı artacağı gibi düzenli pazarlama çalışmalarının sonucunda gelirlerini katlayacakları da söylenebilir. 

Facebook’un çeşitli uygulamaları ile desteklenebilen kampanyaları sayesinde her sektörden içerik oluşturulması mümkün olduğundan uygulama, pazarlama çalışmaları için gerekli bir platform haline gelmiştir. Özellikle veri ölçüm araçları sayesinde Facebook, müşterilerin özelliklerinden ürün ve hizmetlerin başarılarına kadar her türlü analizin yapılabilmesini sağlamaktadır.Kısacası, Facebook’un pazarlama araçları doğru stratejiler ile desteklendiğinde dijital pazarlama için son derece etkili içerikler oluşturulmasını mümkün kılmakta ve işletmelerin hedef kitleleri ile kolaylıkla iletişim kurmasına yardımcı olmaktadır. 

Facebook Hesabı Oluşturma

Dünya üzerinde en fazla kullanıcı sayısına sahip ve en gelişmiş uygulamaların başında gelen Facebook’a üye olmak ve hesap oluşturmak oldukça kolaydır. Şirketin politikalarına uyum sağlayan herkesin Facebook hesabı açması mümkündür.

Buna göre hesap oluşturmaya başlamadan önce şu özellikleri sağlamanız gerekir;

  • 13 yaş ve üzeri olmak,
  • Telefon numarasına sahip olmak,
  • Aktif kullanılan e-posta adresine sahip olmak.

Facebook Kişisel Hesap Kurulumu

Facebook, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz ile iletişime geçebileceğiniz veya çeşitli pazarlama uygulamalarından yararlanabileceğiniz geniş çaplı bir sosyal medya platformudur.  Facebook’un oldukça çeşitli olan özelliklerinden yararlanmak ve dünyanın her yerindeki insanlar ile kolaylıkla etkileşime geçmeniz için üye hesabı oluşturmanız yeterli olacaktır. Bu sayede dilerseniz kişisel hesabınızı kullanmaya devam edebilecek dilerseniz de kurulum aşamasını tamamladıktan sonra amacınıza uygun sayfalar oluşturmak için kullanabileceksiniz.

Facebook kişisel hesap oluşturmak için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

Facebook
  • Sizden istenilen adınız, soyadınız, e-posta adresiniz veya telefon numaranız, şifreniz, cinsiyetiniz ve doğum tarihi bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde doldurun.
Facebook
  • “Kaydol” butonuna basın ve hesap kurulumunuzu tamamlamak için e-posta veya telefon numaranızı onaylayın.

Facebook-Kullanıcı Adı

Facebook kullanıcı adı, uygulama üzerinde kullanıcıların kimliklerini ifade eden ve insanların birbirilerini bulmasını kolaylaştıran bir özelliktir. Genellikle üye hesabı oluşturanların kendi adından türetilmiş ve Facebook’un kullanıcı adı formatına uygun olarak oluşturulmuşlardır. 

Facebook kullanıcı adınızı düzenlemeniz gerektiğinde şu adımları takip edebilirsiniz:

Facebook
  • Facebook hesabınıza giriş yapın ve sağ üst köşedeki menüden “Ayarlar ve Gizlilik” butonuna tıklayın.
Facebook
  • “Ayarlar → Genel → Kullanıcı Adı” adımını takip edin.
  • Yeni kullanıcı adınızı belirleyerek “Değişiklikleri Kaydet” butonuna tıklayın ve işleminizi sonlandırın.

Facebook-Profil Fotoğrafı

Facebook hesaplarına insanların birbirini tanımasını kolaylaştırmak veya sayfanın kuruluş amacına uyumlu bir imaj çizmek amacıyla profil fotoğrafı eklenmektedir. Dilediğiniz zaman güncelleyebileceğiniz fotoğraflarınızın yüksek kalitede ve tercihen en az 320 piksel genişlik ve 320 piksel uzunluğa sahip olması önerilmektedir. 

Profilinize eklediğiniz fotoğrafınız, Facebook’un kullanıcı deneyimini arttıran politikaları nedeniyle her daim herkese açık olarak paylaşılmakta ve her etkileşiminizde hesabınızı görüntüleyen kullanıcıların bakabileceği şekilde düzenlenmektedir. Fakat güncel fotoğrafınızdan önce kullandığınız fotoğraflarınızı gizliliğiniz açısından kimlerin görüntüleyebileceğine karar verebilirsiniz.

Facebook profilinize fotoğraf eklerken veya değiştirirken şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Facebook hesabınıza giriş yaparak profil resminize tıklayın.
Facebook
  • Profil resminizin altında yer alan “Profil Resmini Güncelle” simgesine tıklayın.
  • Eklemek istediğiniz fotoğrafı seçin ve dilerseniz kalem simgesine tıklayarak düzenleme yapın.
  • “Kaydet” butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayın.

Telefon Numarası Veya E-Posta Adresi Onayı

Facebook üyelik işlemlerinin tamamlanması için telefon numarası veya e-posta adresinin onaylanması gerekmektedir. Bunun için üye hesabı oluştururken hangi seçeneği tercih ettiyseniz o uygulama üzerinden onaylama işlemlerini tamamlayacağınızı bilmelisiniz.

  • Telefon numarası ile kayıt yapıldığında, kısa mesaj (SMS) ile gönderilen kodun girilmesi ve işlemin onaylanması gerekmektedir.
  • E-Posta ile kayıt yapıldığında ise e-posta adresine gönderilen bağlantıya tıklanarak işlemin onaylanması gerekmektedir.

Facebook İşletme Hesabı

Facebook, kişisel kulanım için oluşturulan hesapların yanında işletmeler için de sayfa açmaya imkan tanımaktadır. Markalarının bilinirliğini arttırmak ve potansiyel müşterileri ile kolaylıkla iletişime geçmek isteyen işletmeler, Facebook işletme hesabı oluşturabilmektedirler. Bu sayede Facebook’un ücretsiz araçlarından yararlanabildikleri gibi uygulamayı pazarlama amacıyla rahatlıkla kullanabilmektedirler.

Facebook İşletme Sayfası Nedir?

Facebook işletme sayfası, işletmelerin, kurumların, tanınmış kişilerin veya sanatçıların kullanabileceği profesyonel Facebook hesabıdır. Herkese açık olarak oluşturulan işletme sayfaları ile kişisel hesaplarda yapılan işlemlerin her biri gerçekleştirilebilir. Kullanıcıların profilleri görüntülenebilir, beğeni, yorum, paylaşım yapılabilir. Üstelik müşteriler ile iletişime geçmenin kolaylaşması açısından mesaj özelliği de kullanılabilir.

İşletmeler, Facebook işletme sayfası ile amaçlarına uygun olarak paylaşım yapabilirler. Bu sayede diğer şirketler arasında ön plana çıkmak için bir fırsat oluşturur ve Facebook’un özelliklerini aktif olarak kullanarak markalarının gelişimine katkıda bulunabilirler. Üstelik işletme sayfaları, Facebook’un dijital pazarlama açısından son derece önemli olan mağazalarına veya reklamlarına da bağlanarak işletmelerinin faaliyetlerini geliştirebilmektedir.

Kısacası Facebook işletme sayfaları, ücretsiz bir şekilde uygulamaya kayıt olan herkesin kullanabileceği ve müşterileri ile bağlantı kurarak markasını geliştirebileceği bir hesap çeşididir.

İşletme Sayfalarının Avantajları

Facebook sayfalarının amaçlarına uygun bir pazarlama aracı olduğunu fark eden işletmeler, işletme sayfalarını oluşturarak Facebook’un tüm avantaj ve özelliklerinden yararlanabilmektedir. Dijital çağa ayak uydurmanın çevrimiçi pazarlama süreçlerine başvurmak olduğunu unutmadan işletme sayfalarının avantajlarından söz etmekte fayda vardır. Bu sayede Facebook’un neden bu denli popülerleştiği ve insanlar üzerinde etkili olduğu tartışılabilir.

İşletme sayfalarının avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sayfa oluşturmak oldukça kolaydır ve ücretsiz olarak tamamlanan bir işlemdir.
  • İşletmeler sayfalarına temel iletişim bilgilerini ekleyebilir ve bu sayede müşterilerinin kendilerine kolaylıkla ulaşmasını sağlayabilir.
  • Her sektöre uyumlu çok yönlü özellikleri sayesinde işletmelerin her biri sayfa oluşturarak hedeflerine uygun içerikler yayınlayabilir.
  • Müşteriler ile kolaylıkla bağlantı kurulabilir ve potansiyel müşterileri çekmek adına etkileşime geçilebilir.
  • Hedef kitle kolaylıkla belirlenebilir. Facebook hedef kitleyi tanımlamayı sağlayan araçları sayesinde müşterilerin demografik bilgilerini işletmelere sunmaktadır.
  • İşletmeler diledikleri gibi reklam oluşturabilir ve yayınlayabilir. Bunu yaparken reklamlarının her aşamasını yöneterek sayfa oluşturma amaçlarına uygun içerikler üretebilirler.
  • Ücretsiz bir araç olması nedeniyle daha az maliyetli olan Facebook ile çevrimiçi reklamcılık faaliyetlerine ayrılan bütçe azaltılabilir.
  • İletişim bilgilerine eklenebilen web sitesi bağlantıları sayesinde siteye gelen ziyaretçi trafiği arttırılarak ürün ve hizmetlere daha fazla kişinin ulaşması sağlanabilir.

İşletme Sayfalarının Özellikleri

Facebook’un avantajlarından yararlanabilmek ve insanların ilgisini çekerek markanın tanınırlığını arttırmak için işletme sayfalarının özelliklerinin doğru ve etkili bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu sayede herkese açık sayfalardan yayınlanan içeriklerin hedef kitleye ulaştırılması ve işletmeyi takibe almaları sağlanabilir.

İşletme sayfalarının özellikleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • İşletme Bilgileri Ekleme: Sayfaların en önemli özelliği, işletme bilgilerinin eklenebilmesidir. Bu hem markanın işlerini kolaylaştıran hem de kullanıcı deneyimini arttıran bir eklentidir. İşletme sayfalarına; telefon numarası, web sitesi, çalışma saatleri, sektör bilgisi ve kullanıcı adı gibi temel bilgiler eklenebilir.
  • Paylaşım Yapma: Kişisel Facebook hesabında olduğu gibi işletme sayfaları ile de paylaşımda bulunulabilir. Bu özellik, bilgi paylaşımı ve kampanya duyurusu gibi önemli etkinliklerin duyurusu için kullanıldığında son derece etkili olabilmektedir.
  • Mesajlaşma: Müşteriler ile iletişime geçmenin en kolay ve etkili yolu Facebook’un mesajlaşma özelliğidir. İşletme sayfaları aracılığıyla işletmelere ulaşan müşterilerin marka ile bir bağ oluşturması ve gelişimine katkıda bulunacak faaliyetleri tamamlaması sağlanabilir. Ayrıca Facebook’un araçları sayesinde mesajlaşma özelliği farklı şekillerde düzenlenebilir ve otomatik yanıtlama gibi pek çok eklenti ile de desteklenebilir.
  • İstatistikler: Facebook sayfalarının sağladığı avantajlardan belki de en önemlisi istatistikleri görebilme özelliğidir. İstatistiklerini inceleyen işletmelerin mevcut sayfalarını yönetebilmesi ve ileride oluşturacakları kampanyaları düzenleyebilmesi Facebook’un sunduğu raporlar sayesinde oldukça kolay olmaktadır.
  • Araçlar: Facebook’un özelliklerini geliştirmek ve işletmelerin büyümesini kolaylaştırmak adına sunduğu çok çeşitli araçları bulunmaktadır. Bu araçlar hem kullanıcı deneyimini arttıran hem de işletmelerin etkinliklerini arttırmasını sağlayan eklentileri içermektedir.

İşletme Sayfalarında Kullanılabilecek Ücretsiz Araçlar

Facebook’un işletmelerin gelişimi, markaların tanınırlığının artması ve reklam oluşturma için sunduğu çeşitli araçlar bulunmaktadır. Bu araçlar, farklı kategorilerde kullanılabilecek ve işletmelerin oluşturdukları kampanyaları yönetmesine yardımcı olacak şekilde düzenlenmişlerdir. 

İşletme sayfalarında kullanılan ücretsiz araçlar şu şekildedir:

  • Paylaşım ve Bağlantı Kurma Araçları
  • Gönderiler
  • Gelen Kutusu ( Messenger, Yorumlar, Instagram Dırekt)
  • Hikayeler
  • Gruplar

2. Optimizasyon Araçları

  • İstatistikler
  • Reklamlar

3. İşletme Araçları

  • Etkinlikler
  • Randevular
  • Mağazalar
  • İş Fırsatları

İşletmeler için Facebook Sayfası Oluşturma Adımları

İşletmelerin Facebook’ta neden yer almaları gerektiği ile ilgili bilgileri inceledikten sonra Facebook sayfalarının nasıl oluşturulması gerektiğini öğrenmek gerekir. İşletme sayfası oluşturmaya başlamadan önce kesinlikle bir kişisel Facebook hesabına sahip olunmalı ve yönetici olmak adına kullanılmalıdır. Fakat bilinmelidir ki kişisel hesapta yer alan özel bilgilerin gizliliğine önem verildiğinden herhangi bir şekilde işletme sayfalarında bu bilgilere yer verilmeyecektir. Sayfa oluşturma adımlarına geçmeden önce sahip olmanız gerekenleri kısaca sıralamak gerekirse:

  • Kişisel Hesap
  • İşletme Adı
  • Hakkında Kısmına Eklenecek Olan Açıklama
  • Profil Fotoğrafı
  • Kapak Fotoğrafı
  • Eylem Çağrısı Seçeneklerini Belirleme

İşletmeler İçin Facebook Sayfası Oluşturma Adımları:

  • https://www.facebook.com/pages/create adresine giriş yapın.
  • Sayfa oluşturma amacınıza uygun olarak bir sayfa kategorisi belirleyin. İşletme veya Marka ile Topluluk veya Tanınmış Kişi sunulan seçenekler arasındadır.
Facebook
  • Seçiminizin ardından Facebook’un sorduğu temel bilgilerinizi içeren soruları yanıtlayın. İşletme adı, kategori seçimi, adres ve telefon numarası gibi bilgiler bu adımda istenmektedir.
Facebook
  • Profil resminizi ve kapak fotoğrafınızı belirleyin. Yüksek kaliteli ve markanıza uygun fotoğraf seçmeye özen gösterin. Ayrıca fotoğraflarınızı yükledikten sonra önizleme aşamasında mobil ve masaüstü görünümler arasında geçiş yaparak profilinizin nasıl göründüğünü inceleyin.
  • Kullanıcı adınızı belirleyin. İnsanların sizi bulmasını sağlayacak olan kullanıcı adınızın net ve kolay bulunabilir olmasına özen gösterin.
  • İşletme sayfanızda yer alacak ayrıntıları belirleyin. Bu adımda Hakkında bölümü, bilgi ve tercihleriniz, eylem çağrısı seçenekleri gibi işletmenizi yönetmenizi sağlayacak bilgileri ekleyin veya düzenleyin. Bu adımdaki tercihlerinizi daha sonradan güncellemeniz mümkün olacaktır.
  • Ayrıntıları da girmenizin ardında işletme sayfanızı oluşturmuş ve yayına almış olursunuz. Bu adımları tamamladıktan sonra direkt olarak uygulamadan ayrılmadan gönderi paylaşmanız oldukça önemlidir. İlk paylaşımınızı sayfanızı oluşturduktan hemen sonra kaliteli bir içerik ile veya sektörün önde gelen isimlerinin sayfalarındaki içerikler ile yapmalısınız.
  • Son olarak, “Arkadaş Davet Et” veya “Kişisel Sayfa Tanıtın” butonlarını kullanarak hedef kitlenize ulaşma yolunda ilk adımınızı atın.

İşletme Sayfalarında Yer Alan İşletme Türleri

İşletme sayfası oluştururken kategori seçimi sırasında birden fazla seçenek sunulmaktadır. İşletme türleri olarak adlandırılan bu seçenekler arasından markanıza en uygun olanı tercih etmeniz gerekecektir. Bu aşama hem markanın doğru hedef kitlesini belirleyebilmesi hem de amacına uygun hedeflerini belirleyerek içerik üretmeye başlamasına yardımcı olmaktadır.

İşletme sayfası kurmaya karar verdiğinizde markanızın özelliklerine uygun olarak seçebileceğiniz işletme türleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Büyük Veya Küçük İşletme
  • Medya Kuruluşu Ve Yayıncı
  • İçerik Üreticisi
  • Ajans
  • Geliştirici
  • İş Ortağı
  • Yeni İşletme

İşletme Sayfaları Nasıl Yönetilir?

Facebook sayfasına sahip olmak, uzun süreli ve düzenli bir yönetim becerisi gerektirmektedir. İşletme sayfalarının işinizin bir parçası olduğunun farkında olarak çalışma düzeninizi oluşturmanız gerekmektedir. Bu nedenle sosyal medya konusunda uzman olan ekip arkadaşları edinmeli veya işletme sayfanıza yeterli zamanı ayırmalısınız. 

Facebook, işletme sayfalarının yönetiminin ne kadar önemli olduğunun ve titiz bir çalışma gerektiğinin farkında olarak sayfa yönetimi konusunda çeşitli rollerin atamasının yapılmasını mümkün kılmaktadır. Bu sayede her kategori ve özelliğin takibini ve yönetimini gerçekleştiren ekip arkadaşları edinilebilir ve pazarlama stratejileri geliştirilebilir.

İşte Facebook işletme hesaplarında yer alan bazı roller:

  • Yönetici: İşletme sayfasını oluştururken kullanılan kişisel hesabın sahibi, yönetici olarak rol almaktadır. Fakat sonrasında yönetici aynı kadro içerisine farklı kişileri ekleyerek yönetici sayısını arttırabilir. Bu rolü üstenen kişilerin hesapta diledikleri özelliği kullanması mümkündür. Mesaj gönderme, içerik paylaşma veya reklam oluşturma kullanabilecekleri özelliklerden bazılarıdır.
  • Moderatör: Sayfa içerisindeki düzeni sağlamak amacıyla moderatör rolü atanabilir. Moderatörler, işleteme sayfasına gelen yorumları düzenleyebilir, mesaj gönderebilir, yöneticilerin oluşturduğu içeriklere ulaşabilir veya reklam oluşturabilir.
  • İçerik Oluşturma: İçerik oluşturma rolünün atandığı kişiler, yönetici rollerini düzenlemek haricinde sayfa içi düzenden ve her türlü içerik oluşumundan sorumludurlar.
  • Reklamveren: Reklamlar ile ilgili verileri görme ve reklam oluşturma amacıyla reklamveren rolü atanabilir.
  • Insights Analyst: Bu rolün atandığı kişiler, müşteri profillerini analiz ederek hedef kitlenin belirlenmesi aşamasında çalışmaktadırlar.

Facebook İşletme Sayfası Optimizasyonu

İşletme sayfalarının doğru bir şekilde kullanılabilmesi ve en iyi performansı sağlayabilmesi için düzenli olarak optimize edilmesi gerekmektedir. Gelir elde etmek amacıyla oluşturulan kampanyaların, hedeflenen başarıya ulaşması için optimizasyon işlemleri aksatılmadan tamamlanmalıdır.

Optimizasyon işlemleri kapsamında yapılabilecek çalışmaların bazıları şu şekilde sıralanabilir:Düzenli Olarak Kampanyalarınızı Analiz Edin

Optimizasyon çalışmaları kapsamında düzenli olarak yapılması gereken ve esasında başarı elde etmek için zorunlu olan işlem, kampanyaların analizini yapmaktır. Oluşturulan reklamlar veya paylaşılan gönderilerin belirlenen hedefe ulaşıp ulaşamadığının anlaşılası ve gerekli olduğu takdirde düzenlenebilmesi için istatistiklere ihtiyaç duyulmaktadır. Analizlerden elde edilen veriler ile hedef kitlenin özelliklerinin tespiti yapılabileceği gibi sayfanın performansının artmasına yardımcı olacak pazarlama stratejileri de belirlenebilir. Yalnızca hedef kitlenin özellikleri de değil, kampanyaların aldığı etkileşim oranları da detayları ile incelenebilmektedir. 

Mesajlara Yanıt Verin

Müşterilerinizin göndermiş olduğu mesajlara etkileşimi arttırmak adına yanıt vermeye çalışın. Hızlı yanıt verebilmek hem işletmenizin daha profesyonel görünmesini sağlayacak hem de kullanıcı deneyimini arttırarak müşterilerin sorularının hızla yanıtlanmasını sağlayacaktır.

Sabitlenmiş Gönderi Ekleyin

Sayfanızı inceleyen potansiyel müşterilerin deneyimini arttırmak ve işletmeniz hakkında kısa sürede bilgi edinmelerini sağlamak için sabitlenmiş gönderi ekleyin. İşletmenizin hangi özelliği ile ön plana çıkmak istiyorsanız veya geliştirmeniz gereken bir kampanyanız varsa gönderi sabitleyerek sayfanızın performansını arttırmalısınız.

Bu işlemi yapmak ise oldukça kolaydır. Sabitlemek istediğiniz gönderiyi bularak gönderinin sağ üst köşesinde yer alan üç noktaya ve ardından “Sayfanın Başına Sabitle” seçeneğine tıklayın. Sabitlenen gönderiniz sayfanızın ilk sırasında mavi bir raptiye simgesi ile birlikte görünecektir. 

Facebook

Kaynak: https://www.facebook.com/HighGenic/

Facebook’un Yayınlama Araçlarından Yararlanarak Gönderilerinizi Planlayın

Facebook’un araçlarını kullanarak aktif bir sayfa olmak adına gönderi zamanı planlanabilir ve sürekli olarak uygulamanın açık kalmasına gerek duyulmadan içerik paylaşımı yapılabilir. Bu sayede farklı çalışmalarınız için zaman kazanırken optimizasyon süreçlerine katkıda bulunacak ve performansınızı arttıracak gönderi paylaşım düzenini de kurmuş olacaksınız.

Diğer Sayfalar ile Bağlantı Kurun

İşletme sayfanızdan aynı sektörde rekabet ettiğiniz veya popüler olan işletmeler ile bağlantı kurun. Böylelikle hem ağınız genişlemiş olur hem de etkileşim alma ihtimaliniz artar. 

İşletme Sayfanız ile Gruplara Katılın

İşletme sayfalarınız ile gruplara katılarak gönderi paylaşmanız, ilgi çekici içerikler oluşturmayı başardığınız takdirde grupta bulunan kitleyi sayfanıza çekmenize yardımcı olacaktır. Üstelik gruplar herkese açık ve ücretsiz olmaları ile geniş bir hedef kitle seçeneği de sunmaktadır.Facebook grupları, belirli amaçlara uygun olarak kurulan ve aynı konuya ilgi duyan kişilerin bir araya geldiği forumlardır. Bir gruba üye olmak demek, Facebook üzerine bir kimlik inşa etmek ve bağlantı ağını genişletmek anlamına gelmektedir. Sayfa içerisindeki gönderiler satış amaçlı olması nedeniyle resmi bir içerik kazanabileceğinden gruplarda markaların tanıtılmaya çalışılması samimi bir ortam olması nedeniyle daha kolay olabilmektedir. Facebook gruplarına sayfanız ile katılarak markanızın tanıtımını yapabilir ve direkt olarak hedef kitlenize uygun kişiler ile etkileşime geçerek bir bağ oluşturabilirsiniz.

Etkinlikler Düzenleyin

Optimizasyon işlemleri sırasında istatistiklerinizin olumsuz yönde ilerlediğini gördüğünüzde hedef kitlenize ulaşmak ve potansiyel müşteri sayılarını arttırmak adına etkinlik düzenleyebilirsiniz. Facebook’un etkinlik oluşturma ve yayınlama özelliği sayesinde davetiyeler aracılığıyla hedef kitleye ulaşılabilmektedir. Üstelik direkt olarak hedeflenen kitleye ulaşmak için ödeme yapılarak yalnızca belirlenen kişilere davetiye iletilebilir.

Farklı Hesaplar Aracılığıyla Sayfanıza Bağlantı Verin

Backlink, bir internet sitesinden başka bir internet sitesine bağlantı oluşturmak anlamına gelmektedir ve optimizasyon çalışmalarının kilit noktalarındandır. Farklı hesaplar ile sayfanıza bağlantı verilmesini sağladığınız takdirde hem potansiyel müşterileriniz hem de ziyaretçi trafiğiniz artacaktır.

Ayarlarınızı Gözden Geçirin

Sayfanız geliştikçe ve markanız büyüdükçe işletmenizin gereksinimleri de farklılaşacaktır. Belirli aralıklarla işletme sayfanızın ayarlarında yapacağınız düzenlemeler, pazarlama süreçlerindeki ihtiyaçlarınız açısından oldukça önemlidir.

Facebook Pazarlama Süreçleri

Facebook

Facebook, popüler bir sosyal medya platformu ve aynı zamanda oldukça gelişmiş bir dijital pazarlama aracıdır. İşletmeler, ürün ve hizmetlerini satabilmek adına Facebook üzerinden işletme sayfası oluşturmakta, gönderi paylaşmakta veya reklam yayınlamaktadır. Dünyanın en fazla kullanıcı sayısına sahip internet sitelerinin ilk sıralarında yer alan bir uygulama olması ile Facebook, hem markaların tanınırlığını arttırmakta hem de düzenli olarak güncellenen özellikleri ile pazarlama alanında devrim yaratmaktadır.

Facebook Pazarlama Neden Önemlidir?

İşletmelerin pazarlama süreçlerinde Facebook’u tercih ederek ürün ve hizmetlerini tanıtmalarının birçok faydası bulunmaktadır. Facebook’un markaların tanınırlığını arttırmak için neden kullanılması gerektiğini kısaca açıklamak gerekirse:

  • Dünya üzerindeki her yere ve herkese ulaşmak mümkündür. Üstelik günlük kullanıcı sayıları incelendiğinde küresel çapta oldukça etkili bir uygulama olduğu görülebilir.
  • Etkili içerikler oluşturulduğunda organik ziyaretçi trafiği çekmek kolaydır. Ayrıca markaların web sitelerinin bağlantıları da sayfalara eklenebildiğinden web sitelerinin gelişimi ve trafiği açısından oldukça önemlidir.
  • Ücretsiz eklentilerinin yanında direkt olarak hedeflenebilen ücretli reklam seçenekleri ile başarılı kampanyalar başlatılabilir. Hassas hedefleme özelliği sayesinde demografik özelliklerden gelir durumu ve cinsiyete kadar hedef kitle filtrelemesi yapılabilir.
  • Çeşitli reklam biçimleri sayesinde işletmelerin, amaçlarına uygun olarak farklı şekillerde reklamlar üreterek yayına alma imkanı vardır.
  • Birçok uygulamaya ve araca erişim sağlanarak pazarlama sürecinin her aşamasının Facebook ile yönetilebilmesine imkan tanınır.

Facebook Pazarlama için Kullanılan Platform: Facebook Business Manager

Facebook Business Manager, işletmelerin reklam ve pazarlama faaliyetlerini yönetebilmelerini sağlayan bir çevrimiçi pazarlama aracıdır. Business Manager sayesinde markaların, ürün ve hizmetlerinin tanıtımını yapabilmeleri mümkün olmaktadır.

Facebook Business Manager Nedir?

Facebook Business Manager, temelde reklamcılık ve pazarlama faaliyetlerinizi oluşturmanız ve devamında yönetmeniz için kullanılan bir platformdur. Tek bir hesap üzerinden dilediğiniz işlemin kontrolü sağlamanız Business Manager ile oldukça kolaydır. Üstelik yalnızca Facebook da değil, şirketin sahibi olduğu Instagram’dan da reklam yayınlamak mümkündür.Business Manager ile işletmeler, sayfalarına erişim sağlayabilecek yöneticileri belirleyebileceği gibi gönderilerine kimlerin erişebileceğini de seçebilir. Bu sayede yalnızca hedeflenen kişilere ulaşılarak kesin olarak satın alma davranışını gerçekleştirecek müşterilere ulaşılabilir. İstenilen kampanyalar veya gönderiler oluşturulduktan sonra da çalışmaların ölçümü yapılarak başarıları incelenebilir.

Facebook Business Manager Pazarlama Biçimleri

Facebook Business Manager ile pazarlama süreçlerini desteklemek adına işletmeler, reklam oluşturabilirler. Facebook, binlerce sektörden milyonlarca işletmeyi içerisinde bulundurması nedeniyle reklam çeşitleri oldukça fazla olan bir uygulamadır. Bu nedenle işletmeler hedeflerini belirledikten sonra amaçlarına en uygun reklam türünü seçerek içeriklerini oluşturabilirler.

Facebook pazarlama biçimlerinden reklam çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Fotoğraf Reklamı
  • Video Reklamları
  • Döngü Reklamlar
  • Koleksiyon Reklamı
  • Slayt Gösterisi Reklamları
  • Potansiyel Müşteri Yaratma Reklamları
  • Hızlı Deneyim Reklamları
  • Yönlendirme Reklamları
  • Messenger Reklamları
  • Dinamik Reklamlar
  • Hikaye Reklamları

Fotoğraf Reklamları

En sık tercih edilen ve hazırlanması en kolay olan reklam türü fotoğraf reklamlarıdır. Kaliteli bir görsel tercih edilerek ilgi çekici mesajlar ile desteklendiği takdirde fotoğraf reklamları ile potansiyel müşterilerin dikkati çekilebilir ve akılda kalıcı olmak adına görsellerin çarpıcı mesajlar ile birlikte yayınlanması sağlanabilir. 

Facebook

Kaynak: https://www.facebook.com/rog.n.america/

Video Reklamları

Video reklamlar, Facebook Ana Sayfa veya Hikayeler üzerinden paylaşılabilen reklam türüdür. Video içeriklerin amacı ilgi çekici, dikkat dağıtmayan ve kaliteli görüntülerin yer aldığı kampanyalar oluşturmaktır. Üstelik yalnızca video olarak değil GIF biçiminde de yayınlanabilirler. Bu reklamcılık seçeneğinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, markanın hedefini yansıtırken video süresi boyunca müşterinin hazırlanan içeriği incelemesi ve kapatmaması olmalıdır.

Döngü Reklamlar

Döngü reklamlar, özellikle e-ticaret hizmeti veren işletmelerin ürünlerini tanıtabilmeleri için tercih etmeleri gereken reklam türüdür. En fazla 10 adet olacak şekilde ister video ister de fotoğraf eklenerek döngü reklamlar oluşturulabilir. Kullanıcıların harekete geçmesine de yardımcı olan döngü reklamlar ile istenen web sitelerine bağlantı verilebilir. 

Facebook

Kaynak: https://tr-tr.facebook.com/TurkiyeninSutcusu/

Koleksiyon Reklamı

Yalnızca mobil cihazlarda görüntülenebilen koleksiyon reklamları, markaların ürünlerini aynı anda görüntülenebilecek şekilde reklam vermesi ile oluşturulmaktadır. Koleksiyon reklamı için hazırlanan içeriklere en fazla 5 görsel eklenebilmektedir. Kullanıcı deneyimi açısından oldukça faydalı olan bu reklamcılık uygulaması sayesinde hem ürünlere hızla ulaşmak hem de herhangi bir bağlantıya tıklamadan fiyat bilgisi edinmek mümkündür.

Slayt Gösterisi Reklamları

Slayt gösterisi reklamları, fotoğraf, metin veya kısa video klipler kullanılarak hazırlanmaktadır. Video reklamlar ile oldukça benzeyen bu reklamcılık türü, internet bağlantısı yavaş olsa dahi içeriklerin kolaylıkla yüklenmesine yardımcı olmaktadır. 

Potansiyel Müşteri Yaratma Reklamları

Yalnızca mobil cihazlarda kullanılabilen potansiyel müşteri yaratma reklamları, ürün ve hizmetler ile ilgilenen müşterilere form sunularak bilgilerinin edinilmesini sağlamaktadır. Edinilen bilgiler sayesinde potansiyel müşteriler ile iletişime geçmek kolaylaşmakta ve reklam dönüşümleri arttırılmaktadır. 

Hızlı Deneyim Reklamları

Yalnızca mobil cihazlarda görüntülenebilen hızlı deneyim reklamları, reklama tıklandığında marka ve ürünün tıklanması amacıyla oluşturulmuş olan reklamların tam ekran olacak şekilde görüntülemesidir.

Yönlendirme Reklamları

Potansiyel müşterilerin iletişim bilgilerine ulaşarak markanın tanınırlığını arttırmak için yönlendirme reklamları kullanılmaktadır. Bu reklamlar aracılığıyla e-posta adreslerine ulaşılan kullanıcılara mail yoluyla kampanya ve bülten bilgileri iletilebilmektedir.

Messenger Reklamları

Facebook’un Messenger eklentisi ile de reklam faaliyetleri gerçekleştirilebilmektedir. Messenger reklamları aracılığıyla reklamın oluşturulma aşamasında eklenen uzantılar sayesinde direkt olarak müşteri hizmetleri ile iletişime geçilebilmesi sağlanmaktadır.

Dinamik Reklamlar

Potansiyel müşterilere ve satın alma işlemine en yakın olan kişilere ulaşmak için dinamik reklamlar oldukça etkilidir. Dinamik reklamlar, işletme sayfasını daha önce ziyaret etmiş, sepetine ürün eklemiş olan fakat satın alma işlemini tamamlamayan kullanıcılara yönelik olarak hazırlanmaktadır. Bu reklam türü sayesinde müşterilerin işlemini tamamlaması adına reklamlar iletilir ve satın almaya teşvik edilir.

Hikaye Reklamları

Hikaye reklamları, son dönemde en etkili olan ve kullanıcıların etkilenme oranlarının yüksek olduğu reklam türüdür. Instagram’da son derece başarılı olan Hikaye özelliğinin Facebook için de kullanılabilir hale gelmesiyle birlikte işletmeler, ister dikey ister de yatay olacak biçimde Hikaye reklamlarını oluşturabilirler. 

Facebook

Kaynak: https://tr-tr.facebook.com/Spotify

Uygulama: Business Manager Kurulumu

Kişisel Facebook hesabına sahip olan her işletme Business Manager hesabı oluşturabilir. Bu sayede işletmeler, markalarını yönetebilmek amacıyla Business Manager kullanmaya ve özelliklerinden yararlanmaya başlayabilir.

Business Manager oluşturmak için takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • https://business.facebook.com/overview adresine giriş yapın ve “Hesap Oluştur” butonuna tıklayın.
  • İşletmenizin adını ve e-posta adresini girerek “İleri” butonuna tıklayın.
  • Sizden istenen bütün işletme bilgilerini tamamlayarak “Gönder” butonuna tıklayın ve hesap oluşturma adımlarını tamamlayın.

Facebook Reklam Kampanyası Oluşturma

Facebook reklamcılık faaliyetlerini ayrıntıları ile öğrenmek ve nasıl kampanya oluşturulacağının bilgisine ulaşmak için Facebook reklam kampanyası oluşturma adımlarına hakim olmak gerekmektedir. Şimdi reklam kampanyası oluşturmak için tamamlanması gereken çalışmalara göz atalım.

Reklam Oluşturma Hedefinizi Belirleyin

Reklam kampanyası oluşturmaya başlarken ilk olarak neden reklam oluşturulmak istendiğine karar verilmesi gerekmektedir. Böylece hem reklamın içeriğine karar verilir hem de reklam yayına alındıktan sonra başarı ölçümü için kullanılacak olan kıstas belirlenmiş olur.

Facebook kampanyaları oluştururken seçilebilecek hedefler şu şekildedir:

  • Marka Bilinirliği
  • Ziyaretçi Trafiği
  • Erişim
  • Uygulama Yüklemeleri
  • Etkileşim
  • Potansiyel Müşteri Oluşturma
  • Video Görüntüleme
  • Dönüşümler

Reklam Yöneticisine Giriş Yapın

Kampanya oluşturma hedefinize karar verdikten sonra işletme sayfanıza giriş yaparak reklam yöneticiniz aracılığıyla kampanya içeriklerinizi oluşturmaya başlayın. Bunun için şu adımları takip etmeniz yeterli olacaktır;

  • Facebook hesabınızın sağ üst köşesinde yer alan menü bölümünden “Reklamları Yönet” butonuna tıklayın.
  • Açılan sayfada yer alan yeşil renkli “+Oluştur” butonuna tıklayın.
  • Bu sayede reklam yöneticisi aracılığıyla kampanya oluşturmaya başlayabileceksiniz.

Hedefinizi Seçin

Kampanya oluşturmaya başlamadan önce hedefinizi belirlemeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Şimdi uygulamanın sağladığı seçenekler arasından reklam oluşturma amacınıza en uygun hedefi seçebilirsiniz. Facebook’un hedef kategorileştirmesi şu şekildedir:

Bilinirlik

  • Marka Bilinirliği
  • Etkileşim

Değerlendirme 

  • Trafik
  • Etkileşim
  • Uygulama Yüklemeleri
  • Video Görüntüleme
  • Potansiyel Müşteri Bulma
  • Mesajlar

Dönüşüm

  • Dönüşümler
  • Katalog Satışları
  • Mağaza Trafiği

Hedef Kitlenizi ve Bütçenizi Belirleyin

Reklamların içeriği kadar kimler tarafından görüntüleneceğinin belirlenmesi ve reklamlar için ayrılacak olan bütçenin tanımlanması gerekmektedir. Özelleştirilebilir seçenekleri sayesinde Facebook ile kitle ve bütçe belirleme işlemleri oldukça kolay bir şekilde tamamlanabilmektedir. Çünkü Facebook reklam araçları, belirli özelliklere sahip olan hedef kitleye ulaşabilmek adına potansiyel müşterileri filtreleyebilmekte ve özel kitle oluşturulmasını mümkün kılmaktadır. Ayrıca reklamlar için belirlediğiniz bütçeyi yönetebilmeniz için işlerinizi kolaylaştıracak bir bütçe belirleme sistemine de sahiptir.

Hedef kitle belirleme aşamasında reklam verenlerin dikkate alması gereken müşterilerin demografik özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Yaşanılan Bölge
  • Dil
  • İlgi Alanları
  • Uygulama İçi Etkinlikler
  • Bağlantılar

Bütçe belirleme aşaması tamamlarken sunulan seçenekler şu şekilde sıralanabilir: Facebook’un dijital pazarlama süreçlerine dahil olmak için maksimum bütçe belirlemesinin yapılması gerekmektedir. Bu işlem için iki seçenek sunulmaktadır.

  • Günlük Bütçe: Bu seçenek tercih edildiğinde reklamlar için ayrılan günlük bütçenin ve maksimum harcama değerinin belirlenmesi gerekmektedir.
  • Ömür Boyu Bütçe: Bu seçenek tercih edildiğinde ise siz durdurana kadar ömür boyu olacak şekilde reklamınız için ayırdığınız maksimum bütçeyi belirlemeniz gerekir.

Reklam Kampanyanızı Oluşturun

Bütçe ve hedef belirlemeniz ile birlikte reklam kampanyası oluşturma sürecinizin ön hazırlık aşamasını tamamlamış olursunuz. Artık reklam metninizi ve tercih ettiğiniz reklam türüne uygun içeriklerinizi (görüntü, video, GIF vs.) oluşturabilirsiniz. Bunu yaparken dilerseniz daha önce yayınladığınız bir gönderiyi kullanabilir dilerseniz de yeni reklamlar oluşturabilirsiniz.Mevcut gönderilerinizi kullanmak istediğinizde reklam yöneticinizden “Mevcut Yayını Kullan” seçeneği ile kampanyanızı tamamlayabilirsiniz.Yeni reklam oluşturmak istediğinizde ise reklam türü tercihinizi yaparak kaliteli olduğundan emin olduğunuz içeriklerinizi oluşturabilir ve gönderinizi hazırlayabilirsiniz.

Reklamınızın Nerede Yayına Alınmasını İstediğinize Karar Verin

Reklamınızı oluşturduktan sonra kampanyalarınızın nerede yayınlanmasını istediğinize karar vermelisiniz. Facebook bu aşamada hedefinize uygun reklam yerleştirme önerilerini sunmaktadır. Fakat manuel olarak da seçim yapmanız mümkündür.Facebook kampanyaları, mobil ve masaüstü haber kaynakları ile uygulamanın sağ sütununda yer alan reklam alanında görüntülenebilir. Oluşturduğunuz kampanyaların yerleşim yeri olarak bu seçeneklerden istediğinizi tercih edebilirsiniz.

Reklamınızı Son Kez İnceleyin ve Yayınlayın

Reklam kampanyası oluşturma adımlarını tamamlarken, reklamınızı son kez inceleyebilir ve Facebook’un onayına sunmak için “Sipariş Ver” butonuna tıklayabilirsiniz. Reklamınız Facebook’un politikalarına uygun olduğu takdirde yayına alınacak ve hedef kitlenize ulaştırılacaktır. Aksi takdirde e-posta ile bilgilendirileceksiniz.

En Etkili Pazarlama Stratejileri

İşletmeler, reklam kampanyaları oluşturup yayınladıktan sonra pazarlama stratejileri ile ilgili çalışmalar yürütmelidirler. Bu stratejiler, hem doğru analizler ile reklamların gelişmesini sağlayacak hem de reklamlardan elde edilen dönüşler sayesinde stratejiler belirlenecek şekilde düzenlenebilir. 

Facebook dijital pazarlama süreçleri için en etkili pazarlama stratejileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kitlenizi çok iyi analiz edin.
  • Reklamlarınızın hedef kitlenize ulaşması için en iyi zamanı tercih edin. Bunun için içeriklerinizi ne zaman yayınlamanız gerektiğine dair takvim oluşturun.
  • Kaliteli içerikler üretin ve kaliteli medya ögelerine yer verin.
  • Reklamlarınızdan elde etmek istediğiniz başarıya dair hedefler belirleyin ve dönüşümleriniz ile karşılaştırarak performansınızı analiz edin.
  • Sayfanızı sürekli olarak test edin ve aktif kullanmaya özen gösterin.
  • Performansınızı optimize ederek kullanıcı deneyimini arttıracak pazarlama stratejilerini belirleyin.
  • Müşterilerinizin reklamlarınız aracılığıyla ulaştıkları ürün ve hizmetlere en kolay ve hızlı yoldan ulaşmasını sağlayın. Bunun için internet sitenizin hızını arttırmak adına çalışmalar yapın.
  • Satın alma işlemlerini kolaylaştırmak ve herkese uygun hale getirmek için ödeme yöntemi seçeneklerinizi arttırın.
  • Ürün iadesi süreçlerinizi müşterilerinizin memnun olmasını sağlayacak ve işletmenizi mağdur etmeyecek şekilde düzenleyin.
  • Sayfanıza diğer sayfalar aracılığıyla bağlantı oluşturarak ziyaretçi trafiğinizi arttırın.
  • Facebook botları ile pazarlama sürecinizde tamamlamanız gereken işlemleri yapay zekanın sizin için yapmasını sağlayarak zamandan tasarruf edin. Örneğin, işletmenize gelen mesajları otomatik cevaplayan özelliklerden yararlanabilirsiniz.
  • CTA (Call to Action) butonunu kampanyalarınıza ekleyerek potansiyel müşterilerin işletmenize daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayın.

Başarılı İçerik Modellerinin Detaylı Analizi

Facebook’ta içerik üretimi hem bireysel kullanım hem de ücretli ortaklıklar için son derece önemlidir. Esasında Facebook’un kullanılma amacı içerik üretmek ve içerik paylaşmaktır. Bu nedenle uygulamayı doğru ve etkili kullanmak adına Facebook’un içerik modellerini detaylı olarak analiz etmek gerekmektedir. Facebook’ta içerik paylaşmak için:

  • Ana sayfada yer alan “Ne Düşünüyorsun” bölümünden içerik oluşturabilirsiniz.
  • Bu alanı kullanarak metin, fotoğraf veya video içeriklerinizi oluşturabilir veya konum, etiket ve hislerinizi ekleyebilirsiniz.
  • Gönderi oluşturma alanında yer alan hedef kitle seçimi ile gizliliğiniz adına gönderinizi kimlerin görmesini istediğinize karar verebilirsiniz.
  • “Paylaş” butonuna tıkladığınızda gönderiniz yayına alınacaktır.

İçeriklerin Yayına Alındığı Alan: Haber Kaynağı

Facebook ile paylaşılan içerikler, kullanıcıların bireysel hesap ve sayfalarına girildiğinde gösterilebilmektedir. Fakat Haber Kaynağı adı verilen Facebook’un ana sayfasında da içerikleri görüntülemek mümkün olmaktadır. Buna göre, takip ettiğiniz kişilerin veya sayfaların fotoğraf, video veya durum içeriklerine, diğer kullanıcılara vermiş oldukları reaksiyonlara veya reklamlara Haber Kaynağı’nız aracılığıyla erişebilir ve inceleyebilirsiniz.

Bu ekran üzerinde ilginizi çekmeyen içerikler ile karşılaştığınızda veya hoşunuza gitmeyen bir gönderiye rastladığınızda hesap veya sayfaları takipten çıkarabilir veya geçici olarak gizleyebilirsiniz. İlgi alanlarınıza uygun olan, hoşunuza giden veya sizinle aynı görüşleri içeren gönderilere rastladığınızda ise erişim vererek aktif bir Facebook kullanıcısı olabilirsiniz. Beğeni, yorum, paylaşma, kaydetme veya ifade bırakma gibi hareketler ile etkileşim sağlayabilirsiniz.

Facebook, küresel çapta etkili olan bir uygulama olması nedeniyle Haber Akışı’nın etkili kullanılması adına bazı kolaylıklar da sunmaktadır. Buna göre sizin hakim olduğunuz dillerden farklı bir dilde yayınlanmış olan içerikleri “Çevirisine Bak” butonu sayesinde varsayılan dilinize çevirerek inceleyebilirsiniz.

Haber Kaynağında Yer Alan Gönderi Türleri

Facebook hesabınız veya sayfanızda içerik oluşturmak istediğinizde tercih edebileceğiniz çeşitli gönderi türleri vardır. Haber Kaynağı’nıza gelerek gönderi oluştur alanından dilediğiniz gönderi türünü seçebilir ve içeriklerinizi oluşturabilirsiniz. Buna göre gönderi oluşturma alanında yapabileceğiniz işlemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Fotoğraf/Video Gönderi Paylaşımı: Facebook’un en sık kullanılan ve en gelişmiş özelliği fotoğraf ve video eklentileridir. Bu nedenle uygulama üzerinden paylaşım yapan bireysel veya sayfa sahibi kullanıcıların her biri fotoğraf veya video içerikleri ile gönderi oluşturmaktadır.
  • Bağlantı Paylaşımı: Özellikle içerik üretimi yapan blog türü web siteleri Facebook ile bağlantı gönderileri oluşturabilmektedir. Bunun için gönderiyi Haber Kaynağı’nda yer alan alana yapıştırarak ilgi çekici açıklamalar eklemek gerekmektedir. Fakat yayına almadan gönderinin URL’si meta açıklamaları içerisinden silinmelidir.
  • Konum Ekleme: Facebook gönderi türleri içerisinde yer alan konum ekleme özelliği ile dileyen kullanıcılar yalnızca konum bilgilerini paylaşabilirken başka bir kullanıcı gönderilerine ek olarak konum bilgisi ekleyebilir.
  • İfade/His Ekleme: Facebook ilegönderi oluştururken yalnızca içerik üretmek gerekmemektedir. Dileyen kullanıcılar anlık olarak hislerini paylaşmak adına ifade ve his eklentilerinden de yararlanabilirler.
  • Anında Makale Paylaşımı: Anında Makaleler gönderi türü ile uygulamadan çıkılmasına ve herhangi bir bağlantı ile yönlendirme yapılmasına gerek kalınmadan içerik paylaşımı yapılabilmektedir. Özellikle mobil optimizasyon konusunda daha başarılı bir performansa sahip olan anında makaleler ile hızlı bir şekilde içeriklere ulaşmak mümkün olmaktadır.
  • Sanal Gerçeklik: Haber kaynağınızda Facebook’un sanal gerçeklik aracı olan 360 derece video gönderilerini kullanabilirsiniz. Sanal gerçeklik videoları yüksek kaliteli ve ilgi çekici içerikleri nedeniyle her zaman dikkate alınmakta ve etkileşim oranları fazla olmaktadır.

Haber Kaynağı’nda paylaşılmak üzere gönderi oluşturulan alanda yukarıdaki gönderi türlerine ek olarak canlı yayınlar açılabilir, etkinlikler oluşturulabilir veya teklif verme özelliği de kullanılabilir.

Kitlenizi Tanıyın Ve İçeriklerinizi Onlara Göre Şekillendirin

Facebook içerik üreticilerinin yapmaları gereken ilk çalışma ve oluşturmaları gereken strateji, hedef kitleye odaklanmak zorundadır. Nihayetinde sosyal medya uygulamalarında yapılacak olan çalışmalar içeriğinin türü fark etmeksizin insanlara ulaşarak aksiyon almak amacıyla üretilmektedir. Bu nedenle hedef kitlesini tanımayan içerik üreticilerinin başarılı olması mümkün olmayacaktır. Kitlelerini tanıyarak içeriklerini hedef kitlelerine uygun olarak düzenleyen kullanıcıların ise hesaplarının performansının yüksek olacağı rahatlıkla söylenebilir.

Organik Takipçi Arttırma Yöntemleri

Takipçi sayılarını arttırmak, hedef kitleye ulaşmanın ilk adımıdır. Marka tanınırlığını arttıran çalışmalar ile desteklenen organik takipçi kazanma yolları, nihayetinde sadık bir kitle oluşturmayı da mümkün hale getirecektir.

Organik takipçi sayılarını arttırarak sadık bir kitleye ulaşmak isteyenlerin yapması gereken çalışmalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Mevcut takipçileriniz ile iletişim kurun. Sizinle etkileşime geçmelerini sağlayacak soru sorma, beğeni ve yorum özellikleri aktif olarak kullanın. Böylece sizinle samimi bir bağ kuran kullanıcıların markanızı başka kullanıcılara da önererek kitlenizi genişletmenize yardımcı olduklarını göreceksiniz.
  • Daha fazla video içeriği oluşturun. Videoları sayfanıza yükleyerek hitap etmek istediğiniz kitleye ulaştırmak amacıyla çalışmalarınızı sürdürün.
  • Viral içerik oluşturun ve sayfanızın daha fazla kişinin ana sayfasına düşmesini sağlayın.

İstikrarlı Bir İçerik Modeli Oluşturun

Facebook, işletmelerin birden fazla çalışmayı düzenli olarak takip etmelerinin gerektiği bir platformdur. Sayfa yöneticileri tek başına tüm düzenlemeleri yapamayacağı için de farklı roller atamaktadır. Fakat işletme sayfaları geliştikçe müşterilere veya içerik üretimine yetişilemeyecek kadar yoğun işlerinin olacağı söylenebilir.

Facebook, kullanıcı sayıları fazla olan ve bu nedenle her sayfanın alternatifinin de bulunduğu bir uygulamadır. Bu nedenle aktif bir yönetici olmak son derece önemlidir. Hem aktif olarak uygulamanın kullanımı hem de istikrarlı içerik modeli oluşturma adına birkaç temel bilgiyi edinmekte fayda vardır. 

İstikrarlı içerik modeli oluştururken uygulanması gereken çalışmalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Uygulamayı düzenli ve etkili kullanmak adına içerik paylaşma takvimi oluşturun.
  • Günde kaç içerik yayınlamanız gerektiğini tespit edin.
  • Hangi saatlerde içerik paylaştığınızda daha başarılı geri dönüşler aldığınızı belirleyin.
  • İçerik oluşturmanıza yardımcı olacak fikirleri inceleyin.

İçerik Paylaşma Takvimi

Mevut takipçilerin sayfanızdan gitmemesini sağlarken aynı zamanda potansiyel müşterilerinizi de sayfanıza çekmek için içerik takvimlerinden yararlanabilirsiniz. Bu sayede hem uygulama içindeki diğer çalışmalarınıza daha fazla zaman ayırır hem de organize bir şekilde çalışmış olursunuz. İçerik takviminizi oluştururken belirlemeniz gerekenler şu şekildedir;

  • Paylaşacağınız İçerik
  • İçeriğinizin Ne Zaman Yayına Alınacağı
  • Nerede Yayına Alınmasını İstediğiniz

Günde Kaç İçerik Paylaşmalısınız?

Facebook’ta başarılı bir kullanıcı olmak için düzenli olarak paylaşım yapılması ve sık sık aktif olunması gerekir. Buna göre her gün en az 1 paylaşım yapmak, hesabınızın unutulmamasını sağlayacak ve etkileşim içerisinde olunabileceğini kanıtlayacaktır. Ortalama bir sayı vermek gerekirse Facebook için günlük 1 veya 2 içerik paylaşımı yeterli bir sayıdır. Daha az veya daha az içerik ürettiğinizde etkileşim oranlarınızın düştüğünü görebilirsiniz.

Hangi Saatlerde İçerikleri Paylaşmalısınız?

İçeriklerinizi ne zaman paylaşmanız gerektiğine karar verirken hedef kitlenizi çok iyi tanımanız gerekmektedir. Ne zaman çevrimiçi olduklarını, hangi saatlerde etkileşim oranlarınızın daha yüksek olduğunu ve sizin hangi saatlerde uygulama içerisinde aktif olduğunuzu bilmeniz gerekir.

Genel veriler incelendiğinde ise çoğu kullanıcının iş çıkış saatlerinden sonra aktif oldukları ve etkileşim verdikleri söylenebilir. Fakat hafta sonu geldiğinde her halükarda etkileşim oranları azalmaktadır. Özellikle hafta ortası Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri iş çıkış saatlerinin ardından yapılan içerik paylaşımlarından daha iyi bir performans elde edeceğiniz söylenebilir.

İçerik Oluşturma Fikirleri

İçeriklerinin verimli olmasını isteyen kullanıcıların, hangi gönderilerinin ne kadar etkileşim aldığını incelemesi gerekmektedir. Özellikle viral olan içeriklerin düzenli olarak takip edilmesiyle güncel olarak ilgi çeken içerikler belirlenebilir.  Böylece içerik oluşturma konusunda fikirleri tükenen veya etkili olamayan Facebook hesabı sahiplerinin etkili içerikler üretmesi mümkün olacaktır.

İçerik oluşturmak için dikkate alınması gereken fikirler şu şekilde sıralanabilir:

  • Günümüzün en fazla kullanıcı sayısına sahip sosyal medya uygulamaları incelendiğinde en fazla etkileşim alan içeriklerin videolar olduğu söylenebilir. Facebook da bu kategorinin başından gelen platformlardandır ve içerik oluşturma konusunda fikre ihtiyaç duyan herkesin video içerikler oluşturma aşamasında kalite ve özgünlüğe odaklanması gerekmektedir.
  • İnsanları etkileyin. Başarılı içerik üreticilerinin hesaplarını incelediğinizde dikkat çektikleri ve takip edilmelerine neden olan konularda insanları etkiledikleri ve samimi bir bağ kurduklarını görebileceksiniz.
  • Pratik bilgiler verin. Günümüzün en fazla dikkate alınan konusu hızlı tüketimdir. Bu nedenle içeriklerinizin odaklandığı konuya dair pratik bilgilere yer vererek içerik serileri oluşturabilirsiniz.

Etkileşim Arttırma Yöntemleri

Facebook’u etkili kullanabilmek ve başarılı bir hesaba sahip olmak bireysel veya işletme hesabı fark etmeksizin her Facebook kullanıcısının beklentilerindendir. Bu nedenle Facebook üyeliği olan herkesin gönderilerini daha fazla kişiye ulaştırarak etkileşim almasını sağlayacak yöntemleri bilmesinde fayda vardır. İlk olarak etkileşimin Facebook içerisinde hangi özellikler aracılığıyla sağlandığı bilinmelidir. Kullanıcılar sayfa ziyaretleri sırasında beğeni, yorum, paylaşım, kaydetme, video izleme, reklam görüntüleme veya bağlantılara tıklama gibi faaliyetleri gerçekleştirdiğinde ziyaret ettikleri sayfaya etkileşim vermiş olmakta ve sayfanın etkileşim oranlarını arttırarak başarısının katlanmasına yardımcı olmaktadır.

Facebook etkileşim oranlarını arttırmak için uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Özgün ve kaliteli içerikler üreterek hedef kitlenizi bilgilendirin ve ilham veren çalışmalara imza atın.
  • Kitlenizi gerçekten tanımaya çalışın.
  • İçeriklerinizi fazla detaya girmeden kısa ve net olacak şekilde oluşturmaya özen gösterin.
  • İçerikler kadar gönderilerinizin en büyük destekçisi görsel ve video içeriklerinizin kalitesine dikkat edin.
  • Samimi ve içten olun. İnsani duygularınızı ön plana çıkaran paylaşımlar yapmaktan çekinmeyin.
  • Takipçileriniz ile iletişime geçmek adına canlı yayın yapın.
  • Sayfanızdaki gönderilere veya fotoğraf ve videolarınıza yorum yapan takipçilerine cevap vermeye çalışın.
  • Facebook’un “Soru” özelliğini kullanarak anketler düzenleyin ve interaktif araçlar sayesinde takipçilerinizin sayfanıza ilgi göstermesini sağlayın.
  • İçerik takviminizi aksatmadan doğru zamanda paylaşım yapmaya özen gösterin.
  • Ziyaretçi trafiğinizi arttıracak çalışmalar yapın.
  • Düzenli olarak performansınızı analiz edin.
  • Hikayeler özelliğini kullanın.
  • Facebook gruplarına katılarak ortak ilgi alanlarına sahip olduğunuz insanlarla tanışın ve gruplarda belirli aralıklarla paylaşım yapın.
  • İşletme hesabınız varsa etkileşimi arttırmak adına CTA (Call to Action) butonu ekleyin.
  • Sektörünüze veya ilgi alanlarınıza dair güncel ve popüler içeriklere hesabınızda yer verin.
  • Hesabınızın güvenilirliğini kanıtlamak adına mavi rozet almak için onay başvurusu yapın.
  • Yarışma düzenleyin.
  • Başarılı olmuş içeriklerinizi yeniden ön plana çıkarın.

Facebook Metrikleri ve Raporlama

Facebook’ta gönderi paylaştıktan veya kampanya oluşturduktan sonra kişisel hesap veya işletme sayfalarının başarısının test edilerek performans ölçümü yapılması gerekmektedir. Bu nedenle Facebook kılavuzunun sonuna gelirken Facebook hesaplarının başarısını ölçmek için takip edilmesi gereken metriklerden ve Facebook’un kullanıcılarına sunduğu detaylı raporlardan bahsetmekte fayda vardır. Şimdi, Facebook’taki başarınızı test etmek ve hesabınızı geliştirmek adına izlemeniz gereken metrikleri ve bunu yaparken kullanmanız gereken raporlama aracı Google Analytics’i detayları ile inceleyelim. 

En Etkili Facebook Metrikleri

İşletmenizin Facebook’un gelişmiş özellikleri ve pazarlama stratejileri sayesinde başarılı olmasını istiyorsanız düzenli olarak izlemeniz gereken bazı metrikler vardır. 

En etkili Facebook metrikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gösterim
  • Erişim
  • Video Etkileşimi
  • Video Tutma
  • Takipçi Artış Oranları
  • Tıklama Oranı
  • Etkileşim Oranı
  • Takipçi Demografisi
  • Dönüşüm Başına Maliyet
  • Bin Gösterim Başına Maliyet (BGBM)

Gösterim

Gösterim, oluşturduğunuz içeriklerin kullanıcılar tarafından kaç kez görüntülendiğini belirten metriktir. Gösterim ölçümü Facebook Insights aracı ile yapılabilir. Burada işletmelere içerikleri ile ilgili iki farklı gösterim değeri sunulmaktadır: Organik ve Ücretli Gösterim.

  • Organik Gösterim: Sayfalarınızda paylaştığınız gönderilerin kullanıcılar tarafından kaç kez görüntülendiğini ifade eden Facebook metriğidir. Ücretsiz olarak oluşturulan gönderilerin takibi için kullanılır.
  • Ücretli Gösterim: Hedef kitlenize ulaşmak amacıyla belirli bir ücret karşılığında oluşturduğunuz gönderilerin kaç kez görüntülendiğini ifade eden Facebook metriğidir.

Erişim

Erişim, gösterim ile benzerlik gösteren ve genellikle birbirine karıştırılan bir metriktir. Erişim ile reklam ve gönderilerin kullanıcılar tarafından toplam olarak ne kadar görüntülendiği belirlenebilir. Bu içeriğinizi kaç kişinin gördüğünü ifade eden bir değerdir. Oysa gösterimde gönderilerin toplam kaç kez gösterildiği değeri ölçülmektedir. 

Video Etkileşimi

Video etkileşim, ürettiğiniz video içeriklere kullanıcıların gösterdikleri reaksiyonları, paylaşım ve kaydetme oranlarını ifade eden bir metriktir. Uygulama içerisinde en popüler ve viral olan içeriklerin videolar olduğu da göz önünde bulundurulduğunda video etkileşim metriklerinin düzenli olarak incelenmesi önemli bir çalışma olacaktır.

Video Tutma

Video tutma metriği, sayfalarda oluşturulan video içerikleri, kullanıcıların ne kadar süre boyunca izlediklerini ifade etmektedir. Video tutma istatistikleri takip edildiği takdirde hem videoların izlenme süresi görüntülenebilir hem de kullanıcıların videoları izlemeyi ne zaman bıraktıkları belirlenebilir.

Takipçi Artış Oranları

Birçok reklam kampanyası işletmelerin takipçi sayılarında artış yaşanarak popülerleşmesi amacıyla oluşturulmaktadır. Takipçi artış oranları metriği ile sayfaların ne kadar büyüdüğü ve takipçilerinizin içeriklerinize etkileşim verip vermediği ölçülebilir. Ayrıca takipçi artış metriği sayesinde yalnızca gelen trafik değil, sayfanızı takip etmeyi bırakanların sayısına da erişmeniz mümkün olmaktadır.

Tıklama Oranı

Tıklama oranı, içeriklerinizin potansiyel müşterileriniz veya takipçileriniz tarafından kaç kez tıklandığını gösteren metriktir. Tıklama oranları sayesinde işletmelerin web sitelerine yapmış oldukları yönlendirmelerden ne kadar dönüş alabildiklerini belirlemeleri mümkün olmaktadır.

Etkileşim Oranı

Etkileşim oranı, oluşturduğunuz içerik ve reklamları görüntüleyen kullanıcıların eylemlerini ifade eden bir metriktir. Buna göre ziyaretçilerinizin içeriklerinizi beğenme oranları, yorumları, paylaşımları veya kaydetmeleri gibi değerlere ulaşılabilmektedir.

Takipçi Demografisi

Takipçi demografisi, özellikle dijital pazarlama süreçlerini yönetmek açısından oldukça önemli bir metriktir. Kitlenizin özelliklerini tespit ederek stratejilerinizi belirlemeniz ve kampanyalarınızı buna göre özelleştirmeniz başarınız için gereklidir. Buna göre Facebook verilerinizde yer alan takipçilerinizin cinsiyet, konum, yaş, ilgi alanı gibi demografik verilerini inceleyerek sayfanızın veya hesabınızın hitap ettiği kitleyi belirleyebilirsiniz. 

Dönüşüm Başına Maliyet

Dönüşüm başına maliyet, yayınlamış olduğunuz ücretli reklam kampanyalarınızdan elde ettiğiniz dönüşüm sayıları sayesinde bütçe belirlemesi yapmanızı sağlayan metriktir. Buna göre reklamınızın toplam maliyetini elde ettiğiniz dönüşüm oranlarına bölerek bir sonuca varmanız gerekmektedir.

Bin Gösterim Başına Maliyet

Bin gösterim başına maliyet, bir diğer ifade ile BGBM metriği, yayınlamış olduğunuz ücretli reklam kampanyalarının her bin gösteriminin ardından ne kadar ödeme yapacağınızın değerini ifade etmektedir. 

İşletmeler Markalarının Gelişimi İçin Raporlara Nasıl Ulaşabilirler?

Facebook, işletme sayfalarının performanslarını ölçerek markalarının gelişimini takip edebilmelerini sağlayan ücretsiz bir araca sahiptir: Facebook Analytics. Facebook Analytics ile hedef kitle belirlemeden sayfaların etkileşim alma oranlarını takip etmeye kadar birçok veriye ulaşılabilir ve incelenmek üzere veriler raporlanabilir.

Facebook Analytics Kullanımı

Facebook Analytics, sayfalarınızın gelişimi ve işletmenizin başarısı için düzenli olarak takip etmeniz gereken metriklere dair verileri sunan bir eklentidir. İşletmelerin veya bireysel hesap sahiplerinin Facebook’ta yayınladıkları içeriklerinin etkileşim oranlarını test etmek ve performans ölçümü yapmak amacıyla çeşitli değerlerin raporlanması sağlanmaktadır.

Facebook Analytics kullanmak için şu adımların takip edilmesi gerekmektedir:

Facebook
  • Facebook sayfanıza giriş yapın ve sol tarafta yer alan menüden “İstatistikler”e tıklayın.
Facebook
  • Ardından menüden “Genel Bakış”ı tercih edin.
  • Karşınıza çıkan “Sayfa Özeti” ekranından istediğiniz verilere ulaşabilir ve stratejilerinizi oluşturabilirsiniz.

Facebook Analytics Hangi Verileri Raporlar?

Facebook Analytics aracılığıyla görüntülediğiniz “Sayfa Özeti” ekranında hesabınıza dair birçok veri sunulmaktadır. Bu ekranda çeşitli kategorilerde birbirinden farklı verilere erişim sağlanabilmektedir. Kısaca sayfada sıralanan metrikleri belirtmek gerekirse;

  • Sayfa Görüntülemeleri
  • Sayfadaki Eylemler
  • Sayfa Önizlemeleri
  • Sayfa Beğenmeleri
  • Gönderi Erişimleri
  • Hikaye Erişimleri
  • Tavsiyeler
  • Gönderi Etkileşimleri
  • Hikaye Etkileşimleri
  • Videolar
  • Sayfa Takipçileri

Facebook Analytics ile Yüksek Performans İpuçları

Facebook Analytics kullanarak maksimum verimi elde etmeniz için uygulamanız gereken bazı stratejiler bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Analytics ile hedef kitlenizi sıklıkla yeniden gözden geçirin. Bunun nedeni hedef kitlenizin zamanla değişebileceği veya potansiyel müşterilerinizin sayısında artış yaşanacağıdır. Yüksek performans için doğru hedef kitle tercihleri son derece önemlidir.
  • Erişim bölümünü kullanarak mevcut kitlenizin aktif olduğu zamanları belirleyip içeriklerinizi elde ettiğiniz sonuçlara göre düzenleyebilirsiniz.
  • Paylaşımlarınızın hangi özelliklerinin işe yaradığını hangilerinin performansınızı olumsuz etkilediğini tespit edebilirsiniz.
  • Sayfanızda kullanıcıların hangi hareketleri yaptığını öğrenin. Bağlantı tıklamaları, eylem düğmeleri gibi eklentilerin verileri size bu performansı test etme imkanı sağlayacaktır.
  • Verilerinizi kaydını tutarak sık sık güncel durumunuzla ilgili karşılaştırmalar yapın. Böylece sayfanızın iyi mi yoksa kötü mü ilerlediğini görebilirsiniz.

Alternatif Raporlama Uygulamaları

Facebook Analytics kullanmayı tercih etmediğiniz durumlarda alternatif uygulamalara yönelebilirsiniz. Kılavuzumuzun sonuna gelirken Facebook performansınızı ölçmenize yardımcı olacak alternatif raporlama uygulamalarına göz atalım.

Facebook Insıghts

Facebook Insights ile sayfalarınızın istatistiklerine erişebilir Analytics uygulamasına benzer olarak verilerinizi raporlayabilirsiniz. Insights’ın kullanıcılara sağladığı ek bir özellikten bahsetmek gerekir ise rakip sayfalarınızın da analizini görüntüleyebiliyor olmanızdır. Bu da Facebook Insights’ın alternatif uygulamalar içerisinde ön plana çıkmasına neden olmaktadır. 

Facebook Business Suite

Business Suite ile Analytics ile yaptığınız performans ölçümü, bütçe takibi, içerik erişimi ve hedef kitle özellikleri gibi verileri elde edebilirsiniz. Üstelik platformlar arası geçişi mümkün kılan Facebook Business Suite sayesinde aynı hesap üzerinden Facebook ve Instagram performans ölçümünüzü yapabilirsiniz.

Google Analytics

Facebook Analytics’e alternatif olabilecek en gelişmiş ve en etkili analiz uygulamalarının başında Google Analytics gelmektedir. Kısa süre içerisinde hakim olabileceğiniz uygulama ile kolaylıkla veri takibinizi yapabilirsiniz. Gelişmiş ara yüzü sayesinde Google Analytics ile yaptığınız analizleri daha çabuk kavramanız ve detaylarına hızlı bir şekilde hakim olmanız mümkün olacaktır.