Fotoğrafta Negatif Alan Nedir?
Bu makalede, negatif alanın nasıl kullanıldığı ile ilgili bilgiler bulacaksınız ve umarız kendi kompozisyonlarınızda kullanmayı denemeniz için size ilham veren bir makale olur.
‘Negatif’ kelimesi bir olumsuzluğu işaret ediyor gibi gözüksede bu fotoğrafçılıkta biraz daha farklı bir terim olarak kulanılmaktadır. Kompozisyon oluştururken konuya derinlik vermek için fotoğraftaki alanın dikkatlice kullanılması gerekir ve genelde konuyu betimlemek için bu büyük boşluklar yaratılır. Bu da izleyicinin dikkatini dağıtmadan ana konuya odaklanmasını sağlar.
Doğru yapılmazsa, kötü düşünülmüş bir anlık görüntü gibi görünür ve bunu bir fotoğrafçı olarak asla istemezsiniz.
Negatif Alan Örnekleri
Arka plan yoğun, kalabalık veya renkli bir şehir sokağı olsaydı bu fotoğraftaki boşluk pek işe yaramayabilirdi , ancak nötr kahverengiler ana konunun rengi yeşilin öne çıkmasına yardımcı oluyor.
Fotoğrafçı yol işaretinin yakınından fotoğrafı kırpılabilirdi, ancak çevredeki alanı göstermeyi tercih etmiş. Çünkü gözlerimiz yoldaki çizgiyi ve arabanın yönünü takip ederken arabaya resim içinde ‘hareket etme’ imkanı veriyor.
Bu fotoğraf, negatif alanın klasik bir kullanımıdır. Ana konu adamdır ve o, boş alana bakarak sol tarafa doğru yerleştirilmiştir. Çevresindeki boşluk, gökyüzünde tek başına ayakta durmanın nasıl bir duygu olabileceğine dair bir genişlik hissi veriyor.
Bize, insanın doğaya kıyasla ne kadar küçük ve savunmasız olduğunu gösteriyor, ama aynı zamanda en yüksek noktaya ulaşmak için verdiği çabanın zafer duygusunu hissettiriyor. Bu görüntü daha yakından kırpılırsa, aynı mesajı iletmeyebilir. Aynı zamanda bir üçler kuralınıda burada görmek mümkün.
Bu görüntüde özne, çevresinde eşit ağırlıkta negatif alan olacak şekilde merkeze yerleştirilmiştir. Öznenin daha çok sola veya sağa yerleştirildiği bir kompozisyonda kullanılabilir.
Negatif alanın boş veya nötr olması gerekmez, buradaki binalar boş bir gökyüzü kadar fotoğrafa derinlik katmakta. Dikkatli incelendiğinde binaların dikkati dağıtmamasının nedeni, oldukça sığ bir alan derinliği kullanılarak odaktan çıkarılmaları ve tüm binaların sessiz renklerle oldukça benzer olmalarıdır. Binalarda ışıklar açık olsaydı, yada çok renkli olsalardı bu o kadar da işe yaramayabilirdi, çünkü bizi ana konudan, yani adamdan uzaklaştırırdı.
Duyguları Aktarmak İçin Negatif Alanı Kullanma
Negatif alanın dikkatli kullanımı , görüntünün ruh halini ve tonunu değiştirmeye yardımcı olabilir. Hafif, havadar bir negatif alanınız varsa, fotoğrafınızda bir dizi olumlu duygusal ruh hali gösterecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Yukarıdaki resme baktığınızda ne hissediyorsunuz? Ne söylemeye çalışıyor? Bence yalnızlığı ve çaresizliği gösteriyor, sadece konunun pozlanma şekli yüzünden değil. Kişiyi çevreleyen negatif alanın kasvetli olması bu duyguya katkıda bulunuyor. Özne, bu geniş ve soğuk alanda yalnızdır. Negatif alan onun küçük ve savunmasız görünmesine yardımcı olur.
Yukarıdaki bu fotoğrafta, Negatif alanın parlak gökyüzü ve denizle kullanıldığını ve bu alanda yeni bir günün doğduğunu görüyoruz. Kadının neşeli duruşu ile birleşince, bu bize umut, neşe, özgürlük, yeni başlangıçlar düşündürtüyor. Negatif alana ek olarak, bu fotoğraf aynı zamanda dengeli bir kompozisyon oluşturmak için Üçte Bir Kuralınıda kullanmakta.
Son düşünceler
Herhangi bir kompozisyon kuralında olduğu gibi, negatif alanıda sadece fotoğrafınıza fayda sağlayacağını düşünüyorsanız kullanın. Doğru kompozisyon ne anlatmak istediğiniz ile ilgilidir, günün sonunda asıl olan anlatmak istediğiniz duyguda, hikayededir.
AJANS
HİZMETLER
ÇÖZÜMLER
KAYNAKLAR
İLETİŞİM
Bültenimize kaydolun