Büyüme için Vlanderon'u keşfedin.

Kurumsal değeri artıran önemli iş zorluklarını üstleniyoruz.


Pazarlamanızı güçlendirecek yönetim hizmetlerini keşfedin.

Markanıza her anlamda katkı sağlayacak güçlü yönetim araçlarımız ile bilgili danışmanlık sağlıyoruz.


Prodüksiyon alanında derin uzmanlığa sahip olduğumuz medya servislerimizi keşfedin.

Profesyonel yüksek kaliteli görüntü üretiminde hizmetinizdeyiz.


Dijital Pazarlamanın temelinde yer alan web çözümlerimizi keşfedin.

İşletmenizi dijital ortamlarda en iyi şekilde temsil edecek web çözümleri sunuyoruz.


Ticaretinize katkı sağlayan pazarlama çözümlerimizi keşfedin.

Her sektöre dokunan bir yaklaşım sergiliyoruz.


Bilgiyi sizin için süzüyor ve işletmenize katkı sağlayacak içerikler üretiyoruz.

İşletmenize katkı sunabilecek bir bilgiyi paylaşabilmek bizi mutlu ediyor.

Vlanderon ile ihtiyacınız olan her şeye tek bir yerde sahip olacaksınız. 

Fotoğrafta Üçte Bir Kuralı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Paylaş

 

 

Daha önce üçte bir kuralı duydunuz mu? 

Üçte bir kuralı iyi bir fotoğraf kompozisyonunun temel taşlarından biridir ve öğrenmesi gerçekten kolaydır. Üçte bir kuralı, fotoğraflarınızın nasıl göründüğü konusunda büyük bir fark yaratabilir. Yeni başlayan fotoğrafçıların çoğu, konuyu fotoğrafın tam merkezine taşır. Ancak konuyu anlatırken kullanılabilecek çok sayıda teknik olduğunu ve üçte bir kuralının da bunlardan biri olduğunu hatırlatarak konuya başlayalım.

Üçte bir kuralı Burası sanat ve matematiğin kesiştiği yerdir ve yüzlerce yıldır orada durmaktadır. Sanatçılar kompozisyonlarında çokca bu metodu kullanır aynı zamanda doğada doğal olarak meydana geldiğini de gözlemleyebiliriz – buna örnek olarak salyangoz kabuklarının veya kozalakların sarmal modellerini düşünebilirsiniz.

Üçler kuralını uygularken matematiksel olarak büyük bir yeteneğe ihtiyacımız yok, üçler kuralının daha kolay anlaşılması ve uygulamaya konmasını bazı örnekli açıklamalarla anlatalım. 

fotoğrafta üçte bir kuralı

Izgara

Kamera vizörünüzün içinden baktığınızda bir dikdörtgen göreceksiniz Dikdörtgenin, dokuz eşit dikdörtgenden oluşan bir ızgaraya bölündüğünü hayal edin. Çizgilerden ikisi çerçevenizi dikey, diğer ikisi yatay olarak üçe böler.

Bu Izgara Resimlerimi Oluşturmama Nasıl Yardımcı Olur?

Görüntünüzün ana odağının ne olduğuna karar verin. Ufuk mu? Ön planda bir duvar mı? Yada birinin gözleri?

İstediğiniz görüntünün ana öğelerini çizgilerin birleştiği yerlere veya yanına yerleştirerek, otomatik olarak göze hoş gelen bir oran oluşturursunuz. Örneğin, içinde ufuk olan bir deniz fotoğrafı çekiyorsanız, ideal olarak ufuk çizgisini görüntünün üst üçte biri veya alt üçte birine denk gelecek şekilde yerleştirirsiniz.

Portre için de geçerli bir kuraldır. Örneğin yakın çekimler yapıyorsanız, konunun gözlerini üst üçte birlik kısımda çizgilerin kesiştiği yerlerden birine yerleştirmeyi deneyin. Gözlerin çerçevenin üst üçte birlik kısmındaki çizginin üzerinde olması da işe yarar. Yani gözlerin çerçevenin üst üçte birlik kısmına yerleştirilmesi, aşağıdaki gibi görüntüye benzer hoş bir denge sağlar. 

fotoğrafta üçte bir kuralı

Kamerada üçte bir kurala net bir şekilde ulaşılmadığında fotoğrafın daha iyi görünmesi için genellikle Lightroom veya Photoshop‘ta kırpma işlemi gerçekleştirerek de bunu elde edebilirsiniz . 

Photoshop’ta, kırpma aracındayken araç çubuğunun üst kısmındaki ızgara simgesine tıklayarak, üçler kuralı, altın spiral vb. istediğiniz ızgara stilini seçebilirsiniz. Lightroom ile araçlar menüsünden üçler ızgarasına erişebilirsiniz.

Bu üçlü düşünme kuralı bir süre sonra doğal olarak kafanızda otomatikleşmeye başlar. Hatta daha sonralarında bir fotoğrafa baktığınızda gözünüz artık kompozisyonun doğru görünüp görünmediğini veya onda ‘yanlış’ bir şeylerin olup olmadığını sorgulamaya başlar. Bu beceriyi, gerçekten beğendiğiniz görüntüleri bularak ve bunların üçte bir kuralına uyup uymadıklarını görerek geliştirebilirsiniz.

Üçte Bir Kuralı Kullanan Görsellere Örnekler

Deniz manzarası ve gökyüzünün aşağıdaki görüntüsü, klasik üçlü kompozisyon kuralına uygun bir görüntüdür. Alttaki üçüncü kılavuz çizgisi ufuk çizgisi ile aynı hizadadır ve perde, yine alt kılavuz çizgisini takip ederek ekranın sol üçte birlik kısmındadır. 

fotoğrafta üçte bir kuralı

Aşağıdaki portre, üçlüler kuralını gösteren harika bir örnektir ve iyi bir negatif alan kullanımına sahiptir. Izgaranın üst üçte birlik kısmındaki kesişen çizgilerin öznenin gözünde nasıl buluştuğunu görüyor musunuz? ve yine alt üçte bir çizgisi ağızda buluşuyor. 

fotoğrafta üçte bir kuralı

Negatif alan , bir görüntünün etrafındaki boş alandır ve doğru kullanıldığında bir görüntüyü gerçekten öne çıkarabilir. Harika bir görüntü elde etmek için her seferinde kareyi doldurmanız gerekmez.

Bu Kurala Her Zaman Uymalı mıyım?

Kesinlikle hayır! Sadece gözünüzü geliştirirken, bu kılavuzlar yardımı ile çekimlerinizi yapmanız size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Zamanla bu teknikleri çok fazla düşünmeden kompozisyonlarınızı geliştirir ve çekimler yaparsınız. Her fotoğraf üçte bir kuralına uymak zorunda değildir, unutmayın ki fotoğrafınızda önemli olan kompozisyonunuz ve neyi ifade ettiğidir.

Bazen kuralı kastende çiğneyebilirsiniz. Önemli olan, üçte bir kuralını tam olarak ne zaman ihlal edeceğinizi ve bunun nasıl önemli bir etki için kullanacağınızı bilmektir. Yine de başarılı bir şekilde bu kuralı bozmak için önce onu nasıl kullanacağınızı anlamalısınız. Bu yüzden öğrenmeye değer.

Unutmayın! Üçte bir kuralı, iyi bir kompozisyonun yalnızca bir parçasıdır. 

Sektörünüzde Fark Yaratın

Büyük ya da küçük her projeye aynı düşünce ve özenle yaklaşıyoruz ve bunu gerçekleştirmek için yolun her adımında sizinle birlikte çalışıyoruz.

Tüm ihtiyaçlarınıza yönelik eksiksiz bir çözüm paketiyle büyümeyi hızlandırın.



Bültenimize kaydolun