Büyüme için Vlanderon'u keşfedin.

Kurumsal değeri artıran önemli iş zorluklarını üstleniyoruz.


Pazarlamanızı güçlendirecek yönetim hizmetlerini keşfedin.

Markanıza her anlamda katkı sağlayacak güçlü yönetim araçlarımız ile bilgili danışmanlık sağlıyoruz.


Prodüksiyon alanında derin uzmanlığa sahip olduğumuz medya servislerimizi keşfedin.

Profesyonel yüksek kaliteli görüntü üretiminde hizmetinizdeyiz.


Dijital Pazarlamanın temelinde yer alan web çözümlerimizi keşfedin.

İşletmenizi dijital ortamlarda en iyi şekilde temsil edecek web çözümleri sunuyoruz.


Ticaretinize katkı sağlayan pazarlama çözümlerimizi keşfedin.

Her sektöre dokunan bir yaklaşım sergiliyoruz.


Bilgiyi sizin için süzüyor ve işletmenize katkı sağlayacak içerikler üretiyoruz.

İşletmenize katkı sunabilecek bir bilgiyi paylaşabilmek bizi mutlu ediyor.

Vlanderon ile ihtiyacınız olan her şeye tek bir yerde sahip olacaksınız. 

Fotoğrafçılıkta Dinamik Aralık nedir?

Paylaş

 

 

Çoğu zaman, kendinizi çok fazla ışığın olduğu bir durumda veya çok az ışığın olduğu bir yerde çekim yaparken bulursunuz. Peki ya kendinizi çok fazla ışık ve gölgenin olduğu bir durumda bulursanız ne yaparsınız? Bu noktada işler sizin için karmaşıklaşabilir, ancak neyse ki dinamik aralık size yardımcı olabilir ve çekmek istediğiniz fotoğrafları oluşturmanıza yardımcı olabilir. 

fotoğrafçılıkta dinamik aralık

Dinamik Aralık Size Nasıl Yardımcı Olabilir?

Dinamik aralık, belirli bir yerde kameranın yakaladığı toplam ışık miktarını ifade eder. Düşük kontrastlı görüntüler, fotoğraf üzerinde eşit bir ışık yayma eğilimindedir. Görüntünün en açık ve en koyu kısımları arasında çok fazla ton farkı olmadığı için bunların düşük dinamik aralığa sahip olduğu söylenir. 

fotoğrafçılıkta dinamik aralık

Çok sayıda parlak alana ve çok sayıda gölgeli alana sahip bir görüntü çekiyorsanız, sahnenin en açık ve en karanlık alanları arasında büyük ton farklılıkları olduğundan, yüksek dinamik aralığa sahip yüksek kontrastlı bir sahne olacaktır.

Bunun gibi fotoğraflar çekmek kötü bir şey değildir, ancak nasıl çekmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Dinamik aralığı bilmek, aydınlatma koşullarını hesaba katmanıza, gerçekten istediğiniz çekimi elde etmek için fotoğrafı kontrol etmeyi öğrenmenize yardımcı olacaktır. 

fotoğrafçılıkta dinamik aralık

Histogram Sizin Arkadaşınızdır

Kameranızın arkasına bakabileceğiniz histogram, çektiğiniz çekimin yüksek veya düşük dinamik aralığa sahip olup olmadığını size söyleyecektir. Kural olarak, histogramın en sol tarafı en koyu verileri içerir ve en sağ tarafı ise en parlak verileri içerir.

Histogramın sağ ve sol taraflarında çok sayıda görüntü verisi toplanmışsa, bu, sahnenin hem çok karanlık hem de çok parlak alanlar içerdiği anlamına gelir, bu da yüksek bir dinamik aralığa sahip olduğu anlamına gelir. Yine de bu her zaman kötü bir şey değildir. Pek çok fotoğrafçı yüksek dinamik aralıkları sever çünkü bunlar, daha eşit, düz bir ışığa sahip olan düşük dinamik aralıklı görüntülere kıyasla görüntüde çok fazla kontrast ve patlama olduğu anlamına gelir.

Kameranızda canlı görüntü kullanıyorsanız, çekim yaparken histograma gerçek zamanlı olarak bakabilir ve size anlattıklarından hoşlanmıyorsanız değiştirmek için adımlar atabilirsiniz. Daha az kontrast istiyorsanız, konunuzu daha az vurgu ve gölgenin olduğu bir alana taşımanız gerekebilir ve daha fazla kontrast istiyorsanız, konunuzu ışık ve gölge arasında daha güçlü kontrastlara sahip bir alana taşımayı deneyebilirsiniz. 

fotoğrafçılıkta dinamik aralık

HDR

HDR, Yüksek Dinamik Aralık anlamına gelir. Bu, fotoğrafçıların birden fazla pozlamayı tek bir görüntüde birleştirmesine olanak tanıyan bir tekniktir. En basit haliyle, aynı diyafram açıklığında ve ISO’da aynı sahnenin 3 farklı pozunu çekersinizDeklanşör hızınızı ayarlar ve pozlarınızı birleştirirsiniz, böylece biri düşük pozlanmış, biri doğru pozlanmış ve biri aşırı pozlanmış olur.

Bu, üç görüntüyü Photoshop’taki gibi bir HDR işleme programında veya bağımsız bir programda birleştirdiğinizde, size tüm dinamiğe sahip tek bir görüntü sağlamak için üç görüntüden ışık ve gölge bilgilerini alacağı anlamına gelir.

İyi yapıldığında HDR harikadır. Uygularken çok ileri giderseniz, gerçekten aşırı doymuş, sahte görünen görüntülerle sonuçlar elde edersiniz. Fotoğrafta doğallık önemlidir ve HDR bu konuda dikkatle ele alınması gereken bir durumdur.

Kamera Sensörleri, RAW dosyaları ve Dinamik Aralık

Teknolojideki gelişmelerle, günümüzün DSLR kameraları eskisinden çok daha geniş bir dinamik aralığına sahipler. Bundan yararlanmak için, RAW dosya formatında çekim yapmanız ve sonradan işlemek için Lightroom gibi bir RAW dosya dönüştürücüsüne erişmeniz gerekir.

RAW formatında gün doğumu veya gün batımı gibi zor bir sahneyi çekerseniz, parlak gökyüzü veya karanlık ön plan için pozlamayı seçebilirsiniz. Gökyüzünü veya görüntünüzün en parlak bölümünü açığa çıkarmak en önemlisidir, çünkü raw dosya ile görüntünüzün gölge bölümlerindeki ton bilgileri kurtarılabilir.

Lightroom veya başka bir RAW dönüştürücünün gölgeleri, ışıkları vb. düzenlemeleri ayarlamak için kullanılan bazı kayar çubukları olduğunu göreceksiniz. Gölge kayar çubuğunu yukarı çektiğinizde, daha önce karanlık olan alanların görüntünüzün diğer alanları değişmeden daha açık hale geldiğini görebilirsiniz.

Son söz olarak herzaman daha çok pratik yapmanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Yukarıda anlattığımız dinamik aralığı daha iyi anlamak için bir HDR çekimi deneyebilir ve bunu raw düzenleyicisi içerisinde nasıl düzenlemeniz gerektiğini deneyerek tekrar edebilirsiniz.

Sektörünüzde Fark Yaratın

Büyük ya da küçük her projeye aynı düşünce ve özenle yaklaşıyoruz ve bunu gerçekleştirmek için yolun her adımında sizinle birlikte çalışıyoruz.

Tüm ihtiyaçlarınıza yönelik eksiksiz bir çözüm paketiyle büyümeyi hızlandırın.



Bültenimize kaydolun