Büyüme için Vlanderon'u keşfedin.

Kurumsal değeri artıran önemli iş zorluklarını üstleniyoruz.


Pazarlamanızı güçlendirecek yönetim hizmetlerini keşfedin.

Markanıza her anlamda katkı sağlayacak güçlü yönetim araçlarımız ile bilgili danışmanlık sağlıyoruz.


Prodüksiyon alanında derin uzmanlığa sahip olduğumuz medya servislerimizi keşfedin.

Profesyonel yüksek kaliteli görüntü üretiminde hizmetinizdeyiz.


Dijital Pazarlamanın temelinde yer alan web çözümlerimizi keşfedin.

İşletmenizi dijital ortamlarda en iyi şekilde temsil edecek web çözümleri sunuyoruz.


Ticaretinize katkı sağlayan pazarlama çözümlerimizi keşfedin.

Her sektöre dokunan bir yaklaşım sergiliyoruz.


Bilgiyi sizin için süzüyor ve işletmenize katkı sağlayacak içerikler üretiyoruz.

İşletmenize katkı sunabilecek bir bilgiyi paylaşabilmek bizi mutlu ediyor.

Vlanderon ile ihtiyacınız olan her şeye tek bir yerde sahip olacaksınız. 

Deklanşör Hızını Anlamak

Paylaş

 

 

Deklanşörü, ışığın kameranızın sensörüne çarpmasına izin vermek için açılıp kapanan bir perde olarak düşünün. Deklanşör hızı, perdenin ne kadar hızlı  açılıp kapandığını, dolayısıyla kameraya ne kadar ışığın gireceğini kontrol eder. Hareketi bulanıklaştırarak ve dondurarak dramatik etkiler yaratabilirsiniz.

Ayrıca doğru pozlamayı elde etmede önemlidir. Görüntülerinizi şekillendirmek için deklanşör hızını kullanmanın ilk adımı, nasıl çalıştığını anlamaktır.

Deklanşör Hızı Görüntülerinizi Nasıl Etkiler?

Deklanşör hızı , kamera deklanşörünüzün açık olduğu sürenin uzunluğu anlamına gelir. Saniyelerle ölçülür. 

Hızlı deklanşör hızı, hareketi dondurabilir, uçan kuşları veya hareket anında yakalanan sporcuları düşünün – ve yavaş deklanşör hızı ise, hareket eden her şeye hareket bulanıklığı verir. Suyun beyaz ve ipeksi yumuşaklıkta olduğu şelale görüntülerini veya hareket eden bir araçtan çekilmiş bir görüntüyü düşünün.

Gece veya düşük ışıkta çekim yapıyorsanız, yavaş bir deklanşör hızı kullanmanız gerekir. Deklanşör, sensöre mümkün olduğunca fazla ışığın girmesine izin vermek için daha uzun süre açık kalır.

1/60 enstantanelerde bir tripod kullanmak gerekir elde bir çekim gerçekleştirilirse elin titremesi sonucu görüntü bulanık hale gelecektir. Pratik yaptıkça, kameranızı elde tutmanız gereken enstantene değerini, kendi sınırınızın ne olduğunu öğrenirsiniz.

Parlak, güneşli bir günde çekim yapıyorsanız, görüntünüzü aşırı pozlamamak için yüksek bir deklanşör hızı kullanmanız gerekir. Sensöre çarpan ışık miktarını sınırlandırmak için deklanşör son derece hızlı açılıp kapanacaktır.Hızlı bir deklanşör hızı genellikle 1/250 üzerindeki her değer ve yavaş deklanşör hızı 1/30 altında olan her değer olduğunu söyleyebiliriz. 

Deklanşör Hızı

Hızlı Deklanşör Hızıyla Donma Hareketi

Yukarıdaki bu resimde, fotoğrafçı hareketi dondurmak için hızlı bir enstantane hızı kullanmıştır . Bu sayede motorsikletin tekerlerinden havaya uçan toza kadar tüm perdenin açık olduğu anı, saniyenin çok kısa bir süresine denk gelen bu donmuş hali bize gösterebilmektedir.Bu enstantene hızı, vahşi yaşam çekimleri veya önemli spor anlarını yakalamak için çok etkilidir.

Yavaş Deklanşör Hızıyla Hareket Bulanıklığını Yakalama

Aşağıdaki uzun pozlama resminde, görebileceğiniz tek şey, araçların bıraktığı ışık izleridir. Bunun nedeni, deklanşör açıkken görüntüden geçmeleridir, dolayısıyla fotoğrafçı burada yavaş bir deklanşör hızı kullanmıştır.  

Deklanşör Hızı

Perde Hızı ve Diyafram Arasındaki İlişki

Kameranız hala program veya otomatik moddaysa sorun değil, ancak profesyonelliğe geçmek için tamamen manuel olarak makinanızı nasıl kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Böylece çok daha fazla kontrole sahip olacaksınız. 

Kameraya gelen ışık miktarını kontrol ederek diyaframın görüntünüzü nasıl etkileyebileceğini bir önceki makalede anlatmıştık. – şimdi karışımımıza enstantane hızını ekliyoruz. Sonraki makalede, üçünün birlikte nasıl çalıştığını kademeli olarak anlayabilmeniz için ISO ekleyerek bunu geliştireceğiz, ancak şimdilik diyafram açıklığı ve enstantane hızına odaklanacağız.

Deklanşör hızı, aynı diyafram açıklığı gibi kamera sensörünüze ne kadar ışık çarpacağını da kontrol eder. Doğru pozlamayı elde etmek için ihtiyaç duyacağınız deklanşör hızı ile seçtiğiniz f-stop arasında doğrudan bir ilişki vardır.

Kameranızı f / 1.2’ye koyarsanız, aslında f / 22’de olduğundan çok daha fazla ışığa izin verdiğinizi hatırlıyor musunuz? Bu makaleden, hızlı bir deklanşör hızının daha az ışığa izin verdiğini ve yavaş bir deklanşör hızının daha fazla ışığa izin verdiğini öğrendik.

Kameranızı f/1.2 değerinde ayarlarsanız, görüntünüzü doğru şekilde pozlamak için hızlı bir enstantane hızı mı yoksa yavaş bir enstantane hızı mı seçer diniz? 

Bunun cevabı aslında içinde bulunduğunuz ışık koşullarına bağlıdır, ancak genellikle diyafram açıklığı (daha küçük f sayısı) ne kadar büyükse, enstantane hızının o kadar hızlı olması gerekir.

Örneğin; parlak, güneşli bir günde f /1.2’de, görüntünüzü tamamen patlatmamak ve sadece parlak, beyaz bir fotoğraf almamak için çok hızlı bir deklanşör hızı seçersiniz. 

Neden? 

f /1.2’de, kameranızın diyaframı olabildiği kadar geniş olduğundan, sensöre zaten çok sayıda ışık girmesine izin vermiş olursunuz. Diyelim ki eğer 1/3 gibi yavaş bir deklanşör hızı seçerseniz sensöre inanılmaz derece de bir ışık girmesine sebep olursunuz! Bu aşırı ışık, görüntünüzü basitçe yakarak, hiçbir ayrıntı kalmayacak şekilde aşırı derecede pozlanmış bir fotoğraf elde edersiniz.

Bunun tam tersini ele alalım. f/22’de çekim yapmayı seçerseniz, kameranızın diyaframı çok küçülür ve sensöre çok az miktarda ışık girmesine izin vermiş olursunuz. Eğer 1/500 hızlı bir deklanşör hızı seçerseniz yeterli ışık olmadığından (underexposed) zifiri karanlık bir görüntü elde edersiniz.

Modern kameralarda dahili bir poz ölçer vardır, bu yüzden diyafram açıklığımızı ve ISO’yu seçtikten sonra deklanşör hızının ne kadar hızlı veya yavaş olması gerektiğini görebiliriz.

Canon fotoğraf makinelerinde poz ölçer, vizörün altında kırmızı bir skaladır ve bip sesi gelene kadar deklanşör düğmesine yarıya kadar bastığınızda, ölçekte kırmızı bir nokta görürsünüz. Nokta, orta işaretçinin sol tarafındaysa, görüntünüz az pozlanmış demektir. Sağ taraftaysa, aşırı pozlanmış demektir. Ardından deklanşör hızınızı buna göre ayarlayabilirsiniz. Aynasız kamera kullanıyorsanız doğru pozlama için vizör üzerinde histogram açabilir, ayrıca -0+ değerleri ile pozlamanızı dengeleyebilirsiniz.

Deneyebileceğiniz Şeyler

Aşağıdaki gibi hareketli nesneler üzerinde yavaş deklanşör hızları deneyerek harika sanatsal efektler elde edebilirsiniz. 

Deklanşör Hızı

Yada sık sık gördüğünüz şelale görüntülerini yavaş bir deklanşör hızıyla çekebilirsiniz. 

Deklanşör Hızı

Sektörünüzde Fark Yaratın

Büyük ya da küçük her projeye aynı düşünce ve özenle yaklaşıyoruz ve bunu gerçekleştirmek için yolun her adımında sizinle birlikte çalışıyoruz.

Tüm ihtiyaçlarınıza yönelik eksiksiz bir çözüm paketiyle büyümeyi hızlandırın.



Bültenimize kaydolun