Büyüme için Vlanderon'u keşfedin.

Kurumsal değeri artıran önemli iş zorluklarını üstleniyoruz.


Pazarlamanızı güçlendirecek yönetim hizmetlerini keşfedin.

Markanıza her anlamda katkı sağlayacak güçlü yönetim araçlarımız ile bilgili danışmanlık sağlıyoruz.


Prodüksiyon alanında derin uzmanlığa sahip olduğumuz medya servislerimizi keşfedin.

Profesyonel yüksek kaliteli görüntü üretiminde hizmetinizdeyiz.


Dijital Pazarlamanın temelinde yer alan web çözümlerimizi keşfedin.

İşletmenizi dijital ortamlarda en iyi şekilde temsil edecek web çözümleri sunuyoruz.


Ticaretinize katkı sağlayan pazarlama çözümlerimizi keşfedin.

Her sektöre dokunan bir yaklaşım sergiliyoruz.


Bilgiyi sizin için süzüyor ve işletmenize katkı sağlayacak içerikler üretiyoruz.

İşletmenize katkı sunabilecek bir bilgiyi paylaşabilmek bizi mutlu ediyor.

Vlanderon ile ihtiyacınız olan her şeye tek bir yerde sahip olacaksınız. 

Google Ads Kılavuzu

Paylaş

Google Ads, dünya üzerinde en fazla kullanılan arama motoru Google tarafından geliştirilen bir dijital reklamcılık platformudur. Ziyaretçi sayısı başta olmak üzere işletmelerin büyümesi ve gelirlerini katlayarak marka bilinirliklerini arttırabilmeleri için en etkili reklamcılık uygulamalarının başında gelmektedir.

Bu kılavuz, etkileyici reklamlar oluşturulabilmesi için Google Ads platformu hakkında ihtiyaç duyulan her bilgiyi detayları ile içermekte ve açıklamaktadır.  

Google Ads

Google Ads (AdWords) Nedir?

Google Ads, çevrimiçi reklamlar oluşturarak ürün ve hizmet tanıtılması amacı ile Google tarafından sunulan bir dijital reklamcılık uygulamasıdır.

Google; her gün ortalama 3,5 milyar aramanın yapıldığı, dünya üzerindeki en popüler arama motorudur. İşletmeler, daha fazla müşteriye ulaşmak ve markalarının bilinirliğini arttırmak amacıyla belirli anahtar kelimeler için Google’a ödeme yaparak reklam vermektedir. Böylece reklam verilen anahtar kelimeler aratıldığında, reklam veren işletmelerin ürün ve hizmetlerine ulaşılabilmektedir. 

Sonucunda Google Ads, işletmelerin hem ürün ve hizmetlerini tanıtmaları hem de tıklama başına para kazanmalarını sağlayan efektif bir platformdur. 

2021 yılı arama motoru kullanım oranlarına bakıldığında, Google’ın yaklaşık %80 gibi bir oran ile rakiplerine ciddi oranda fark attığını ve kullanıcıların ilk tercihinin çoğunlukla Google olduğunu da bilmekte fayda vardır.

Google Ads Arama Motoru Reklamcılığı Neden Önemli?

Google, istatiksel olarak en fazla ziyaretçi trafiğine sahip arama motoru olması nedeniyle reklamcılık konusunda oldukça önemlidir. Her gün milyarlarca arama yapıldığı düşünüldüğünde, işletmelerin ürün ve hizmetlerini müşterilerine ulaştırmak amacıyla Google Ads’i tercih etmeleri doğru bir strateji olacaktır. 

Google Ads’in çalışma prensibi düşünüldüğünde, kullanıcıların anahtar kelimeler ile yaptıkları sorgulamalarda karşılaştıkları reklamlar, işletmelerin en olası potansiyel müşterilerine ulaşmaları ve satış yapmaları için mükemmel bir fırsattır. Çünkü bu sayede satın alma niyetinde olan müşterilere erişim kolaylıkla sağlanmakta ve reklamlar kısa sürede amacına ulaşabilmektedir. 

Üstelik Google, reklamcılık hizmetlerini yalnızca arama motoru üzerinden değil, iş ortağı olan siteler aracılığı ile de sağlamaktadır. Böylece reklamların farklı kategorilerde listelenebilecek kişilere ulaşması sağlanmakta ve tıklanma başına ücretlendirme uygulaması sayesinde işletmelerin geliri katlanmaktadır.

Google Ads Reklamcılık Politikalarını Mutlaka İnceleyin!

Google Ads, kullanıcıların aradıkları ürün ve hizmetleri içeren reklamlara kolaylıkla ulaşabilmeleri ve zararlı içerikler ile karşılaşmamaları için çeşitli politikaları reklam verenler ile paylaşmaktadır. Google, reklamcılık politikaları sayesinde reklamlarını inceleyen kullanıcılara iyi bir deneyim sunmayı hedeflemekte ve aynı zamanda reklamların yayına alınacağı ülkenin yasalarına uygun olacağının da garantisini vermektedir.

Google Ads ile reklam verecek olan markaların, yayınlanmak üzere Google’ın onayına sundukları reklamlar, onay sürecinin ardından işleme alınabilmektedir.  Google reklamcılık politikalarına uyulmadığı tespit edilirse, reklamın yayınlanması ve hedeflenen başarıya ulaşılması mümkün olmayacaktır. Onaylanmayan reklamlar ise uygulama tarafından “Onaylanmadı” veya “Askıya Alındı” şeklinde işaretlenerek işletmelere bildirilecektir.

Google Ads reklamcılık politikalarının kısaca üzerinden geçmek gerekirse:

1. Yasaklanmış İçerikler

Google’ın reklamcılık politikalarının kapsadığı ilk alan, yasaklı içeriklerdir. Bu içeriklerin kapsamında yer alan herhangi bir reklamın yayınlanması kesinlikle mümkün olmayacaktır. Kısaca yasaklanmış içeriklerden bahsetmek gerekirse şu kategoriler örnek verilebilir:

  • Taklit Ürünler
  • Dürüst Olmayan Davranışlara İmkan Vermek
  • Uygunsuz İçerik
  • Tehlikeli Ürün veya Hizmetler
2. Yasaklanmış Uygulamalar

Google Ads, kullanıcıların güvenliğini göz önünde bulundurarak, güvenliğin ihlalini içeren reklamların yayınlanmasını yasaklamıştır. Kısaca yasaklanmış uygulamaları içeren politikalardan bahsetmek gerekirse şunlar örnek verilebilir:

  • Reklamların Kötüye Kullanımı
  • Yanlış Beyan
  • Veri Toplama ve Kötüye Kullanma
3. Kısıtlı İçerik ve Özellikler

Google Ads, yasal ve kültürel açıdan bazı politikaları devreye sokarak kullanıcıların hassas içeriklere erişimini kısıtlamaktadır. Bu kurallar içerisinde yayına alınan reklamların içerikleri, kısıtlı olarak işaretlenmektedir. Kısaca bu içeriklerden bahsetmek gerekirse şu kategoriler örnek verilebilir:

  • Cinsellik
  • Alkol
  • Kumar ve Ödüllü Oyunlar
  • Telif Hakları
  • Sağlık Hizmetleri
  • Siyasi İçerik
  • Mali Hizmetler
  • Ticari Markalar
  • Yasal Düzenlemeler
  • Kısıtlı İşletmeler
  • Çocuklara Özel İçerikler
4. Teknik ve İçerik ile İlgili Politikalar

Google Ads, yüksek kaliteli reklam içerikleri sunabilmek ve en iyi deneyimi kullanıcılarına yaşatabilmek adına reklamların düzenlenmesine yardımcı olacak politikalara sahiptir. Kısaca şu başlıklar altında belirli düzenlemelerin yapılmasına imkan tanınmaktadır:

  • İçerik
  • Teknik Şartlar
  • Hedef Şartları
  • Reklam Biçimleri

Google Ads reklam politikalarını ayrıntıları ile buradan da inceleyebilirsiniz.

Çevrimiçi Reklamcılık ve Google Ads’in Avantajları

Çevrimiçi reklamcılık, işletmelerin son yıllarda ürün ve hizmetlerini tanıtmak adına en sık tercih ettikleri yöntemdir. Bunun nedeni, çevrimiçi reklamcılık uygulamalarının potansiyel müşterilere ulaşma konusunda sağladığı avantajlar ve yalnızca satın alma ihtimali yüksek kullanıcılar ile etkileşime geçebilme imkanıdır. 

Google Ads’in çevrimiçi reklamcılık uygulamaları ile sağladığı avantajlar şu şekildedir:

  • Hedef Kitle
  • Reklam Hedefi Belirleme
  • Bütçe Yönetme
  • Başarı Ölçümü
  • Kampanya Yönetimi

Hedef Kitle

Google Ads ile direkt olarak hedef kitleye odaklanmak ve etkileşime geçmek mümkün olmaktadır. Örneğin, bilgisayar satın almak isteyen bir kullanıcı, yalnızca bilgisayar satın almasına yardımcı olacak reklamlara ulaşabilecek ve işletmeler de direkt olarak potansiyel müşterilerinin ilgisini çekebilecek reklamlar sunabileceklerdir. 

Reklam Hedefi Belirleme

Google Ads’in reklam hazırlama sürecinde sunduğu en avantajlı hizmetlerden biri olan reklam hedefi belirleme ile ürün ve hizmetlerin satın alınması aşamasında birçok kolaylık sunulmaktadır. Hedefleme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Anahtar Kelimeler ile Yapılan Aramalar Sonucu Reklamlarla Karşılaşma
  • Reklamın Hangi Konumlarda Yayına Alınacağı
  • Potansiyel Müşterilerin Özellikleri (Yaş, cinsiyet, konum, dil vs.)
  • Reklamın Hangi Saat ve Günlerde Hangi Sıklıkta Gösterileceği
  • Reklamın Görüntülenebileceği Cihazlar

Bütçe Yönetme

Google Ads, açık arttırma sistemi ile çalışan bir dijital reklamcılık metotudur. Bu özelliğinin avantajları işletmeler için oldukça fazladır ve bütçe yönetme konusunda destekleyicidir. Reklam oluşturulurken ne kadar harcanacağı belirlenebilmekte ve yalnızca kullanıcılar reklama tıkladığında ödeme talebi işletmelere ulaşmaktadır.

Başarı Ölçümü

Google Ads, işletmelerin reklam performanslarını ölçebilmeleri için de oldukça başarılıdır. Reklamın etkilerini her yönü ile görebilmeyi sağlayan istatistikleri ve olası problemlerin çözümleri gibi birçok veriyi kullanıcılarına sunmaktadır. Böylece potansiyel müşterilerin özelliklerini tespit etmek mümkün olacağı gibi, ileride verilecek reklamların da nasıl olması gerektiği ile ilgili analizler yapılabilmektedir.

Kampanya Yönetimi

Reklam vererek ürün ve hizmetlerini geniş kitlelere ulaştırmak ve kazançlarını arttırmak isteyen işletmelerin birçoğu Google Ads aracılığıyla birden fazla hesap kullanabilmektedir. Google Ads, hesapların ayrı ayrı kontrol edilmeden kolaylıkla işlemlerin tamamlanabilmesi için çoklu hesap yönetimine izin vermekte ve kampanyaları tek bir konumdan görüntüleyerek yönetmek mümkün olmaktadır. 

Google Ads Reklam Çeşitleri

Google Ads, akla gelebilecek her sektörden milyarlarca işletmenin kullanabileceği uygulamadır. Pazarlama stratejileri konusunda her sektör aynı yöntemleri kullanamayacağı gibi reklamcılık da farklı çeşitlerde hazırlanabilen kampanyalar ile daha etkileyici olabilmektedir. Reklamcılık hedefleri için doğru reklam çeşidine karar vermek oldukça önemlidir ve satış süreçlerinde müşterinin ilk izlenimi açısından oldukça değerlidir. Yanlış bir reklam türü seçimi, sürecin tamamen olumsuz ilerlemesine ve hedeflenen başarıya ulaşılamamasına neden olabilir. Reklam çeşitliliği tam da bu noktada oldukça önemlidir ve Google, ziyaretçilerinin farklılığı ile sektörel farklılıkların bilincinde olarak birçok reklam çeşidini Google Ads sayesinde sunabilmektedir.

Google Ads İle Farklı Kampanyalarda Kullanılabilecek Reklam Çeşitleri

Google Ads ile ücretli bir reklam kampanyası oluşturmadan önce her bir seçeneği incelemeniz ve markanız için en doğru tercih olduğundan emin olmanız gerekir.

Google Ads’in farklı kampanyalarda kullanılabilecek reklam çeşitleri şu şekildedir: 

  • Arama Ağı Reklamları
  • Görüntülü Reklam Ağı
  • Video Reklamları
  • Alışveriş Reklamları
  • Uygulama Reklamları
  • Telefon Araması Üreten Reklamlar

1. Arama Ağı Reklamları

Arama ağı reklamları, Google arama motorunda anahtar kelimeler ile yapılan aramalar sonucunda kullanıcıların karşısına çıkan SERP’te (Arama Motoru Sonuç Sayfası) yer alan reklamlardır. Metin reklamları olarak da adlandırılabilen arama ağı reklamları, direkt olarak satın almaya yönlendirmeleri ve web sitelerinin ziyaretçi trafiğini arttırmaları nedeniyle oldukça avantajlı olmaktadır. Üstelik metin dışında herhangi bir öge içermesi gerekmediğinden yeterli ve doğru sayıda anahtar kelime kullanılarak hazırlanan metin reklamları ile başarıya ulaşmak oldukça kolay olmaktadır. 

Dinamik Arama Ağı Reklamları

Dinamik arama ağı reklamları; arama ağı reklamlarından bazı özellikleri açısından ayrışan, içeriği fazla web siteleri ve gelişmiş e-ticaret siteleri tarafından tercih edilen bir reklamcılık çeşididir.

Dinamik arama ağı reklamları, web sitelerinin içeriğinin botlar tarafından taranarak içerikteki anahtar kelimelerin hedeflenmesi ile oluşturulmaktadır. Bu özelliği ile manuel olarak anahtar kelime girişi yapılan klasik arama ağı reklamlarından farklılaşmaktadır. 

Dinamik arama ağı reklamlarını oluştururken daha başarılı olabilmek için yapılması gereken çalışmalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Negatif kelime listeleri, dinamik arama ağı reklamları oluşturulurken özenle hazırlanmalıdır ki botlar yalnızca ihtiyaç duyulan anahtar kelimeleri tarayabilsin. Bu nedenle, özellikle marka adı gibi belirli anahtar kelimelerin negatif anahtar kelime listesine eklenmesi doğru bir strateji olacaktır. Düzenli aralıklarla yapılacak olan negatif anahtar kelime çalışmaları da dinamik arama ağı reklamlarının başarısına katkıda bulunacaktır.
  • Reklam uzantıları, dinamik arama ağı reklamlarının başarısını belirleyen bir diğer özelliktir. Reklam uzantıları sayesinde içerikleri zenginleşen ve daha kolay ulaşılabilir olan dinamik arama ağı reklamlarının hem arama motorlarında üst sıralarda görünmesi hem de daha fazla kullanıcıya ulaşması mümkün olmaktadır. Üstelik reklam uzantıları ile tıklama oranları artan dinamik reklam ağları sayesinde daha fazla kazanç elde etmek de mümkündür.

Kombinasyonlu Reklamlar Oluşturma (Duyarlı Arama Ağı Reklamı)

Duyarlı arama ağı reklamları, metin reklamları içerisinde en iyi performansı gösteren, 15 başlık ve 4 açıklama eklenerek oluşturulan bir reklamcılık seçeneğidir. Duyarlı arama ağı reklamı tercih edildiğinde:

  • Reklam alanı genişler ve tıklama oranları artar.
  • Başlık sayıları ile kullanıcıların zamandan tasarruf ederek alakalı içeriklere kolaylıkla ulaşabilmesi sağlanır.
  • Reklam metni oluşturma seçenekleri ile tek bir reklam oluştursanız dahi bunu farklı kombinasyonlar ile yayınlayabilmenize olanak tanır ve kombinasyonlu görünümleri sayesinde reklam çeşitliliği artar.
  • Geniş bir alanı kaplaması nedeniyle arama motoru sonuç sayfasında ilk sıralarda görüntülendiğinde diğer reklamların sayfanın sonunda yer almasına neden olur.

Duyarlı arama ağı reklamları, metin kullanılarak verimli ve hızla ulaşılabilir içerikler oluşturmanın en etkili yöntemlerindendir. Bu reklam çeşidinden maksimum performans alabilmek için reklamları oluştururken şu özellikler dikkate alınmalıdır:

  • Anahtar Kelime İçeren Başlıklar
  • En Az 3 Başlık
  • Call to Action İçeren İfadeler
  • En Az 2 Açıklama Metni
  • İçeriği Zenginleştiren Uzantılar
  • Anlamlı Başlıklar

Görüntülü Reklam Ağı

Görüntülü reklam ağı, potansiyel müşterilerin ilgisini çekebilmek amacıyla tasarım konusunda özgün ve kaliteli içeriklerin yer aldığı bir reklam çeşididir. Google’ın iş ortaklarının katkıları ile birden fazla platformda yer alan görüntülü reklam ağları sayesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve markanın bilinirliğini arttırmak oldukça kolay olmaktadır.Görüntülü reklam ağı, kullanıcıların yalnızca internette gezinirken değil, video izlerken veya uygulama kullanırken de reklamları görüntüleyebilmesini sağlamaktadır. Görsel içerik ve tasarım temelli olan bu reklamcılık seçeneği ile doğru kitleye ulaşmak mümkün olurken daha fazla reklam alanına da sahip olunabilmektedir. Resim reklamlar olarak da tanımlanabilen görüntülü reklamların; web siteleri, arama sonuçları ve Gmail gibi yerlerde kullanıcılara sunulacağı söylenebilir.

Görüntülü Reklam Ağı Stratejisi – Akıllı Görüntülü Reklamlar

Görüntülü reklam ağları içerisinde en gelişmiş ve oluşturulma süreci oldukça basit olan reklamlar, akıllı görüntülü reklamlardır. Google Ads’in optimizasyon özelliklerini kullanarak başarılı ve etkili reklamlar oluşturmayı sağlayan akıllı görüntülü reklamlar, klasik ve manuel işlemleri içeren görüntülü reklam ağlarının karmaşık yapısını değiştirerek akıllı işlemler ile kolaylıkla reklam oluşturmayı mümkün kılmaktadır.

Akıllı görüntülü reklamların Google Ads’in sağladığı optimizasyon seçenekleri arasından kullandığı işlemler ise; otomatik teklif özelliği, otomatik hedefleme ve otomatik reklam oluşturmadır.

Akıllı görüntülü reklamlar oluşturmak için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • İlk olarak akıllı reklamlarınızı yapılandırın. Bu adımda bütçe, reklam grubu gibi ilkeleri belirlemiş olmanız gerekir.
  • Bütçenize karar verin ve ödeyebileceğiniz tutarı tespit edin.
  • Ön hazırlık aşamasını tamamlayınca Google Ads hesabınıza giriş yapın.
Google Ads
  • Sayfanın sol tarafında yer alan menü bölümünden “Kampanyalar →Yeni Kampanya” adımını takip ederek hedefleme seçiminizi yapın. Satış, potansiyel müşteri veya web sitesi trafiği seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.
Google Ads
  • Kampanya türünüzü görüntülü reklam olarak işaretleyin ve akıllı görüntülü reklam kampanyasını seçin.
  • Son olarak sizden istenen bütçe, hedef gibi temel reklam bilgilerine de karar vererek akıllı görüntülü reklamlarınızı oluşturabilirsiniz.

Görüntülü Reklam Ağı Kampanyası Oluşturma

Görüntülü reklam ağı kampanyası oluşturmaya başlarken görüntülü reklamların işleyişi için gerekli olan temel özellikleri bilmekte fayda vardır. Bu özellikler sayesinde hem görüntülü reklamların amacı anlaşılmış olur hem de geri dönüşlerin nasıl olabileceği ile ilgili bilgilere ulaşılabilir.

Görüntülü reklam ağı kampanyası oluştururken temel olarak bilmeniz gereken özellikler şu şekildedir:

Adım 1: Hedefleme Seçenekleri

Görüntülü reklamların hedefleme seçenekleri, reklam içeriğinde kullanılacak anahtar kelimeleri, reklamın konusunu ve reklamın gösterileceği alakalı sitelerin belirlenmesini içermektedir. Kısaca hedefleme seçeneklerinden bahsetmek gerekirse başlıklar aşağıdaki gibi olacaktır:

  • İçeriğe Dayalı Hedefleme
  • Yerleşim Hedefleme
  • Konuya Dayalı Hedefleme

Adım 2: Reklamda Kullanılacak Resimlerin Özellikleri 

Görüntülü reklamlarda kullanılacak resimler çeşitli özelliklere sahip olabilir. Her bir resmin Google Ads tarafından belirlenen boyutlara uyum sağlıyor olması gerekmektedir. 

Google görüntülü reklam ağına yerleştirebileceğiniz reklam çeşitleri şu şekildedir:

  • Animasyonlu Ve Animasyonsuz Resim Reklamlar
  • HTML5 Reklamlar
  • AMPHTML Reklamlar

Görüntülü Reklam Ağı İçin Desteklenen Resimlerin Boyut ve Biçimleri için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. 

Adım 3: Görüntülü Reklamların Gösterildiği Yerler

  • Web Siteleri
  • Arama Sonuçları
  • Gmail, Youtube vb. Google İş Ortağı Olan Siteler

Adım 4: Görüntülü Reklam Ağında Reklam Gruplarını Anlamak

Görüntülü reklam ağında yer alan reklamları görüntüleyebilecek olan kitleleri belirlerken reklam gruplarını anlamak ve yalnızca istenilen müşteri profiline ulaşmak mümkün olmaktadır. Bunun için yapılacak olan hedefleme çalışmalarında hedef kitleyi belirleyecek olan reklam gruplarını çok iyi bir şekilde düzenlemek gerekir. Reklam gruplarını yalnızca potansiyel müşterilere uygun hale getirmek için yapılabilecek çalışmalar:

  • Görüntülü Reklam Ağında Negatif Anahtar Kelimeler ve Hariç Tutma
  • Görüntülü Reklam Ağında Belirli Kitleleri Hariç Tutma
  • Belirli Web Siteleri için Görüntülü Reklam Ağı Oluşturma

Adım 5: Görüntülü Reklam Ağı Uzantıları

Reklam uzantıları da görüntülü reklamların başarısını belirleyen ve kullanıcı deneyimini arttıran özelliklerdendir. Google Ads tarafında sunulan uzantılar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Site Bağlantısı Uzantısı
  • Açıklama Metni Uzantısı
  • Ek Açıklamalı Snippet Uzantısı
  • Telefon Uzantısı
  • Mesaj Uzantısı
  • Yer Uzantıları
  • Promosyon Uzantısı
  • Uygulama Uzantısı

Adım 6: Görüntülü Reklam Ağı Optimizasyon Puanlarını İyileştirmek

Görüntülü reklamlar oluşturulurken Google Ads hesabının düzgün bir şekilde çalışıyor olduğundan emin olunmalıdır. Bunun için optimizasyon puanları kontrol edilmeli ve yüksek kaliteli performans için yeterli seviyeye ulaşılabilmelidir. 

Optimizasyon puanı iyileştirmek için şu çalışmalar yapılmalıdır:

  • İşletme hedefine uygun olarak sunulan öneriler uygulanmalıdır.
  • Google Ads hesabı verimli bir şekilde yönetilmeli ve işletmenin hedefine en uygun optimizasyon puanı belirlenmelidir.
  • Öneriler önceliklere göre filtrelenmeli ve ona göre analiz edilmelidir.

Video Reklamları

Video reklamlar, Google’ın iş ortaklarından olan YouTube üzerinden paylaşımı yapılabilen reklamlardır. Dünya üzerinde en sık kullanılan ve en fazla içerik üretilen uygulamaların başında gelen YouTube sayesinde her özellikteki kitleye ulaşmak mümkün olmaktadır. Video reklamları, kampanya özelliklerine göre farklı hedeflemelere uygun çeşitleri ile düzenlenebilmektedir. YouTube ve Google iş ortaklığı ile hazırlanabilecek reklam çeşitleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Atlanabilir ve Atlanamayan Yayın İçi Reklamlar
  • Feed İçi Video Reklamlar
  • Bumper Reklamlar
  • Yayın Dışı Reklamlar

Alışveriş Reklamları

Alışveriş reklamları, çevrimiçi satın alma süreçlerinin en iyi yönetilebileceği uygulamalardandır. E-Ticaret için oldukça etkili olabilen alışveriş reklamları, Google’ın “Alışveriş” sekmesi içerisinde ürün görselinden fiyat bilgisine kadar her ayrıntısı ile paylaşılabilmektedir. Kullanıcıların incelemek istedikleri ürün ve hizmetleri direkt olarak görüntüleyerek özellikleri açısından karşılaştırabilmelerini sağlayan bu reklam türüne tıklanma oranları oldukça yüksektir ve potansiyel müşterilere erişebilmenin en kolay yoludur. 

Uygulama Reklamları

İşletmeler, ürün ve hizmetlerini kullanıcılara sunmak için uygulamaya sahip olabilir ve uygulamalarını tanıtmak isteyebilirler. Uygulama reklamları, mobil uygulamaların tanıtımını yapmak ve bilinirliğini arttırmak amacıyla oluşturulmuş olan reklamcılık seçeneğidir.

Uygulama reklamları; Google Play, YouTube, Keşfet, AdMob, arama sonuçları ve milyonlarca site ve uygulamada kullanıcılara sunulabilmektedir.

Mobil uygulama reklam kampanyası seçenekleri arasında en gelişmiş olan YouTube reklamlarıdır ve çeşitli geliştirici özellikleri sayesinde başarıya ulaşmak oldukça kolay olmaktadır. Hem reklamların gösterildiği alanlar ile hem de potansiyel müşteri skalası ile YouTube, uygulama reklamlarının yerleştirilebileceği en doğru seçenek olacaktır.

YouTube Reklamları Nedir?

YouTube reklamları, kullanıcıların her birinin farklı yöntemler ile reklamları görüntüleyebileceği bir eklentidir. Arama sayfalarından video içeriklerine kadar birçok alana reklam yerleştirme yapılabilmektedir. Hedef kitleye ulaşmak açısından da oldukça etkili olan YouTube sayesinde hem hedef kitle ile etkileşime geçilebilmekte hem de doğru kitleye ulaşmak adına filtreleme yapılabilmektedir. Üstelik uygulamanın sunduğu ilgi çekici içerikler sayesinde de reklamların akılda kalması ve markaların bilinirliğinin artması da sağlanabilmektedir. 

Youtube ile oluşturulabilecek reklam içerikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Atlanabilir Yayın İçi Reklamlar
  • Atlanamayan Yayın İçi Reklamlar
  • Bumper Reklamlar
  • Feed İçi Video Reklamlar
  • Masthead Reklamlar
  • Duyarlı Görüntülü Reklamlar

YouTube reklam kampanyası oluşturmak için takip etmeniz gereken adımlar ise şu şekildedir:

  • YouTube kanalınıza yüklediğiniz videonun URL’sini seçin.
  • YouTube için size en uygun olan reklam içerikleri arasından tercihinizi yapın.
  • Reklama tıklayan kullanıcıların ulaşması için dilediğiniz URL’nin girişini yapın. Bu uygulama linki de olabilir web sitesi linki de.
  • URL ile birlikte görünecek call to action mesajını, reklam metnini ve reklamın başlığını belirleyin.
  • “Kampanya Oluştur” diyerek işleminizi tamamlayın.

Telefon Araması Üreten Reklamlar

İşletmeler, reklamlar aracılığıyla müşterilerinin kendilerini aramalarını isteyebilirler. Telefon araması üreten reklamlar, müşteriler ile direkt olarak iletişime geçmeyi mümkün kılan reklamcılık uygulamalarındandır. Üstelik hassas ayarlama özellikleri sayesinde yalnızca dilediğiniz saatlerde arama yapılabilmesi de mümkün olmaktadır.

Google Ads Reklamları Nerede Görünür?

Google Ads ile reklam oluşturmak istediğinizde, karşınıza birçok web sitesi ve platform üzerinden reklam verebilme seçeneği çıkacaktır. Çünkü Google, reklamcılık uygulamalarını iş ortaklarının da katkıları ile internet ortamında bulunan ve en sık ziyaret edilen alanlarda yayına alabilmektedir. 

Google Ads

Google Ads ile reklam yayınladığınızda reklamlarınızın görünebileceği yerler:

  • Google ve Diğer Arama Motorlarında Yapılan Arama Sonuçlarında
  • Kullanıcıların Ziyaret Ettikleri Web Sitelerinde
  • Mobil Cihaz, Tablet, Mobil Uygulama Gibi Çeşitli Markaların Cihazlarında
  • Potansiyel Müşterilere Uygun Yer veya Dillerde

Hizmet Sektörüne Yönelik Reklam Stratejisi Oluşturma

Google Ads, reklam çeşitliliğinin yanında sektörlere özel reklam stratejisi oluşturabilme imkanı da sunmaktadır. Farklı kampanya türleri ile hizmet sektörünün pazarlama stratejilerine uygun reklamlar geliştirilebileceği gibi işletmelerin potansiyel müşterilerine kolaylıkla ulaşmaları da mümkün olmaktadır.

Google Ads ile reklam stratejisi oluşturabileceğiniz hizmet sektörleri:

  • Perakende
  • Medya ve Eğlence
  • Finans, Emlak Ve Profesyonel Hizmetler
  • Sağlık
  • Eğitim
  • Seyahat, Konaklama, Yeme İçme

Google Ads Hesabı Oluşturma

Google Ads’in reklam çeşitliliğinden yararlanarak hedef ve bütçelere uygun reklam oluşturabilmek için birkaç adımın tamamlanması gerekmektedir. Bunlardan ilki Google Ads hesabı oluşturmaktır. 

Google Ads hesabı oluşturmak için karşılamanız gereken bazı şartlar bulunmaktadır:

  • İşletmenizin bir e-mail adresi bulunmalıdır.
  • İşletmenizin bir web sitesi bulunmalıdır.
  • Web siteniz henüz bulunmuyorsa Google Ads’in Akıllı kampanyalarını tercih edebilirsiniz.

Hesap Tercihleri

Hesap tercihleri, Google Ads uygulaması içerisindeki temel ayarları yapmanızı sağlayacak olan kısımdır. Uygulamaya giriş yapmanızın ardından “Ayarlar”  simgesine tıklayarak “Tercihler” bölümüne giriş yapabilirsiniz. 

Hesap tercihleri ile değişiklik yapabileceğiniz ayarlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Görüntüleme Dili
  • Sayı Biçimleri
  • Saat Dilimi
  • Para Birimi
  • Hesap Adı
  • Bildirimler

Google Ads (AdWords) Hesap Adı ve Bildirim Ayarlarını Değiştirme

Google Ads ile kullanıcı adı veya bildirim ayarlarını değiştirmek istediğinizde “Hesap Tercihleri” menüsünü kullanmanız gerekmektedir. Bunun için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Ana kullanıcı hesabınız olacak yönetici hesabınızda oturum açın.
  • Hesabınızın sağ üst köşesinden “Ayarlar” simgesine tıklayın.
  • “Kurulum →Tercihler→ Hesap Tercihleri” adımlarını takip edin.
  • Karşınıza çıkan menüden “Hesap Adı” veya “Bildirim Ayarları Değiştir” seçeneğine tıklayarak dilediğiniz düzenlemeleri yapın.
  • “Kaydet” seçeneğine tıklayarak işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Google Ads Hesabınızın Güvenliği için İki Adımlı Doğrulamayı Etkinleştirme

Google Ads, işletmelerin özel ve hassas bilgilerinin yer aldığı ve aynı zamanda müşterilerinin güvenilirliği önemli olan bilgilerinin de bulunduğu bir platformdur. Bu nedenle Google çeşitli güncellemeler yaparak güvenlik kontrollerini güçlendirmektedir.

En etkili hesap güvenliği seçeneklerinden olan iki adımlı doğrulamayı etkinleştirmek için takip etmeniz gereken adımlar:

  • Google Ads’e kayıt olurken kullandığınız Google hesabınıza giriş yapın.
  • Gezinme panelinden “Güvenlik” seçeneğine tıklayın.
  • “Google’da Oturum Açma →2 Adımlı Doğrulama → Başlayın” adımlarını takip edin.
  • Ekranda karşınıza çıkacak olan bilgileri tamamlayarak gerekli işlemleri uygulayın.

Google Ads ile Google Analytics Bağlantı İşlemlerinin Yapılması

Google Analytics, Google’ın ücretsiz olarak sunduğu performans ölçüm aracıdır. Google Ads hesabını Google Analytics ile bağlayarak müşterilerin ürün ve hizmetlere dair web sitelerinde göstermiş oldukları davranışların ayrıntılı analizi yapılabilmektedir. 

Google Ads ile Google Analytics bağlantı işlemlerinin yapılması için takip edilmesi gereken adımlar:

  • Google Analytics’te oturum açın.
  • “Yönetici → Bağlamak İstediğiniz Mülk → Google Ads Bağlantısı” adımlarını takip edin.
  • “+Yeni Bağlantı Grubu” seçeneğine tıklayarak Google Analytics hesabınıza bağlamak istediğiniz Google Ads hesabınızı seçin ve bağlantı grubunuzu adlandırın.
  • Google Ads verilerinizi açık duruma getirerek gerekli özelleştirme tercihlerinizi yapın.
  • “Hesapları Bağla” tıklayarak işleminizi tamamlayın.

Google Ads ile Google Search Console İşlemlerinin Yapılması

Google Search Console, Google tarafından sunulan ve arama sonuçlarında web sitelerinin nasıl yer aldığını izleme, yönetme ve sorunları gidermeye yardımcı olan ücretsiz bir platformdur. Google Ads ile Google Search Console üzerinden:

  • Organik arama raporlarının görüntülenmesi,
  • Kullanıcıların reklamları aramalarda ne sıklıkla görebildiği,
  • Hangi anahtar kelimeler ile arama yaptıklarının bilgisine ulaşılabilmektedir.

Google Analytics ile Google Search Console Bağlantı Kurulması

Google Search Console’un avantajlarından yararlanmak için öncelikle karşılamanız gereken bazı şartlar vardır:

  • Search Console verilerinizi Google Analytics hesabınız ile paylaşmalısınız.
  • Google Analytics hesabınıza yönetim erişiminiz olmalıdır.
  • Google Search Console hesabınız olmalıdır.
  • Google Search Console hesabınıza yönetim erişiminiz olmalıdır.

Bu şartları karşıladığınız takdirde her iki uygulamayı birbirine bağlayarak dilediğiniz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 

Google Analytics ile Google Search Console bağlantı kurulması için takip etmeniz gereken adımlar:

  • Google Analytics hesabınızda oturum açın.
  • “Görünüm → Raporlar → Edinme → Search Console” adımlarını takip edin.
  • Bu sayede Analytics aracılığı ile Search Console verilerinize erişebileceksiniz.

Google Analytics ile Yeniden Pazarlama (Remarketing) Kurulumu

Yeniden pazarlama, web sitelerini daha önceden ziyaret eden ve herhangi bir satın alma işlemi gerçekleştirmeyen müşterilere, ziyaret ettikleri farklı sayfalarda reklam gösteren bir pazarlama seçeneğidir. Yeniden pazarlamanın uygulanabilmesi için önceki adımlardan biri olan Google Ads ve Google Analytics hesaplarının bağlanması gerekmektedir.  Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra Google Analytics ile kitle oluşturma işlemleri tamamlanmalıdır.

Google Analytics ile yeniden pazarlama için kitle oluşturma adımları:

  • Google Ads hesabınıza bağlı olan Google Analytics hesabınızda oturum açın.
  • “Yönetici → Kitle Oluşturulacak Mülk → Kitle Tanımları→ Kitle” adımlarını takip edin.
  • “+Yeni Kitle” seçeneğine tıklayarak yeniden pazarlama amacıyla kullanacağınız yeni kitle tanımlarınızı oluşturun.

Burada oluşturduğunuz yeniden pazarlama kitleleri, şu ziyaretçi profillerini kapsamaktadır:

  • Dönüşüm Hunisinden Ayrılan Kullanıcı
  • Alışveriş Sepetinde Ürün Bırakan Kullanıcı
  • Site İçi Arama Yapıp Herhangi Bir İşlem Gerçekleştirmeyen Kullanıcı
  • Dizinler İçinden Bir Sayfa Görüntüleyen Kullanıcı
  • Belirli Sayfaları Görüntüleyen Kullanıcı
  • Yüksek Değerli Ve Sık Sık Dönüşüm Sağlayan Kullanıcı
  • Dönüşüm Sağlayan Kullanıcı

Google Tag Manager ile Yeniden Pazarlama Kodlarının Eklenmesi

Google Tag Manager, web siteleri için gerekli olarak etiketlemelerin yönetilmesi amacıyla Google tarafından oluşturulan bir uygulamadır. Tag Manager sayesinde, web sitelerini daha önceden ziyaret etmiş olan kullanıcılara yeniden pazarlama amacıyla ulaşılabilmesi mümkün olmaktadır. Böylece yeniden pazarlama için ziyaretçi kodları Google Ads’e eklenebilmektedir.

Google Tag Manager ile yeniden pazarlama kodlarının eklenmesi için takip etmeniz gereken adımlar: 

  • Google Ads hesabınızda oturum açın.
  • Sol tarafta yer alan menüden “Hedef Kitle” sekmesine giriş yapın.
  • “Yeniden Pazarlamayı Ayarla” butonuna tıklayın ve sistemin sunduğu yeniden pazarlama kodunu alın.
  • Google Tag Manager hesabınıza giriş yapın.
  • Sağ tarafta yer alan menüden etiket türü olarak yeniden pazarlamayı tercih edin ve kodu yazın.
  • Böylece Google Tag Manager ile yeniden pazarlamanın kurulum işlemlerini tamamlamış olursunuz.

Tag Manager ile Analytics – Tüm Tıklamaları Takip Etmek

Tag Manager, Google Ads reklamlarının yapılandırılması aşamasında oldukça etkili bir uygulamadır. Yeniden pazarlama işlemlerinin yapılmasına yardımcı olduğu gibi reklamlarda yer alan tıklamaların takibinin yapılması için de kullanılabilir. 

Tag Manager ile tıklanmaların takibinin yapılabileceği eklentiler:

  • Link Tıklamaları: Tag Manager ile kullanıcı deneyimini arttırmak üzere reklamlara eklenen uzantıların takibi yapılabilmektedir. Buna göre, link olarak reklamlara yerleştirilen telefon aramaları, WhatsApp bağlantıları veya mail gibi eklentilerin tıklamaları kontrol edilebilmektedir.
  • Buton Tıklamaları: Tag Manager ilecall to action adı verilen ve potansiyel müşterileri harekete geçirmek amacıyla reklamlara eklenen uzantıların takibi yapılabilmektedir. Buna göre, “Satın Al”, “Sepete Ekle” gibi butonların tıklamaları kontrol edilebilmektedir.

Tag Manager ile Google Ads Dönüşüm Ayarlama

Google Ads dönüşüm etiketleri, kullanıcıların reklamlara tıklamalarının ardından gösterdikleri davranışların analizinin yapılmasına yardımcı olmaktadır. Tag Manager performans ölçümü için kullanılabilen eklentilerinin yanında Google Ads dönüşümlerinin ayarlanması için de kullanılabilmektedir. Bu sayede hem potansiyel müşterilerin tespit edilmesi hem de reklam performans analizlerinin yapılması mümkün olmaktadır.Google Ads dönüşüm işlemlerini Tag Manager ile tamamlamanız gerektiğinde burada yer alan adımları takip ederek dönüşüm etiketlerinizi oluşturabilirsiniz. 

Google Ads ile Nasıl Etkili Bir Reklam Kampanyası Hazırlanır?

Google Ads kurulumunu tamamladıktan sonra başarılı bir kampanya hazırlamak için belirli adımları takip etmek ve gerekli ön çalışmaları tamamlamak gerekir. 

Reklam kampanyası hazırlamaya başlarken dikkat edilmesi gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Anahtar Kelime Araştırması
  • Hedef Belirleme
  • Kampanya Türü Seçimi
  • Kampanya Bütçesini Belirleme
  • Teklif Seçimi
  • Reklama Uzantı Ekleme
  • Reklam Grupları Oluşturma
  • Hedefleme Seçimi
  • Dönüşüm Ayarları

Anahtar Kelime Araştırması

Etkili bir reklam kampanyası oluşturmaya başlarken atlanmaması gereken en önemli adım, anahtar kelime araştırmasıdır. Kaliteli ve amacına hızla ulaşabilecek reklam kampanyaları için alakalı anahtar kelime seçimi oldukça önemlidir. Anahtar kelime araştırması, Google’ın eklentilerinden biri olan “Anahtar Kelime Planlayıcı” kullanılarak yapılabilir. Bu eklenti sayesinde hem en etkili anahtar kelimeleri bulabilir hem de belirlediğiniz anahtar kelimelerden gelebilecek geri dönüşler hakkındaki tahminlere ulaşabilirsiniz. 

Google Ads

Anahtar Kelime Eşleme Türleri

Anahtar kelime araştırmanıza dahil edebileceğiniz, Google Ads tarafından sunulan bazı anahtar kelime eşleme türleri vardır. Bunlar, kullanıcıların yaptıkları aramaların reklamınızda yer verdiğiniz anahtar kelimelere ne kadar yakın olmasını istediğiniz konusunda yardımcı olacak olan seçeneklerdir. 

Anahtar kelime eşleme türleri:

  • Geniş Eşleme
  • Sıralı Eşleme
  • Tam Eşleme

Geniş Eşleme

Anahtar kelime araştırmanızı yaparken geniş eşleme kullanmaya karar verdiğinizde reklamınız, anahtar kelimeniz ile alakalı sorgulamalarda görünür. Geniş eşleme, anahtar kelimenizin kendisi olmasa bile anahtar kelimenin alakalı olduğu sorgulamalarda da gösterilebilmektedir. Geniş eşleme tercih edildiğinde, web sitelerine ziyaretçi çekmek mümkün olmaktadır. Fakat bu avantajlarının yanında alakasız konularda da gösterilme ihtimali olması ve müşterilerin bu nedenle aksiyon göstermemesi, reklamın kalitesini düşüreceği gibi hedefine ulaşmasına da engel olacaktır.

Sıralı Eşleme Kullanımı

Sıralı eşleme, tırnak işareti içerisinde anahtar kelimelerin seçildiği ve anahtar kelimenin anlamını dahil eden sorgulamalar için kullanılmaktadır.

Örneğin, “araba fiyatları” şeklinde yapılan bir sıralı eşleme sorgusunda ya direkt anahtar kelime ya da anahtar kelimenin önüne ve sonuna kelime eklenmiş olarak yapılan sorgulamalarda reklamınız gösterilecektir. Sıralı eşleme geniş eşlemeye bakıldığında alakalı sorgulama konusunda daha gelişmiştir.

Tam Eşleme Kullanımı

Tam eşleme, en az tıklanma ihtimali olan ve direkt olarak belirli bir hedef kitleye yönelik oluşturulan anahtar kelime çalışmalarında tercih edilmektedir.

Örneğin, [araba fiyat] olarak tam eşleme şeklinde düzenlenmiş anahtar kelimeleri içeren bir reklam, “araba fiyatları” yazıldığında dahi sorgulamalarda görüntülenemeyecektir. Tam eşleme ziyaretçi trafiği çekme konusunda başarılı olmasa da direkt olarak hedef kitleyle etkileşime geçebilme açısından doğru bir seçenektir.

Anahtar Kelime Geniş Eşleme Düzenleyicisi

Geniş eşleme tercih ederek oluşturduğumuz anahtar kelimelere belirli filtreler uygulayarak düzenlememiz mümkünüdür. Anahtar kelimelerin başına + işareti koyarak kesin olarak sorgulamada yer almasını istediğiniz kelimeleri belirtebilirsiniz. Bu özellik, geniş eşlemelerin kontrolünü sağlamanıza yardımcı olacaktır.Örneğin, “siyah +araba” olarak düzenlediğiniz anahtar kelimeleriniz, “kırmızı araba” sorgulamalarında da reklamınızın görünmesini sağlayacaktır.

Negatif Anahtar Kelimeler ile İlgili Çalışmalar

Anahtar kelime eşleme düzeylerini oluştururken reklamın kalitesini belirleyen oldukça önemli bir çalışma vardır: Negatif anahtar kelime çalışması. Reklamlarda istenmeyen ve kesinlikle yer almaması gereken anahtar kelimeler negatif eşleme ile filtrelenebilmektedir. Geniş eşlemenin aksine negatif anahtar kelimeler – ile işaretlenmektedir. 

Negatif Anahtar Kelime Listesi Oluşturma

Negatif anahtar kelimeleri belirlemeniz ve liste oluşturmanız gerektiğinde takip etmeniz gereken bazı adımlar bulunmaktadır;

  • Google Ads hesabınıza giriş yapın.
  • Sol tarafta yer alan menüden “Anahtar Kelimeler→ Negatif Anahtar Kelimeler→ +(artı simgesi)” adımlarını takip edin.
  • Karşınıza çıkan sayfada dilediğiniz kadar negatif anahtar kelime ekleyebilir veya negatif anahtar kelime listesi oluşturabilirsiniz.
  • Oluşturduğunuz negatif anahtar kelime listelerini sonrası için kaydederek başka reklam kampanyalarınızda da kullanabilirsiniz.

Arama Terimlerini Kontrol Ederek Anahtar Kelime Optimizasyonu

Anahtar kelime listeleri oluşturulduktan sonra reklamların performansını arttırmak için düzenli olarak optimizasyon işlemlerinin yapılması gerekir. 

Arama terimlerinin kontrolü ile gerçekleştirilen anahtar kelime optimizasyonu şu çalışmaları içermektedir:

  • Yeni anahtar kelimeler bulun. Bu işlemi Anahtar Kelime Planlayıcı ile tamamlayabilirsiniz.
  • Arama terimi raporlarınızı inceleyin.
  • Negatif anahtar kelimeleri düzenleyerek tıklama oranlarınızı arttırın.
  • Anahtar kelime eşleme türleri ile reklamları kimlerin görüntüleyebileceğini belirleyin.
  • Akıllı teklif sistemi ile en iyi performans gösteren anahtar kelimeleri belirleyerek listelerinize ekleyin.

Hedef Belirleme

Google Ads, birbirinden farklı özelliklere sahip milyarlarca markanın reklam vermek için tercih ettiği bir platformdur. Her sektörün farklı pazarlama stratejileri olduğu gibi her işletmenin de farklı reklam oluşturma hedefleri olabilir.

Google Ads, bunu göz önünde bulundurarak reklam kampanyası oluşturma sürecinde farklı hedefleri işletmelere sunarak hedef belirleme aşamasını tamamlamalarını istemektedir. 

Kampanya oluştururken tercih edebileceğiniz kampanya hedefleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Satış
  • Potansiyel Müşteri
  • Web Sitesi Trafiği
  • Marka Bilinirliği Ve Erişim
  • Ürün Ve Markayı Dikkate Alma
  • Uygulama Tanıtımı

Satış

Satış, ürün veya hizmetlerinizin satın alınma oranlarını arttırmak istediğinizde tercih etmeniz gereken bir hedeftir.Satış hedefi ile kampanya oluşturmak istediğinizde; arama ağı, görüntülü arama ağı, alışveriş ve video kampanyası seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.

Potansiyel Müşteri

Potansiyel müşteri, mevcut kitlenizi genişletmek için satın alma işlemlerini daha önce işletmenizden yapmamış olan kullanıcıları web sitenize çekebilme amacıyla tercih edebileceğiniz bir hedeftir.Potansiyel müşteri hedefi ile kampanya oluşturmak istediğinizde; arama ağı, görüntülü arama ağı, alışveriş ve video kampanyası seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.

Web Sitesi Trafiği

Ziyaretçi sayıları ve görüntülenme oranlarınızı arttırma amacı ile reklam oluştururken web sitesi trafiği hedefi tercih edilmelidir. Web sitesi trafiği hedefi ile kampanya oluşturmak istediğinizde; arama ağı, görüntülü arama ağı, alışveriş ve video kampanyası seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.

Marka Bilinirliği Ve Erişim

Özellikle yeni kurulmuş olan markalar için faydalı olabilecek bir hedefleme olarak marka bilinirliği ve erişim, daha fazla kişi tarafından tanınmak için tercih edilebilir.Marka bilinirliği ve erişim hedefi ile kampanya oluşturmak istediğinizde; görüntülü arama ağı ve video kampanyası seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz

Ürün ve Markayı Dikkate Alma

Potansiyel müşterilerin satın alma davranışlarını direkt olarak etkilemek adına ürün ve markayı dikkate alma hedefi tercih edilebilir. Bu sayede kullanıcıların bir ürün satın almaları gerektiğinde reklam veren marka ve markanın ürünleri akıllarına gelmektedir.Ürün ve markayı dikkate alma hedefi ile kampanya oluşturmak istediğinizde video kampanyası seçeneğini tercih edebilirsiniz

Uygulama Tanıtımı

Uygulama tanıtımı, markaların mobil uygulamalarını tanıtmak ve indirilmesini sağlamak amacıyla tercih edebilecekleri bir hedeftir.Uygulama tanıtımı hedefi ile kampanya oluşturmak istediğinizde uygulama kampanyası seçeneğini tercih edebilirsiniz

Kampanya Türü Seçimi

Reklam kampanyası oluşturma süreci, hedef belirlemenin ardından kampanya türü seçimi ile devam etmektedir. Hedefinize karar vermenizin ardından her bir hedefin farklı kampanya türleri için kullanıldığını görebilirsiniz. Bu nedenle hedef belirlemeden kampanya türü seçmeniz mümkün olmayacaktır.Reklam oluşturma sürecinizde kampanya türüne karar vermeniz gerektiğinde tercih edebileceğiniz kampanya türleri şu şekildedir:

  • Arama Ağı Kampanyaları
  • Görüntülü Reklam Ağı Kampanyaları
  • Video Kampanyaları
  • Alışveriş Kampanyaları
  • Uygulama Kampanyaları

Reklam türüne karar verirken yazımızın Reklam Çeşitleri başlığından yararlanabilirsiniz.

Doğru kampanya türüne karar verebilmek için ise Google Ads üzerinden detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

Kampanya Türlerinde Kullanılabilecek Reklam Biçimleri

Reklam kampanyası seçimi tamamlandıktan sonra diğer aşamalara geçmeden reklam biçimlerinin incelenmesi gerekir. Google Adwords, kampanyalarda kullanılabilecek üç reklam biçimi sunmaktadır. Bunlar;

  • Metin Reklamlar
  • Görüntülü Reklamlar
  • Video Reklamlar

Metin Reklamlar

Google arama ağı ve görüntülü reklam kampanyalarında, markalar ve tanıtılan ürün ve hizmetler ile ilgili metinlerin eklenmesi gerekir. Kullanıcıların ilgisini çekecek kısa ve harekete geçirici mesajlar içeren metinler ile reklamların başarısı artacaktır. 

Reklam Metinleri – Etkili Reklam Metni Hazırlama:

Etkileyici reklam metinleri oluşturmak, reklam kampanyalarının en önemli adımlarındandır. Çünkü yapılan tüm çalışmalar kullanıcılara reklam metinleri sayesinde iletilmekte ve nihayetinde reklam metinleri sayesinde kullanıcılar ile etkileşime geçilmektedir. Bu nedenle potansiyel müşterilerin neden markanızı tercih etmeleri gerektiği ile ilgili kısa ama etkili reklam metinleri hazırlanmalı ve reklamlara tıklamaları sağlanmalıdır. 

Reklam Açılış Sayfası – URL için Tüm Detaylar:

Metin reklamları olması gerektiği gibi hazırlanırken metin reklamı bileşenlerinden biri olan ve reklam açılış sayfasında görüntülenen URL’lerin de dikkatlice düzenlenmesi gerekir. URL eklentilerinin yer aldığı etkileyici reklam metinleri aracılığıyla istenilen web sitesine veya bağlantılara yönlendirme yapılabilir. Metin reklamlarında yer alan iki farklı URL çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;

  • Görünen URL: Görünen URL, metin reklamlarda yer alan ve web sitelerinin adreslerini gösteren URL seçeneğidir. Kullanıcıların reklama tıkladıklarında hangi siteye yönlendirileceklerini görebilmeleri amacıyla eklenmektedir.
Google Ads

Kaynak: https://www.flo.com.tr/

  • Açılış Sayfası URL’leri: Açılış sayfası URL’si, reklam metni oluşturulurken yönlendirme yapılacak olan web sitesinin bağlantısının eklendiği URL seçeneğidir. Nihai URL olarak da adlandırılan reklam açılış sayfaları, genellikle görünen URL ile aynı olmaktadır.

Görüntülü Reklamlar

Görüntülü reklamlar, görüntülü reklam ağı kampanyalarında kullanmak için tercih edilmektedir. Özellikle YouTube veya Gmail gibi Google iş ortaklarının sitelerinde “banner” olarak adlandırılan görüntülü reklamların yerleştirildiği görülmektedir. 

Video Reklamlar

Video kampanyaları ve uygulama kampanyaları için hazırlanan video reklamlar, kullanıcıların ilgisini çekebilmek için ses ve görüntü eklentilerini reklamlarına dahil etmektedir. Bu sayede hem potansiyel müşterilerin marka ile etkileşime geçme ihtimalleri artmakta hem de kampanyalar daha kolay tanıtılabilmektedir. Video reklamlar özellikle YouTube’da tercih edilmektedir.

Kampanya Bütçesini Belirleme

Google Ads ile reklam oluştururken kampanya için ne kadar ödeneceğine karar vermek gerekmektedir. Bütçe yönetmek, kampanyaların başarısı ve reklam maliyetleri için en önemli stratejilerdendir.  

Google Ads

Bütçe belirlerken karar vermeniz gereken bazı özellikler şu şekildedir:

  • Günlük Bütçe: Reklam kampanyaları için reklam verenlerin belirlediği ortalama tutar.
  • Günlük Harcama Sınırı: Bir günde faturalandırılabilecek tutar.
  • Aylık Harcama Sınırı: Bir ayda faturalandırılabilecek tutar.
  • Paylaşılan Bütçe Oluşturma (Ortak Bütçe): Reklamlarınızın tamamının arasında dağıtılabilecek ortak bütçe tutarı.
  • Kampanya Toplam Bütçesi: Kampanyanız sona erene kadar ne kadar ödeme yapacağınızı biliyorsanız kullanabileceğiniz bütçe tutarı.

Faturalandırma Ayarları – Otomatik ve Manuel Ödemeler

Bütçe planınızı belirledikten sonra faturalandırma ayarlarınızı yapılandırabilirsiniz. Bunun için Google Ads’in kullanıcılarına sunduğu iki ödeme yöntemi vardır:

  • Otomatik Ödemeler
  • Manuel Ödemeler

Otomatik Ödemeler

Otomatik ödeme, reklamlar yayına alındıktan sonra, önceden belirlenmiş olan tutara ulaşıldığında veya son otomatik ödemenin üzerinde 30 gün geçtiğinde devreye girmektedir. Dileyen reklam verenler istedikleri zaman da ödeme işlemlerini tamamlayabilmektedir.

Manuel Ödemeler

Manuel ödeme, reklam yayına alınmadan, istenilen zamanda ileride yayınlanacak olan reklamlar için ödeme yapılabilmesidir. Ödenen tutar tükendiğinde ise reklamlar otomatik olarak durdurulmaktadır.

Teklif Seçimi

Tekli seçimi, hedef seçiminin ardından tamamlanması gereken adımlardan biridir. Hedef seçimlerine uygun olarak sunulan teklif seçimleri ile kampanyaların tasarlanırken neye odaklanması gerektiği belirlenebilmektedir. Temelde teklif seçimleri üç hedef noktasına odaklanmaktadır. Bunlar; Gösterim, Dönüşüm ve Tıklama olarak sıralanabilir.

Teklif stratejilerinden bazıları Google Ads’in makine öğrenimi sayesinde kişiye özel olarak da hazırlanabilmektedir. Bu stratejiler, Akıllı Teklif Stratejileri olarak adlandırılmakta ve farklı hedef noktalarında yer alabilmektedir. Şimdi teklif stratejilerini ve hangi teklif stratejilerinin akıllı özelliklere sahip olduğunu inceleyelim.

Google Ads’in sunduğu teklif stratejilerinin her biri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hedef Gösterim Payı
  • BGBM- Bin Gösterim Başına Maliyet
  • hBGBM- Her Bin Gösterim Başına Maliyet
  • gBGBM- Görüntülenebilir Bin Gösterim Başına Maliyet
  • EBM – Edinme Başına Maliyet
  • ROAS – Reklam Harcamalarından Elde Edilen Gelir
  • Dönüşüm Sayısını En Üste Çıkarma
  • Dönüşüm Değerini En Üste Çıkarma
  • Geliştirilmiş TBM Teklif Stratejileri
  • Tıklama Sayısını En Üst Düzeye Çıkarma
  • Manuel TBM

Bu stratejiler içerisinde yer alan; EBM, ROAS, Dönüşüm Sayısını En Üste Çıkarma, Dönüşüm Değerini En Üste Çıkarma ve Geliştirilmiş TBM “Akıllı Teklif Stratejileri” kategorisi içerisinde yer almaktadır. 

Farklı Hedeflere Uygun Olarak Sunulan Teklif Stratejileri:

Bu bölümde gösterim, dönüşüm ve tıklama amacı ile kullanılabilen teklif stratejilerini açıklayacağız. 

Gösterim Odaklı Teklif Stratejileri

Reklamların gösterimine odaklanmak istenildiğinde gösterim odaklı teklif stratejileri tercih edilmelidir. Bu sayede reklamların daha fazla kişiye iletilmesi sağlanmaktadır. 

Hedef Gösterim Payı: Hedef gösterim payı ile reklamların yayına alınacağı sayfa veya alanlarda en üstte görüntülenmesi sağlanır. Google arama sonuçlarında ise ilk sayfada görüntülenmesi hedeflenir. Hedef gösterim payı tercih edildiğinde otomatik olarak reklamların ilk sıralarda görünmesini sağlayan teklifler devreye girmektedir.

BGBM: Bin gösterim başına maliyet stratejisi ile görüntülü reklam ağında veya YouTube’da yayına alınan reklamların kaç kez görüntülendiğinin bilgisine ulaşılabilir ve buna uygun ödeme yapılabilir.

hBGBM: Her bin gösterim başına maliyet stratejisi ile yayına alınan reklamların bin kez gösterilmelerinin ardından ne kadar ödeme yapılacağı belirlenir.

gBGBM: Görüntülenebilir bin gösterim başına maliyet stratejisi ile her bin gösterim için yapılabilecek maksimum tutar belirlenir ve marka bilinirliğini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılır. 

Dönüşüm Odaklı Teklif Stratejileri

Reklamların yayına alınmasının ardından kullanıcı sayıları, satış oranları veya uygulama indirme sayıları gibi veriler arttırılmak istendiğinde dönüşüm odaklı teklif stratejilerinin uygulanması gerekmektedir. Bu sayede reklamlar oluşturulurken seçilen hedeflere ulaşmak daha kolay olmaktadır. 

EBM – Edinme Başına Maliyet: Dönüşüm sayılarını arttırmak amacıyla kullanılan en etkili tekliflerden biri edinme başına maliyettir. Çünkü bu strateji tercih edildiğinde her dönüşüm için ne kadar ödeme yapılacağı belirlenebilmektedir. Olması gerekenden düşük oranlarda EBM teklifi belirlemek dönüşümleri ve özellikle tıklamaları etkileyebilmektedir. Bu nedenle geçmiş verilere bakılarak EBM değeri belirlemek ve dönüşümleri optimize etmek daha doğru olacaktır. 

ROAS – Reklam Harcamalarından Elde Edilen Gelir: ROAS stratejisi dönüşüm elde etmek için yapılan optimizasyon çalışmalarındandır. Bu özelliği ile EBM teklifine benzese de esasında ROAS, dönüşüm sayılarına değil dönüşüm değerine odaklanmaktadır. Akıllı tekliflerden biri olması nedeniyle reklam verilen ürün veya hizmetlere yapılacak olan dönüşümlerin Google Ads tarafından analiz edilmesi sonucu otomatik olarak tekliflerin belirlenmesi şeklinde çalışmaktadır. 

Dönüşüm Sayısını En Üste Çıkarma: Maksimum performans için tercih edilebilecek olan bu teklif stratejisi ile belirlenen bütçenin hepsi tüketilmeye çalışılır. Böylece her tıklamada otomatik olarak teklifler belirlenir ve bütçe zorlanarak en fazla dönüşüm alınmaya çalışılır.

Dönüşüm Değerini En Üste Çıkarma: Bu teklif yalnızca alışveriş kampanyaları için tercih edilebilir. Belirlenen bütçe aşılmadan dönüşüm değerleri en üst düzeye çıkarılmaya çalışılır. Akıllı tekliflerden biri olması nedeniyle de dönüşüm değerleri sistemin kendisi tarafından optimize edilir.

Geliştirilmiş TBM Teklif Stratejileri: Tıklama odaklı teklifler içerisinde yer alan manuel TBM stratejisi tercih edildiğinde geliştirilmiş TBM özelliği aktif hale gelmektedir. Bu teklif sayesinde dönüşümleri arttırma amacıyla manuel olarak belirlenmiş TBM’ler otomatik olarak optimize edilir.

Tıklama Odaklı Teklif Stratejileri

Web sitesine gelen ziyaretçi sayılarını arttırma hedefiyle reklam oluşturulduğu durumlarda tıklama odaklı teklif stratejileri tercih edilmelidir. Bu sayede yalnızca tıklanma oranlarına etki edecek reklam çalışmaları yapılabilir.

Tıklama Sayısını En Üst Düzeye Çıkarma: Tıklamaları en üst düzeye çıkarma teklifi tercih edildiğinde ortalama günlük bütçe belirlenmelidir. Çünkü bu teklif, otomatik stratejiler içerisinde yer almakta ve belirlenen bütçe dahilinde en fazla tıklanma oranları alınmaya çalışılmaktadır. 

Manuel TBM: Manuel TBM teklifi, tıklanma oranları için maksimum bütçe belirlemesini reklam verenlerin kendilerinin oluşturabilmesi için sunulan bir stratejidir. Bütçe açısından oldukça verimli olduğu söylenebilecek olan Manuel TBM ile yalnızca kullanıcıların reklamı tıklama konusunda ilgili oldukları belirlendiğinde ödeme yapılmaktadır. 

Hangi Teklif Stratejisini Kullansam Uygun Olur?

Akıllı teklif stratejileri tercih edildiğinde Google Ads, performans takibini yapabilmek amacıyla bazı özellikleri taramaktadır. Sistem tarafından taranan özellikler ile reklam verenlere teklif stratejileri ile ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. 

Google Ads’in akıllı teklif stratejilerini belirlerken yaptığı değerlendirmeler şu başlıkları içermektedir:

  • Reklam Zaman Planlaması ve Teklifleri
  • Cihaz Hedeflemesi ve Teklifleri (Bilgisayar, Cep Telefonu, Tablet)
  • Yer, Cihaz ve Zaman İçin Ayrı Teklif Verme
  • Yer Hedeflemesi ve Teklifleri (Konum)
  • Reklamları Farklı Konumlara Hedefleme
  • Demografi Hedeflemesi ve Teklifleri (Yaş, Cinsiyet)
  • Hedef Kitleler
  • Reklam Sıralaması ve Ortalama Konum

Reklama Uzantı Ekleme

Kullanıcı deneyimini arttırmak adına tercih edilebilecek özelliklerin başında reklama uzantı eklemek gelmektedir. Bu özellik hem reklamların içeriğinin zenginleştirmekte hem de tıklanma oranlarını arttırmaktadır. Reklamlarınızı oluştururken uzantı ekleyerek performansınızı arttırabilirsiniz. Fakat bilmeniz gereken, uzantılar aktifleştirilse dahi performansınızın iyileştirileceği öngörülemezse veya sıralamanız yeterince yüksek değilse uzantılar gösterilemeyecektir.

Reklamlara eklenebilecek uzantılar şu şekilde sıralanabilir:

  • Site Bağlantısı Uzantısı
  • Açıklama Metni Uzantısı
  • Ek Açıklamalı Snippet Uzantısı
  • Telefon Uzantısı
  • Mesaj Uzantısı
  • Yer Uzantıları
  • Promosyon Uzantısı
  • Uygulama Uzantısı

Site Bağlantısı Uzantısı

Site bağlantısı uzantıları, kullanıcıları web sitesi içerisindeki belirli sayfalara yönlendirmek amacıyla kullanılabilen bir eklentidir. Doğrudan aranılan bilgiye ulaşmayı ve konunun kapsamını genişletmeyi sağladığından site bağlantıları, kullanıcı deneyimini arttırıcı özelliklere sahiptir. Bu uzantı çeşidini tercih etmek istediğinizde arama ağı veya YouTube video kampanya türlerinden birini tercih etmelisiniz.Site bağlantıları oluşturulurken dikkat edilmesi gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Bunlar:

  • Bağlantı metinleri olabildiğince kısa olmalıdır.
  • Açıklamalar eklenmelidir.
  • Web sitesinin içeriğini yansıtan bağlantılar olmalıdır.

Açıklama Metni Uzantısı

Açıklama metni uzantıları, markaların müşterilerine özel sunmuş oldukları kampanyaları duyurabilmeleri için kullanılan eklentilerdir. Özellikle ürün ve hizmetler ile ilgili önemli bilgilerin vurgulanması için açıklama metni uzantılarının kullanılması doğru bir strateji olacaktır. Esnek ve özelleştirilebilir kullanımı ile de işletmeler için oldukça verimli bir eklenti olduğu söylenebilir. Açıklama metni uzantılarına örnek vermek gerekirse:

  • Ücretsiz Kargo
  • %100 Garanti
  • Hızlı Hizmet Garantisi
  • 7/24 Hizmet

Ek Açıklamalı Snippet Uzantısı

Kullanıcı deneyimi odaklı uzantıların başında gelen ek açıklamalı Snippet’ler ile site içerisinde yer alan ürün ve hizmetlerin belirli özellikleri vurgulanabilmektedir. Henüz arama sonuç sayfasındayken ürünler hakkında bilgi alınabilmesi ile ek açıklamalı Snippet, tıklanma oranlarını arttıran ve daha fazla kişiye ulaşmayı kolaylaştıran bir eklentidir. Üstelik özelleştirilebilir olması ile her web sitesinin kendine özgü açıklamalar eklemesi de mümkün olmaktadır.

Telefon Uzantısı

Telefon uzantıları, reklam içerisine telefon numarası eklenmesini sağlamaktadır. Tıklanma oranlarını ciddi oranda arttıran bu özellik ile tek bir tıklama ile işletmeyle iletişime geçilmesi mümkün olmaktadır. Özellikle randevu sistemi ile çalışan web sitesi sahipleri için oldukça kullanışlı bir özellik olduğu söylenebilir. 

Google Ads

Kaynak: https://tkabilisim.com.tr/

Mesaj Uzantısı

Mesaj uzantıları, telefon uzantılarına benzer olarak işletme ile mesaj yoluyla etkileşime geçmeyi sağlayan bir eklentidir. Genellikle kısa mesaj göndermeye teşvik edilecek şekilde özelleştirilmektedirler. 

Yer Uzantıları

Yer uzantıları, işletmelerin konumlarının reklama eklendiği eklentilerdir. Markaların adresleri veya harita konumları gibi bilgilere kullanıcıların kolaylıkla ulaşabilmesi sağlanmaktadır. Özellikle mağaza, restoran, müze gibi mekanların reklamlarına yer uzantısı eklenmesi gerekmektedir.

Promosyon Uzantısı

Markaların belirli dönemlerde oluşturdukları kampanyalar için verdikleri reklamlarda promosyon uzantıları yer almaktadır. Genellikle özel günler için verilen ürün ve hizmet reklamlarında yer almaktadırlar. Kullanıcıyı harekete geçiren mesajlar içermeleri ile de dikkat çekmekte ve web sitelerinin tıklanma oranlarına etki etmektedirler. 

Google Ads

Kaynak: https://www.amazon.com.tr/

Uygulama Uzantısı (Uygulama İndirme)

Uygulama uzantıları, mobil uygulamalara bağlantı verilmesi için kullanılan bir eklentidir. Bu uzantının yer aldığı reklamlara tıklayan kullanıcılar, mobil uygulamalar içerisinde yer alan ürün ve hizmetlere yönlendirilebileceği gibi uygulamayı indirmelerini sağlayacak bağlantılara da erişebilirler.  

Google Ads

Kaynak: https://www.hepsiburada.com/

Google Ads

Kaynak: https://www.mediamarkt.com.tr/

Reklam Grupları Oluşturma

Reklam grubu, oluşturulan anahtar kelime listelerinin bir veya birden fazla reklam için kullanılması anlamına gelmektedir. Benzer içeriklere sahip olan ve aynı hedefleme türü ile oluşturulan reklamları gruplara ayırmak mümkündür. 

Gruplandırılmış olan reklamlar ile işletmeler, reklam grupları içerisinde yer alan anahtar kelimelere tek tek veya liste halinde reklamın görüntülenmelerine uygun fiyat teklifi yapabilmektedirler. Bunun için yalnızca TBM (tıklama başına maliyet) değerinin belirlenmesi ve anahtar kelimelerin hepsine mi yoksa tek tek olacak şekilde mi fiyat sunulması gerektiğine karar verilmelidir. 

Reklam Gruplarını Temalarına Göre Gruplandırma

İnternet üzerinde yer alan web sitelerinin birçoğu ürün ve hizmetlerini kategorilere ayrıştırarak müşterilerine sunmaktadır. Google Ads, sitelerde yer alan kategorilere veya temalara uygun olarak reklam grupları oluşturmayı mümkün hale getirmiştir. Bunun nedeni birbiri ile alakalı olan ürünlerin hedef kitle içerisinde yer alan müşterilere kolaylıkla ulaştırılabilmesidir. 

Temalara uygun olarak reklam gruplandırmayı bir örnek ile açıklayarak daha anlaşılır olmasına yardımcı olabiliriz. Örneğin, bir e-ticaret sitesinin pantolon reklamı verdiğini düşünelim. Bu reklam için anahtar kelime oluştururken çeşitli özelliklere sahip pantolonları içine alan bir reklam grubu oluşturması gerekecektir. Yani anahtar kelimeleri “siyah pantolon, kot pantolon, kumaş pantolon, mavi pantolon” olmalıdır.

Temaya uygun reklam grupları oluşturulduğunda reklam başlığına ve meta açıklamalarına da dikkat edilmelidir. Tek bir ürüne odaklanmak yerine kategorinin geneline odaklanarak yönlendirme yapılmalıdır. Verdiğimiz örnekte “Her Tarza Uygun Pantolon Modelleri” gibi bir başlık eklenmesi doğru bir bilgilendirme olacaktır. 

Kalite Puanı Nedir? Nasıl Yükseltilir?

Reklam grupları oluşturmak, reklamların performansını ve tıklanma oranlarını arttırdığı gibi kalite puanını da yükseltmektedir. Kalite puanı, aynı sektör içerisinde yer alan işletmelerin reklamlarının karşılaştırılarak performans ölçümü yapılması sonucu elde edilmektedir. 

Kalite puanı hesaplamak için ihtiyaç duyulan ve puan yükseltmek için geliştirilmesi gereken işlemler şu şekildedir:

  • Beklenen Tıklanma Oranı (TO)
  • Reklam Alaka Düzeyi
  • Açılış Sayfası Deneyimi

Hedefleme Seçimi

Hedefleme seçimi, başarılı reklam kampanyalarının kilit noktasıdır. Reklam verenler reklamlarını ne kadar etkili veya kaliteli bir şekilde hazırlamış olurlarsa olsunlar doğru bir kitleye hitap edilmediğinde reklamların amacına ulaşması mümkün olmayacaktır. Bu nedenle Google Ads, reklamların alakalı kişilere gösterilebilmesini mümkün kılan hedefleme seçeneklerini kampanya oluşturma adımlarının içerisine dahil etmektedir. Bu seçenekler yalnızca ziyaretçi özellikleri ile sınırlı olmadığı gibi birçok farklı hedeflemeleri de içermektedir.

Hedefleme seçimi aşamasından tercih edebileceğiniz hedeflemeler:

  • Hedef Kitle
  • İçerik

Hedef Kitle

Hedef kitle, reklamların kimlere gösterileceğine karar verilmesini içeren hedefleme seçeneğidir. Hedef kitle tercih edildiğinde potansiyel müşterilerin, yalnızca kim oldukları önemli değildir. Aynı zamanda ilgi alanları, araştırdıkları konular ve alışkanlıkları incelenmeli, daha önce web siteniz üzerinden etkileşime geçtiğiniz kullanıcılar da değerlendirilmelidir.

İçerik

İçerik hedeflemesi için aşağıda yer alan çalışmaların dikkatle tamamlanması gerekmektedir.

  • Anahtar Kelime
  • Konu
  • Reklamları Farklı Konumlara Hedefleme

Bu üç başlıkla ilgili yapılacak olan çalışmaların sonucunda konuya uygun reklam göstermek, belirli web sitelerinde etkileşim gösteren kullanıcıları belirlemek ve içeriğinizle ilgili olan anahtar kelimeleri kullanarak arama yapan kullanıcılara ulaşmak mümkün olacaktır.

Dönüşüm Ayarları

Dönüşüm ayarlamaları, reklam oluşturma sürecinin son aşamasını temsil etmektedir. Dönüşümler, ürün veya hizmetleri görüntüleyen potansiyel müşterilerin site içerisinde yapmış oldukları incelemelerinin ardından hangi davranışları sergilediklerini görmek amacıyla kullanılabilmektedir.

Dönüşüm ayarları ile takip edilebilecek özellikler ise şu şekilde sıralanabilir: 

  • Kayıt Olma veya Satın Alma Gibi Web Sitelerinde Gerçekleştirilen İşlemler
  • Uygulama Yüklemeleri ve Uygulamadan Alışveriş Yapma
  • Telefon Aramaları
  • İçe Aktarım
  • Yerel İşlemler
  • Çevrimdışı Dönüşümler

Mevcut Reklamları Geliştirmek için Neler Yapılabilir?

Google Ads ile etkileyici reklamlar oluşturan ve reklamları yayına alınan markaların, mevcut reklamlarında belirli aralıklarla düzenlemeler yapması önerilmektedir. Bunun nedeni, reklamların bazı özellikleri açısından eksik kalması veya hedeflenen başarıya ulaşamamasıdır. Google Ads’in veri toplama amacıyla kullanılan eklentileri sayesinde mevcut reklamların performans analizi yapılabilmektedir.

Bu uygulamalardan elde edilen veriler ile hazırlanan raporların dikkatlice incelenmesi ve reklamın hangi özellikleri açısından eksik olduğunun belirlenmesi gerekir. Mevcut reklamları geliştirmek için yapılacak olan çalışmaların hem eksikleri tamamlayacağı hem de reklam performansını arttırarak yayınlanma amacına hızla ulaşmasına yardımcı olacağı söylenebilir.

Duyarlı Arama Ağı Reklamları Ekleme

Reklamların geliştirilmesine reklam metinlerinin incelenerek başlanması doğru bir strateji olacaktır. Duyarlı arama ağı reklamları eklemek, potansiyel müşterilere daha fazla metin içeriği ve daha alakalı metin iletme özelliklerini içermektedir.

Yayına alınan reklamlar istenilen başarıya ulaşamadığı takdirde reklamların arama sonuçlarında görüntülenme ihtimalini arttıracak olan daha fazla başlık ve açıklama içeren duyarlı arama ağı reklamları, performans açısından reklamların gelişimine katkıda bulunacaktır.

Reklamlarda Araya Anahtar Kelime Eklemek

Reklamların kalitesini arttırmak ve reklam gruplarındaki anahtar kelimeler ile reklamları güncellemek için araya anahtar kelime özelliği kullanılmaktadır. Bir kod eklentisi ile reklamlara yerleştirilen araya anahtar kelimeler ekleme sayesinde daha fazla potansiyel müşteriye ulaşarak reklamların geliştirilmesi ve kullanıcı deneyiminin arttırılması mümkün olmaktadır. 

Yeni Reklam Grubu Oluşturma

Yeni reklam grubu oluşturma, birbiriyle alakalı olan reklam ve anahtar kelimelerin tek bir grupta toplanması anlamına gelen stratejidir. Reklamlarınız istenilen başarıya ulaşamıyorsa reklam gruplarında problemler olabilir ve yenisini oluşturarak veya düzenleyerek reklam grupları etkin hale getirilebilir.

Bu strateji doğru uygulandığı takdirde kullanıcıların yaptıkları aramalar sonucunda, aramalarının içeriklerini kapsayan reklamlar ile karşılaşmaları sağlanacaktır. Yayına alınan kampanyalarınızın reklam gruplarını düzenli olarak güncellemeniz hedef kitlenize ulaşmanız açısından da oldukça önemli olacaktır. 

Kalite Puanını Artırmak için İzlenmesi Gereken Yollar

Kalite puanı reklamların gelişimi için en etkili yöntemlerden biridir. Reklamların nasıl daha iyi olacağının saptamasını yapan kalite puanı aracı sayesinde performans artışının hızla gerçekleşmesi mümkün olmaktadır.

Kalite puanına etki eden bileşenleri kısaca sıralamamız gerekirse:

  • Beklenen Tıklama Oranı
  • Reklam Alaka Düzeyi
  • Açılış Sayfası Deneyimi

Reklam iyileştirme çalışmalarının yapı taşı olan kalite puanını arttırmak için ise izlemeniz gereken yollar şu şekildedir: 

  • Kalite puanı bileşenlerini inceleyin.
  • Reklamlar ile anahtar kelimelerin alaka düzeylerini arttırın.
  • Tıklama oranını arttırmak için çalışmalar yapın.
  • Açılış sayfanızı güncelleyin.
  • Kalite puanınızı diğer bileşenler ile birlikte kullanın.

Kampanya Bütçesini Güncelleme

Kampanyalarınız için belirlediğiniz günlük bütçeler bazı durumlarda yeterli gelmeyebilir ve reklamınızın başarısı için güncellemeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda kampanyanızın bütçesinde dilediğiniz zaman şu adımları takip ederek değişiklik yapabilirsiniz;

  • Google Ads hesabınıza giriş yapın.
  • “Kampanyalar → Düzenlemek İstediğiniz Kampanyanın Adı → Bütçe → Kalem Simgesi” adımlarını takip edin.
  • Karşınıza çıkan ekrandan yeni bir günlük bütçe belirleyerek işleminizi tamamlayın.

Açık Artırma Bilgileri

Reklamlar arama sonuçlarında görüntülenmeye uygun olduklarında açık arttırma sistemine dahil olurlar. Gereken şartlar sağlanmadığı takdirde açık arttırma bilgilerinin kontrol edilmesi ve reklamların geliştirilmesi gerekir. Açık arttırma sürecinde başarılı olabilmek adına reklam sıralamasına etki eden tüm dinamikleri karşılamak ve rakiplerin önüne geçmek gereklidir. Çünkü Google Ads, yapısı itibariye arama sonuçlarında kullanıcılara anahtar kelimelere karşılık gelen bütün aramaları sunsa da açık arttırma kriterlerine uymayan sonuçları filtreleyerek gösterilmesini engellemektedir. 

Reklam Grupları ve Reklamları Kapatmak ve Açmak

Reklam grupları, kampanyalarda yer alan reklam ve anahtar kelimeleri içeriklerini ifade etmektedir. Başarıya ulaşamayan mevcut reklamlarınızı geliştirmek istediğinizde reklam gruplarınıza ekleme veya çıkarma işlemi yapabilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirirken iç içe geçmiş bir yapıya sahip olan reklam gruplarının herhangi birini açmanız veya kapamanız halinde diğerlerini etkileyeceğini bilmelisiniz. Örneğin, reklam grubunda yaptığınız bir değişikliğin reklamları ve dolayısıyla anahtar kelimeleri etkilemesi gibi.

Reklam Önizleme ve Teşhis Aracı

Reklam ön izleme ve teşhis aracı, reklam ve reklam uzantıları hedeflenen yerlerde görüntülenmediğinde bunun nedenini araştıran bir Google Ads eklentisidir. Mevcut reklamların geliştirilmesini sağlayan bu araç ile olası hatalar tespit edilebilir veya reklamların anahtar kelimeler ile yapılan aramalarda nasıl görüneceğinin ön izlemesine ulaşılabilir. 

Potansiyel Müşteri Formu

Potansiyel müşteri formu, reklamlara verilen tepkileri ve müşterilerin ilgilerini ölçmek adına kullanılan bir Google Ads eklentisidir. Reklamları geliştirmek için potansiyel müşterilerin bilgilerini toplamaya ve onlar ile etkileşim kurmaya yarayan potansiyel müşteri formlarını kullanmak doğru bir strateji olacaktır. Fakat güvenlik açısından reklam verenlerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Kullanıcıların bilgilerini toplamak için kullanılan bu formların güvenliğini sağlamak adına Google Ads politikalarına eksiksiz bir şekilde uyulması zorunludur.

Reklam Performansları Nasıl İzlenir ve Yeniden Pazarlama İçin Nasıl Kullanılır?

Google Ads ile reklam oluşturan her kullanıcının bilmesi ve uygulaması gereken bir adım vardır: Reklam performanslarını düzenli olarak kontrol etmek. Reklam performansları, yayına alınan reklamlardan elde edilen veriler ile ileride oluşturulacak olan reklamların düzenlenmesi ve müşteri hareketlerinin incelenmesi için ölçülmektedir.Reklam performans verilerinden elde edilen sonuçlar ile yeniden pazarlama stratejileri düzenlenebilmekte ve Google Analytics sayesinde müşterilerin her türlü davranışının analizi yapılabilmektedir. 

Reklam performans takibi ve ölçümü için inceleyeceğimiz başlıklar: 

  • Google Analytics ile Reklam Performanslarının Dönüşümünü İzleme
  • Yeniden Pazarlama (Re-Marketing)

Google Analytics İle Geri Dönüşüm İzleme

Google Analytics, reklamlarınızın ulaştığı potansiyel müşteriler ile ilgili bilgilerin analizini yapmanız için kullanılan bir uygulamadır. Hazırlanan raporlar sayesinde kullanıcı davranışlarını detayları ile analiz etmek ve ileride oluşturulacak reklamlar için kullanmak mümkün olmaktadır.

Google Analytics ile geri dönüşümünün izlendiği hedefler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sitede Geçirilen Süre
  • Gezilen Sayfa Sayısı
  • Gezilen Sayfa ve Ekranlar
  • Site İçerisindeki Etkinlikler

Analytics Dönüşüm Hedeflerini Google Ads’e Aktarma

Google Analytics ile ölçümünü tamamladığınız ve rapor haline getirdiğiniz ölçümlerinizi Google Ads’e aktararak görüntüleyebilirsiniz. Bunun için takip etmeniz gereken adımlar;

  • Google Ads hesabınızda oturum açın.
  • Sağ üst köşede yer alan “Araç” simgesine tıklayın.
  • “Ölçüm→ Dönüşümler→ +(Artı) → İçe Aktar → Google Analytics” adımlarını takip edin.
  • İşleminizi devam ettirin ve son olarak “İçe Aktar → Bitti” ile tamamlayın.

Yeniden Pazarlama(Re-Marketing) Nedir?

Yeniden pazarlama, kullanıcıların daha önceden ziyaret ettikleri web sitesi içerisinde inceledikleri ürünler ve gezdikleri sayfalar ile ilgili reklamları diğer web siteleri içerisinde de görmeleri anlamına gelmektedir. Re-Marketing ile web sitenizi ziyaret etmiş ama ürün veya hizmetlerinizi satın almamış olan potansiyel müşterilere reklamlarınızın gösterilerek satın alma davranışına teşvik edilmeleri sağlanır. Bu uygulama sayesinde web sitenize reklamlarınız aracılığıyla yeniden giriş yapan ziyaretçileriniz ile etkileşime geçmeniz mümkün olur. 

Yeniden Pazarlama Kampanyası Oluşturma

Yeniden pazarlama kampanyasını oluşturmadan önce ilk olarak, hedef kitlenizi belirlenmeniz ve Re-marketing kodlarını etiketlemeniz gerekir. Bu aşamaları tamamladıktan sonra şu adımları takip ederek yeniden pazarlama kampanyasını oluşturabilirsiniz;

  • Reklamı yayınlama amacınıza karar verin. (Satış, potansiyel müşteri vs.)
  • Reklam türünüze karar verin. (Arama ağı, Görüntülü Reklam, YouTube veya Gmail)
  • Tanımlamak istediğiniz hedef kitle listesini seçin.
  • Reklamın ayrıntılarını düzenleyin. Bu aşamada reklam metni, başlıklar, reklam görselleri gibi ögeleri eklemelisiniz.
  • Reklamın görüntülenmesini istediğiniz yerleri seçin. Böylece hangi web sitelerinde yayına alınacağının kararını verebilirsiniz.
  • Son olarak özelleştirmek istediğiniz eklentiler var ise ek ayarlardan düzenleyin ve yeniden pazarlama kampanyanızı yayınlayın.

Remarketing Kodunu Kontrol Etmek

Yeniden pazarlama kodu, daha önceden web sitelerini ziyaret etmiş olan kullanıcılara, ileride reklamlarını ulaştırmak isteyen işletmelerin ihtiyacı olan bir eklentidir. Düzenli aralıklara değiştirilen yeniden pazarlama kodları ile potansiyel müşterilere daha kolay ulaşılabilmekte ve güncel olarak siteleri kimlerin ziyaret ettiği belirlenebilmektedir.

Re-marketing kodlarını kontrol etmek için Google Ads hesabında yer alan “Kitle Kaynakları” bölümündeki “Etiket Ayarları” incelenebilir. Bu sekmeye giriş yapıldığında yeni kod belirlenebileceği gibi var olan kodların kontrolünü yaparak güncellemek de mümkün olmaktadır.