Büyüme için Vlanderon'u keşfedin.

Kurumsal değeri artıran önemli iş zorluklarını üstleniyoruz.


Pazarlamanızı güçlendirecek yönetim hizmetlerini keşfedin.

Markanıza her anlamda katkı sağlayacak güçlü yönetim araçlarımız ile bilgili danışmanlık sağlıyoruz.


Prodüksiyon alanında derin uzmanlığa sahip olduğumuz medya servislerimizi keşfedin.

Profesyonel yüksek kaliteli görüntü üretiminde hizmetinizdeyiz.


Dijital Pazarlamanın temelinde yer alan web çözümlerimizi keşfedin.

İşletmenizi dijital ortamlarda en iyi şekilde temsil edecek web çözümleri sunuyoruz.


Ticaretinize katkı sağlayan pazarlama çözümlerimizi keşfedin.

Her sektöre dokunan bir yaklaşım sergiliyoruz.


Bilgiyi sizin için süzüyor ve işletmenize katkı sağlayacak içerikler üretiyoruz.

İşletmenize katkı sunabilecek bir bilgiyi paylaşabilmek bizi mutlu ediyor.

Vlanderon ile ihtiyacınız olan her şeye tek bir yerde sahip olacaksınız. 

Facebook Ads Kılavuzu

Paylaş

İster acemi olun ister reklamcılık konusunda deneyimli. Facebook reklamları (ADS), erişim alanlarınızı genişletmek ve potansiyel müşterilere ulaşmak için size yeni birçok fırsat sunmaktadır.  

Facebook Ads

Başlamadan Önce: Facebook’ta Bir Reklamı Neden Gördüğümüzü Anlama

Facebook, aylık en fazla aktif kullanıcıya sahip sosyal ağdır. 2,8 milyardan fazla kullanıcı, platformu düzenli olarak kullanmaktadır. Bu sayede deneyimli reklamcılar ve pazarlamaya yeni başlayanlar için erişimlerini genişletmek, dönüşüm elde etmek ve şirketlere yeni müşteriler kazandırmak için eşit derecede iyi fırsatlar sunmaktadır.

Kapsamlı hedefleme seçenekleri, reklam oluşturmak için kullanışlı araçlar ve değişken bütçe stratejileri ile Facebook’ta reklam verme sürecinin her adımı için sayısız tasarım seçeneği demektir. Reklam verme hususunda Google Ads gibi başka seçenekler de vardır, ancak başka hiçbir çevrimiçi reklam kanalı, Facebook kadar başarılı hedefleme işlevlerini sunmaz. Ayrıca Facebook’un reklam hususunda kullanılan diğer tüm platformlardan 10 kata kadar daha ucuz olduğunu da söylemek gerekir.

Yalnızca Facebook reklamcılığıyla, çevrimiçi reklamları hassas bir şekilde istenen hedef kitleye ulaştırmak mümkündür. Facebook reklamcılığı konusuyla hiç ilgilenmemiş olan insanlar dahi, karşılarına çıkacak olan mevcut birçok seçenek karşısında şaşkına dönecektir. Facebook’ta reklam vermek için kimsenin uzman olması gerekmez, yani herkes ilan verebilir. Ancak bu reklamın istenen başarıyı getirmesi için birçok ayrıntı düşünülmelidir. Facebook Ads hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu açıdan oldukça önemlidir.

Facebook Ads

Facebook Reklam Formatları

Facebook, reklamlar için farklı biçimler sunmaktadır. Hangi pazarlama hedefini takip ettiğinize bağlı olarak, reklam biçiminizi de bireysel olarak seçebilirsiniz.

Elbette, bazı reklam biçimleri belirli hedefler için diğerlerinden daha uygundur:

Örneğin, oyun uygulamanız için yeni kullanıcılar almak istiyorsanız bir video reklam, oyunun eğlencesini animasyonlu resimlerle göstermek için ikna edici bir biçim olabilir.

Pazarlama hedefiniz için hangi reklam biçimini kullanmanız gerektiğini dikkatlice düşünmelisiniz.

Tek Görsel Reklam Kampanyası

Tek görsel reklamlar, Facebook’taki bir reklamın standart versiyonudur. Burada bir başlık, harekete geçirici mesaj ve açıklayıcı metin içeren tek bir resim sağlanır. Bu reklam biçimi, özellikle yeni potansiyel müşterilerin dikkatini anlamlı bir görselle markanıza çekmek istiyorsanız kullanışlıdır.

Carousel Reklam Kampanyası

Birden fazla resim sunmak istiyorsanız, Facebook Carousel Reklamları tam da sizin için uygundur. Burada tek bir reklam biriminde en fazla on resim veya video sunabilirsiniz. İlgilenen kullanıcılar, ürünleriniz hakkında daha fazla ayrıntı almak için bu reklam biçimini kolayca “kaydırabilir”.

Carousel reklamları yalnızca ürünlerinizi sergilemek için değil, aynı zamanda birkaç ardışık resimde bir hikâye anlatmak için de uygundur. Bu, sosyal medya pazarlamanızın bir parçası olarak Facebook reklamlarıyla hikâye anlatımı yapmak için ilginç bir fırsattır.

Video Görüntüleme Reklam Kampanyası

Video reklamlarla, izleyicilerinizin dikkatini çekmek ve örneğin şirketinizin veya markanızın hikayesini anlatmak için kısa videolar oluşturma seçeneğine sahip olabilirsiniz.

Hikâye Reklam Kampanyası

Bir hikâye reklamı çeşitli biçimlerde olabilir: Tek görsel, video veya carousel. Bu reklam biçiminin özelliği, bir hikâye alanında yerleştiriliyor olmasıdır. Hikayeler; Facebook, Instagram ve Messenger’da kullanıcıların günlük anlarını görsel olarak sunmak için kullanabilecekleri bir seçenektir. 24 saat boyunca saklanırlar ve daha sonra paylaşım yapan kişi kaydetmedikçe silinirler.

Hikâye reklamları ise bu süreye bağlı değildir. Reklam formatı; Facebook, Instagram ve Messenger’da, kullanıcıların hikayeleri arasında bir klip olarak yerleştirilir ve böylece akışa sorunsuz bir şekilde entegre edilir.

Potansiyel Müşteri Formu Kampanyası

Potansiyel müşteri reklamları ile potansiyel müşteri formlarını reklamlarınıza entegre edebilirsiniz. Bu format, yüksek düzeyde müşteri odaklılık ile karakterize edilir, çünkü ilgilenen kullanıcılar Facebook’tan ayrılmak zorunda kalmadan teklifleri kullanabilir. Rahat kullanım, olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Facebook Business Manager

Facebook Business Manager, Facebook pazarlama etkinliklerinin kontrol merkezidir. Araç, size ve ekibinize tüm sayfalarınızı ve reklam hesaplarınızı tek bir yerden yönetme imkânı verir. Bu, ayrıntılı analizleri ve farklı rollerin atanmasını içerir. Facebook’ta başarılı reklamlar yerleştirebilmek için öncelikle hizmetin temel işlevlerine genel bir bakış atmalı ve reklamlarınızı oluşturmanızı ve izlemenizi hangi araçların daha kolay hale getirdiğini düşünmelisiniz.

Business Manager, en az bir ana sayfa ve bir reklam hesabı gerektirir. Bu nedenle, şirketten ayrılma ihtimali en az olacak kişilerin (Örneğin; şirket sahibi, CEO vb.) kullanması tavsiye edilir. Business Manager içinde, daha sonra sayfaları, reklam hesaplarını veya kişileri ekleyebilecek veya kaldırabilecek ek yöneticiler oluşturulabilir.

Business Manager birçokları için çok faydalı bir araçtır. Özellikle işletmeniz aşağıdaki kategorilerden birine giriyorsa, bu aracı kesinlikle göz önünde bulundurmalısınız:

  • Birkaç müşteri için sayfaları ve reklam hesaplarını yöneten ajans,
  • Birden çok Facebook Sayfası ve/veya Instagram sayfası ve birden çok çalışanı olan büyük şirket,
  • Genellikle diğer şirketlerle ortak projelerde iş birliği yapan her büyüklükten şirketler,
  • Yeniden hedefleme kampanyalarından yararlanmak isteyen E-Ticaret şirketi, Farklı para birimlerine ve saat dilimlerine sahip birden çok ülkede bulunan, her büyüklükten şirketler.

Business Manager kullanmanın avantajları şunlardır:

  • Birden çok siteyi ve reklam hesabını kolayca yönetme,
  • Kişisel profillerin ve iş görevlerinin karıştırılmasını önleme,
  • Diğer şirketlerle iş birliğine izin verme,
  • Normal şartlar altında mevcut olmayan ek işlevler sunma (Örneğin, B. pikselleri paylaşmak, ürün kataloglarını yüklemek vb.).
  • Tüm bunlar bir araya geldiğinde Facebook Business Manager’ın kullanımı birçok şirket için neredeyse elzemdir.

Facebook Reklam Hesabı Açma

Her kişisel Facebook profili, bir reklam hesabı oluşturma ve yönetme seçeneğine sahiptir. Kısa işlem adımlarıyla hızlı bir şekilde hesabınızı oluşturabilir, reklamlarınızı yönetmeye başlayabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gerekenler:

  • İlk olarak, Facebook’un anasayfasında solda yer alan menü üzerinden Reklam Yöneticisi’ne tıklayın.
Facebook Ads
  • Karşınıza çıkacak yeni sayfada sol üst kısımda yer alan üç çizgili sembole tıklayın. Ardından İşletme Ayarları’nı seçin. 
Facebook Ads
  • İşletme Ayarları menüsünden Hesaplar→ Reklam Hesapları’nı seçin. 
Facebook Ads
  • Karşınıza çıkacak ekranda Ekle seçeneğini göreceksiniz. “Ekle”ye tıklayın. Akabinde “Bir Reklam Hesabı Ekleyin” ya da “Bir Reklam Hesabına Erişim İsteyin”i tercih edin.  
Facebook Ads
  • Sizden istenildiği şekilde, “Reklam hesabı numarasını” ekleyin. Reklam hesabı numarasını tarayıcınızda yer alan adres çubuğundan alabilirsiniz.https://business.facebook.com/settings/ad-accounts?business_id= kısmında yer alan numarayı ekleyebilirsiniz.
  • Yetki alanları ve kişileri düzenlemek için yönergeleri takip etmeye devam edin.

Bu sayede Business Manager’a reklam hesabı ekleme işlemini tamamlamış olacaksınız.

Her reklam hesabının, erişim istemek için kullanılan bir kimliği de vardır. Bir şirket için reklamlar verilecekse, örneğin pazarlamadan sorumlu kişinin profili aracılığıyla ilgili reklam hesabı oluşturulur. Söz konusu kişinin şirketten ayrılma durumunda, reklam hesabı başka bir profile veya işletme yöneticisine de aktarılabilir.

Ancak, her profille yalnızca bir reklam hesabı oluşturulabilir. Başka bir reklam hesabı oluşturulacaksa, bunun Business Manager adı verilen araçla yapılması gerekir. Bu, sayfaları ve reklam hesaplarını yönetmek için kullanılabilir. Örneğin, ajanslar için uygundur.

Ajanslar, müşterilerinin Facebook sayfalarını ve reklam hesaplarını ideal olarak Facebook Business Manager aracılığıyla yönetir. Bir müşterinin reklam hesabına erişim talep etmek için, müşterinin reklam hesabı kimliği gereklidir.

Business Manager Reklam Yöneticisi

Business Manager aracılığıyla sınırlı sayıda reklam hesabı oluşturulabilir. Bu sayı iki ile beş arasında sınırlıdır. Bu sınırlama nedeniyle, bir hizmet sağlayıcı olarak Business Manager aracılığıyla müşteriler için reklam hesapları oluşturmanın bir anlamı yoktur. Bunun yerine, yalnızca erişim istenebilir. Bu nedenle Business Manager aracılığıyla oluşturulan reklam hesapları yalnızca şirkete ait olmalıdır.

Facebook Piksel Kurulumu

Facebook Piksel olmadan, Facebook pazarlaması yalnızca yarısı kadar değerlendirilebilir. Facebook Pixel’i etkinleştirmeniz ve web sitenize ya da web mağazanıza yüklemeniz bu hususta oldukça önemlidir. Facebook Piksel, web sitesindeki ya da web mağazasındaki Facebook reklamcılık aktivitelerinizi izlemek için kullanabileceğiniz küçük bir kod parçasıdır. Bu kod web sitesine yerleştirildiğinde Facebook reklamlarını optimize etmek, reklamlar için hedef grupları oluşturmak ve pazar lideri haline gelmek için bilgilere erişilebilir. Facebook Piksel çok hızlı ve kolay bir şekilde kurulur:

  • Olay Yöneticisi sayfasına geçiş yapın.
  • Yeşil artı simgesiyle temsil edilen Veri Kaynaklarını Bağlama sekmesini seçin.
Facebook Ads
  • Karşınıza çıkacak ekranda Web’i seçin. “Bağla” seçeneğine tıklayın.
  • Piksel ismini belirleyin ve ekleyin.
  • Akabinde web sitenizinin bağlantı adresini girerek, kolay kurulum seçeneklerinden yararlanın.
  • Devam’ı seçin.

Bir sonraki adımda Facebook, pikseli ayarlamak için farklı seçenekler önerir. Hangisini seçeceğiniz her zaman kişisel durumunuza ve web sitenize bağlıdır.

Google Etiket Yöneticisi’ni kullanarak manuel yükleme yapabilirsiniz:

  • Olay Yöneticisi sayfasına geçiş yapın.
  • İlgili pikseli seçin.
  • “Piksel Kurulumuna Devam Et” seçeneğini tercih ederek, “Kodu manuel yükle”yi tıklayın. Pikselin kodunu alın.
  • Tarayıcı üzerinden sitenizin üst bilgisine ulaşın.
Facebook Ads

  • Daha önceden almış olduğunuz sabit kodu üst bilginin altına </head> etiketinin bir üstüne görseldeki gibi yapıştırın.
  • Devam’ı seçin
  • “Olay Kurulum Aracı” üzerinden ya da manuel bir şekilde olay ekleme işlemini yapabilirsiniz.
  • Son olarak, “Bitti”yi tercih edin.

FB-Pixel Kodunu web yöneticinize e-posta ile göndererek de kurabilirsiniz:

  • Olay Yöneticisi sayfasına geçiş yapın.
  • İlgili pikseli seçin.
  • “Piksel Kurulumuna Devam Et” seçeneğini tercih ederek, “Talimatları E-postayla Gönder”e tıklayın.
  • E-posta adresini yazın ve “Gönder”i seçin.

Facebook Hesap ve Kampanya Yapısı

Reklam yöneticisi ile Facebook size kendi reklamlarınızı oluşturup yönetebileceğiniz bir araç sunar. Facebook reklamlarınızı çevrimiçi pazarlama stratejinizin bir parçası olarak mümkün olan en iyi şekilde kullanmak için, bir reklam oluşturmadan önce onunla hangi pazarlama hedefini takip etmek istediğinizi dikkatlice düşünmelisiniz. Aynı anda birkaç hedef düşünebiliyorsanız, farklı hedeflere sahip birkaç ayrı kampanya oluşturmak muhtemelen daha faydalı olacaktır.

Kampanya ve Reklam Seti Oluşturma

Sonraki adımda, reklam yöneticisinde sağlanan alanda her kampanya için bir pazarlama hedefini seçebilirsiniz. Facebook burada size üç kategori sunar: “Farkındalık”, “Düşünme” ve “Dönüşümler” pazarlama hedefleri. Bu üç genel terim, alıcının yolculuğunun üç aşamasına karşılık gelir.

Farkındalık

Pazarlama hedefi “farkındalık”, marka bilinirliğini ve erişimini içerir. Buradaki temel amaç, potansiyel ilgili taraflara ulaşmak ve sosyal ağ kullanıcıları arasında ürünlerinize veya hizmetlerinize ilgi uyandırmaktır. Bu alan, alıcının yolculuğunun farkındalık aşamasına karşılık gelir.

Düşünme

“Düşünme” alanı, kullanıcıların şirketinizle ilgilenmesini ve onu daha iyi tanımasını sağlamak için tasarlanmış reklam hedeflerini içerir. Bu pazarlama hedefi, alıcının yolculuğunun ikinci aşaması olan değerlendirme aşamasına karşılık gelir.

Bu alanda bir dizi özel hedef vardır:

  • Trafik oluşturma: Kullanıcıları bir web sitesine veya uygulamaya yönlendirin.
  • Etkileşimler oluşturma: Beğeniler, etkinlikler ve yorumlar için onaylar toplayın.
  • Uygulama yüklemeleri: Ziyaretçileri App Store veya Google Play Store’a yönlendirin.
  • Video görüntülemeleri: Ziyaretçileri videonuzu izleme hususunda motive edin.
  • Potansiyel müşteri yaratma: Kullanıcıları kaydolmaya teşvik etmek için formlar kullanın (Örneğin, bir haber bültenine abone olmaya).
  • Mesajları kullanma: Messenger, Instagram Direct veya WhatsApp aracılığıyla kullanıcılarla bağlantı ve iletişim sağlayın.

Tüm bu stratejiler uygulandığında bir diğer aşamaya geçilebilir.

Dönüşümler

Üçüncü kapsamlı pazarlama hedefi, alıcının yolculuğunun karar aşamasına karşılık gelir. Bu nokta, Facebook kullanıcılarının bir uygulamada olduğu gibi ürünlerinizi ve hizmetlerinizi satın alması veya kullanması için tasarlanmış hedefleri bir araya getirir.

Bu alandaki özel hedefler şunlardır:

  • Klasik dönüşümler: Müşteriler alışveriş sepetlerine ürün eklemeli, bir satın alma işlemini tamamlamalı veya uygulamanızla etkileşimde bulunmalıdır.
  • Katalog satışları: Müşterilere, satış oluşturmak için E-Ticaret mağazanızda yer alan ürünler gösterilir.
  • Mağaza ziyaretleri (mağaza trafiği): Mağazanıza yapılan ziyaretler şeklinde dönüşümler oluşturmak için yakın çevredeki Facebook kullanıcıları için sabit mağaza yerleri vurgulanabilir.

Bu son aşama dönüşüm alarak pazar hedeflerinize ulaşabileceğiniz alandır.  

Groups of multicolored wooden people and businessman. The concept of market segmentation. Target audience, customer care. Market group of buyers. Customer relationship management. Selective focus

Facebook’ta Hedefleme Seçenekleri

Facebook kullanıcıları, gönüllü olarak platform üzerinde çok miktarda kişisel veri ve bilgi sağladığı için sosyal medya devi, hedefleme alanında büyük bir avantaja sahiptir.

Facebook Kitleleri, Özel Hedef Kitleler (Custom Audience) ve Benzer Hedef Kitleler

Facebook reklam yöneticisi, reklamlarınızı daha da kesin bir şekilde hedefleme fırsatı sunar. Reklamlarınızı “Temel Hedef Kitle”, “Özel Hedef Kitle” veya “Benzer Hedef Kitle” açısından optimize edebilirsiniz.

Temel hedef kitle, çeşitli kriterleri kullanarak kesin olarak tanımlayabileceğiniz bir hedef gruptur. Bu, ideal olarak reklamlarınızın yalnızca sizinle ve hedeflerinizle alakalı kişilere gösterilmesini sağlamanın bir yoludur.

Hedef grubunuzu daraltmak için bu kriterleri kullanabilirsiniz:

  • Konum,
  • Davranış,
  • Demografik bilgiler,
  • Bağlantılar,
  • Fiyat.

Özel hedef kitle, şirketinizle önceden etkileşimde bulunmuş bir grup insandan oluşur. Mevcut kişilerden oluşturulabilir ve örneğin geçmişte reklamlarınızdan birine tıklamış kişilerden oluşabilir. Müşteri listeleri de bu amaçla reklam yöneticisine yüklenebilir veya içe aktarılabilir. Öte yandan, davranışları mevcut bir hedef grubunkine (Örneğin, özel bir hedef kitle) benzeyen kullanıcılara ulaşmak için Facebook reklam yöneticisinde benzer bir hedef kitle oluşturulabilir. Bu modelde, demografik verileri ve ilgi alanları mevcut olanla büyük oranda örtüşen bir hedef kitle hedeflenmektedir. Hedef grubunuza çok benzeyen kullanıcıların, ürününüze veya hizmetinize ilgi duyması daha olasıdır.

Facebook Reklam Terimleri

Facebook reklam yöneticisi, reklamlarınızın kontrol merkezidir. Burada sadece Facebook için reklamlarınızı oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda Instagram reklamları için uygun formatları da bulabilirsiniz. Reklam yöneticisinde reklamlarınızın ne zaman ve nerede gösterileceğini belirleyebilir, değişiklik yapabilir ve kampanyalarınızın ilerlemesini takip edebilirsiniz. Güçlü aracın size hangi seçenekleri sunduğunu, en önemli hangi özelliklerden oluştuğunu bilmek de bu hususta oldukça önemlidir.

Reklamlarda A / B Testi

Bölünmüş test veya A / B testi, farklı ekran sürümlerini performansları açısından birbirleriyle karşılaştırmanıza olanak tanır. Böylece, bir reklamın farklı versiyonlarını (A ve B) oluşturabilir ve hangi varyantın daha iyi çalıştığını bulmak için bunları ilgili hedef gruba oynatabilirsiniz. Bu, gelecekteki kampanyaları optimize etmenize yardımcı olabilir.

Facebook Pixel Kurulum ve Kullanımı

Reklamlarınızın etkinliğini ölçmek için Facebook Piksel analiz aracını kullanabilirsiniz. Bu, Facebook kullanıcılarının sayfalarınızda davranış kalıplarını analiz etmek için web sitenize entegre edebileceğiniz bir scripttir. Ardından her etkileşim, reklamlarınızın ilgilenen bir kitleye gösterilmesini sağlamak için kullanabileceğiniz piksel etkinliği sağlar. Ancak 5 Mayıs 2021’den bu yana Facebook, piksel etkinliklerini yalnızca doğrulanmış alan sahiplerinin kullanımına sunmuştur. Bu nedenle, yalnızca Business Manager hesabınızdan erişebiliyorsanız piksel etkinliklerini reklam optimizasyonu için kullanabilirsiniz. Apple’ın iOS 14.5 güncellemesinden bu yana, kullanıcılar izlemeyi de devre dışı bırakabilir, bu yüzden Facebook Pixel’in güncellenmesini beklemek gerekebilir. Örneğin, çevrimiçi mağazanızdaki bir müşteri kendi alışveriş sepetine bir ürün eklediğinde etkinlik yöneticisi bu konuda sizi bilgilendirir ve Facebook pikseli kaydolur.☝ bir cümle düşüklüğü var.

Dinamik Reklamlar

“Dinamik Reklamlar”, Facebook’taki normal reklamlar gibi görünür ancak farklı bir özelliği vardır: İçeriğini şirketinizin katalog verilerinden otomatik olarak oluşturan bir tür reklam şablonudur. Bu şekilde, dinamik reklamlar otomatik olarak hedef grupla alakalı içeriği gösterir. Bu formatta, web sitenizi veya uygulamanızı daha önce ziyaret etmemiş olsalar bile potansiyel müşterilerin ilgi alanlarına uygun ürünler sunulur. Bu şekilde potansiyel müşterilerinizin çevresini genişletebilirsiniz. Veya kendinize bir satışı kapatma hedefi koyabilirsiniz. Facebook Pixel’in veya Facebook SDK’nın kullanılması, dinamik reklamlar için bir ön koşuldur. Ancak bunlar, Mayıs 2021’de uygulamaya konulan veri koruma ve izleme değişikliklerine tabidir.

Facebook Audience Insights ve Facebook Business Insights

Facebook Audience Insights, hedef grubunuzu daha iyi tanımak için kullanılan bir araçtı. 1 Temmuz 2021’deki izleme değişikliklerinin bir parçası olarak, bunun yerini Facebook Business Suite Insights aldı. Ancak bu yeni araç, bir pazarlamacı olarak size eski Insights’tan daha az bilgi sunmaktadır. Bu araç ile artık iki grup insanla ilgili verileri görüntüleyebilirsiniz:

  • Facebook’ta size zaten bağlı olan kişiler,
  • Özel hedef kitlelerdeki kişiler.

Hedef gruplarınızı demografik kriterlere ve ilgi alanlarına göre görüntüleyebilirsiniz. Bu hedef grup bilgileri, Business Suite’te mevcuttur:

  • Sayfadaki “Beğen” bilgisi (yalnızca Facebook),
  • Aboneler (yalnızca Instagram),
  • Yaş,
  • Cinsiyet,
  • Şehirler ve ülkeler,
  • Konum,
  • İlgi alanları.

Sırf bu bilgileri sağladığı için bile bu araç, kullanım açısından oldukça faydalıdır.

Facebook Reklamları’nın Maliyeti

Facebook Business Suite Insights ile detaylı hedefleme yoluyla Facebook reklamlarınızı daha verimli bir şekilde tasarlayabilir ve “Aktif Karlılık Oranını” (Return On Advertising Spend, ROAS) mümkün olan en yüksek seviyede tutabilirsiniz.☝ bir cümle düşüklüğü var.

Bütçe, Optimizasyon ve Teklif Stratejisi

Reklamınız için bütçenizi belirlemekte temelde özgürsünüz. Reklamlarınız için harcamak istediğiniz tutarı girmeniz yeterlidir. Bu sistem ile kampanyalarınızın maliyetlerini iyi bir şekilde gözden geçirebilir ve toplam harcamayı istediğiniz çerçevede tutabilirsiniz. Bütçenizi reklam grubu veya kampanya düzeyinde belirleyebilirsiniz. Her iki seçenekte de seçim yapabileceğiniz iki bütçe türü vardır: günlük bütçe ve dönem bütçesi.

Kampanyada Bütçe Optimizasyonu Özelliği Ne İşe Yarar?

Günlük bütçeye karar verin, ardından reklam grubunuz veya kampanyanız için günlük harcamak istediğiniz ortalama tutarı belirleyin. Çalışma zamanı bütçesi ile ise, kampanyanızın veya reklam grubunuzun tüm çalışma zamanı için yatırım yapmak istediğiniz tutarı tanımlarsınız.

Teklif Stratejileri

Teklif stratejileri, Facebook’un belirlediğiniz bütçeyi nasıl harcayacağını tanımlar. Seçilen teklif stratejisi, Facebook’un reklam açık artırmalarında sizin için teklif verme şeklini belirler. Facebook’ta seçim yapabileceğiniz iki popüler teklif stratejisi türü vardır:

  • TBM (Tıklama Başına Maliyet),
  • BGBM (Bin Gösterim Başına Maliyet).

BGBM’yi seçerseniz risk almış olursunuz. Tıklamalar yerine gösterimler için ödeme yaptığınız için reklamlarınız kesinlikle kullanıcıların merakını ve ilgisini çekecek şekilde tasarlanmalıdır. Öte yandan, TBM’yi seçerseniz, bu riski Facebook ile paylaşırsınız. Etkili bir reklam oluşturmak sizin elinizde ve bunu doğru hedef kitleye ulaştırmak ise Facebook’un elinde olur. Reklam başarılı olursa, her iki taraf da kazanır.

Performans Ölçümü

Facebook, reklamlarınızın etkinliğini ölçebileceğiniz raporlama ve analiz araçları sunar. ☝ bir cümle düşüklüğü var.Reklamlarınızın performansına ilişkin istatistikler, reklam yöneticisinde görüntülenebilir.

Bu, diğer şeylerin yanı sıra şunları içerir:

  • Bir reklama harcadığınız para,
  • Reklamı gören kişi sayısı,
  • Reklama tıklayan kişi sayısı.

Veriler, belirli bir kampanya, reklam grubu veya reklam için tek tek veya tüm kampanyalar, reklam grupları veya reklamlar için bir genel bakış olarak görüntülenebilir.  

Image of business partners discussing documents and ideas at meeting

Facebook Reklamları için Tasarım İpuçları

Facebook’ta başarılı reklamlar için doğru hedef belirleme, doğru hedefleme ve bütçenizin doğru kullanımı temel gereksinimlerdir. Kullanıcıların gerçekten dönüşüm gerçekleştirmesi için, reklamınızın elbette ikna edici olması gerekir.

Uygun Görüntü Malzemesini Seçme

Bir reklamdaki sınırlı alandan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, onu oluştururken esaslara odaklanmalı ve izleyicinin dikkatini hemen çekecek bir motif seçmelisiniz. Kullanıcıların haber akışı kelimenin tam anlamıyla geniş bir içerik yelpazesiyle dolup taştığı için, büyük olasılıkla basit ama özlü bir reklamla kalabalığın arasından sıyrılabilirsiniz. Sakin bir arka plan üzerinde etkili yazılar mı seçeceğiniz, ürününüzü fotoğraf olarak mı sahneleyeceğiniz veya çizgi roman tarzında bir grafik ile dikkat çekeceğiniz size kalmış. Bununla birlikte, görselleri seçerken, genel stok fotoğraflarından uzak durmalısınız, çünkü bunlar kullanıcıların organik haber akışlarından sıyrılıyor ve doğrudan reklam olarak gösteriliyor. Bunun yerine kendi resimlerinizi tasarlayabilir, fotoğraflar üretebilir veya iyi sıralanmış bir resim veritabanı kullanabilirsiniz.

Slogan Bulma

İyi bir başlığın kullanılması, görsel uyaranlar kadar önemlidir. Hedef kitlenizde yankı uyandıracak ve onları daha fazlasını öğrenmeye teşvik edecek bir slogan bulmalısınız. Renk ve içerik yansımaları ile birbirini desteklemek ya da net bir kontrastla birbirinden etkili bir şekilde öne çıkmak için, slogan ve görüntü materyali birbiriyle koordine edilmelidir.

Harekete Geçirici Mesajlardan (CTA) Faydalanma

Kullanıcıların harekete geçmesini sağlamak için Facebook reklamlarınızda net harekete geçirici mesajlar (CTA) bulunmalıdır. Bir harekete geçirici mesaj formüle ederken, mesajının teklifinkiyle eşleştiğinden emin olun. İyi bir harekete geçirici mesaj ismine yakışır bir şekilde ziyaretçileri harekete geçirip tıklamaya çağırır. “Şimdi dene!” veya “Daha fazlasını öğren!” gibi. Uygun, motive edici kelimeler seçerek bunu teşvik edebilirsiniz.

Facebook Reklamlar için Yardımcı Araçlar

Elbette, Facebook reklamcılık girişimlerinizin tüm yönlerini daha da optimize etmenize yardımcı olabilecek binlerce güçlü araç vardır. Aşağıda özellikle yararlı yardımcılardan oluşan küçük bir seçki bulacaksınız:

Facebook Piksel Yardımcısı

Facebook pikselinizin işlevselliğini kontrol etmek için kullanabileceğiniz bir araçtır. Chrome tarayıcı eklentisi, pikselin sitenizde doğru şekilde uygulanıp uygulanmadığını ve işlevsel olup olmadığını size gösterir.

Facebook için Turbo Ad Finder 2.0

Bu yazılım ile haber akışınızı filtreleyerek yalnızca reklamların görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bu, mevcut rekabet durumu hakkında bir fikir edinmek ve kendi reklamlarınız için ilham toplamak için onu mükemmel bir araç haline getirir. İndirme ücretsizdir.

Facebook Reklam Kitaplığı

Facebook Reklam Kitaplığı şu anda platformda oynatılan tüm reklamların dijital bir koleksiyonudur. Kullanıcılar, ad, konu veya kuruluşa göre reklam kitaplığında arama yapabilir ve örneğin, belirlenen hedef gruba ait olmadıkları için Facebook’ta kendilerine gösterilmeyen reklamları bulabilir. Reklam kitaplığını kullanmak için bir Facebook hesabına ihtiyacınız yoktur.

Facebook Kreatif Merkezi Nedir?

Bir Facebook reklam hesabınız varsa, “Reklamcılık” bölümünde Kreatif Merkezi’ni (Creative Hub) bulacaksınız. Bir yandan Kreatif Merkezi’nde tüm kampanyalar maketler şeklinde hazırlanabilirken, diğer yandan Hub, birçok farklı reklam formatı için bir nevi ilham kaynağı sunar. Bu yaratıcı oyun alanında, resimler de yüklenebilir ve Facebook’un resim-metin derecelendirmesine göre kontrol edilebilir. “Araçlar” alanında ayrıca bölünmüş video testleri de oluşturulabilir ve 72 saat sonra değerlendirilebilir. Bu yöntemle reklam veren, hedef kitlesi tarafından hangi videonun daha iyi karşılandığını hızlı ve kolay bir şekilde bulabilir.

Modelleri Yönetme ve Oluşturma

Bir maket oluşturmanın birkaç avantajı vardır. Çok kısa sürede oluşturulabilir ve ön izleme olarak müşteriler veya arkadaşlarla paylaşılabilir. Genel bir bağlantı, reklamı veya bir genel bakıştaki tüm reklamları müşteriye göndermek için kullanılabilir. Bu sayede müşteri, ilgili cihazdaki reklamların hedef kitleyi nasıl etkilediğini tam olarak görebilir.

Bir maket oluştururken aşağıdaki biçimler kullanılabilir:

  • Corusel,
  • Slayt,
  • Video,
  • Bireysel videolar ve resimler,
  • Hikâye,
  • Tek video ve resim.

Maket oluşturma reklam kampanyası başlatmadan önce bir tür deneme süreci yaşattığı için oldukça önemlidir. Diğer bir avantaj ise, bir maket kaydedildikten sonra hızlı ve kolay bir şekilde bir kampanyaya aktarılabilmesi ve bir görüntüleme grubuna atanabilmesidir. Bir maket oluşturmaya yönelik giriş maskesi, bildiğiniz gibi Facebook Reklam Yöneticisininkine çok benzer. Bir maketi önizlemek için önizleme URL’si kopyalanır ve müşteriye gönderilir. Bir projenin tamamını bir önizleme URL’si ile paylaşmak da mümkündür. Burada, “herkes için önizlemeyi göster”e tıklayıp bağlantıyı kopyalamanız yeterlidir.

Reklamı bir kampanyaya eklemek istediğinizde, “İçe Aktar”ı tıklamanız yeterlidir. Ardından reklamın ön izlemesi açılır ve reklamın içe aktarılacağı reklam hesabı seçilebilir. Sonraki adım, reklamın hangi kampanyaya ve reklam grubuna eklenmesi gerektiğini belirlemektir. Ardından reklam açılır ve her zamanki gibi yayınlanabilir.

Sonuç

Mükemmel Facebook reklamı ile tam olarak ne kastedildiğini söylemek zordur ve her zaman ulaşmak istediğiniz hedef kitleye bağlı olarak değişmektedir. Hedef kitleniz hakkında netleşmeniz, onları tam olarak tanımlamanız, reklamınızı TBM ve BGBM olarak yerleştirmeniz ve ardından dikkatleri üzerinize çekecek doğru araçları bulmanız önemlidir. Doğru yöntemler ve çekici bir tasarım ile bu adımlara başarılı Facebook reklamları yerleştirebilir ve markanızın geniş kitlelere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.