Büyüme için Vlanderon'u keşfedin.

Kurumsal değeri artıran önemli iş zorluklarını üstleniyoruz.


Pazarlamanızı güçlendirecek yönetim hizmetlerini keşfedin.

Markanıza her anlamda katkı sağlayacak güçlü yönetim araçlarımız ile bilgili danışmanlık sağlıyoruz.


Prodüksiyon alanında derin uzmanlığa sahip olduğumuz medya servislerimizi keşfedin.

Profesyonel yüksek kaliteli görüntü üretiminde hizmetinizdeyiz.


Dijital Pazarlamanın temelinde yer alan web çözümlerimizi keşfedin.

İşletmenizi dijital ortamlarda en iyi şekilde temsil edecek web çözümleri sunuyoruz.


Ticaretinize katkı sağlayan pazarlama çözümlerimizi keşfedin.

Her sektöre dokunan bir yaklaşım sergiliyoruz.


Bilgiyi sizin için süzüyor ve işletmenize katkı sağlayacak içerikler üretiyoruz.

İşletmenize katkı sunabilecek bir bilgiyi paylaşabilmek bizi mutlu ediyor.

Vlanderon ile ihtiyacınız olan her şeye tek bir yerde sahip olacaksınız. 

Marka Sesi Nasıl Oluşturulur ve Kampanyalarınızda Nasıl Kullanılır?

Paylaş

 

 

Müşteri algısı yönetimi söz konusu olduğunda ilk görsel iletişim hakkında düşünmek yaygındır: logo, renkler ve tasarım. Ancak, marka kimliği oluşturmanın önemli bir yönü daha vardır: Marka Sesiniz.

Dijital pazarlamada şirket sesinizin önemi her geçen gün artıyor. Bu gönderi size şirketiniz için benzersiz bir marka sesi oluşturmanın temellerini verecektir. Farkında olsanız da olmasanız da her markanın kendine özgü bir sesi vardır. Örneğin bir genç giyim markası düşünelim. Dil açısından, bu markanın resmi olmayan, daha özgür ve rahat bir ton kullanması muhtemeldir, bu da halkın şirketle özdeşleşmesini ve şirketle ilişki kurmada daha rahat olmasını sağlar.

Pazarlamanızda tam olarak belirlemeniz gereken şey: kendi marka sesiniz ve tonunuzdur. Müşterinizde yankı uyandıran bir ses bulmak önemlidir. Peki marka sesi nedir ve nasıl oluşturulur?

Marka Sesi nedir?

Marka sesi, şirketinizin iletişimlerinizde ifade ettiği kişiliktir. Bir hikaye anlatan birini düşünün. Aynı hikayeyi birden fazla kişiden dinlediğinizde, hikayeye kendi benzersiz kişiliklerini eklediklerini fark ettiniz mi?

Bir marka sesi yaratmak söz konusu olduğunda da durum aynıdır. Marka sesiniz, şirketinizin e-posta veya sosyal medya aracılığıyla hikayeler anlatırken sergilediği kişiliktir. Anlatı kişiliği, kişinin kim olduğuyla bağlantılı olduğundan, marka sesiniz de şirketinizin kim olduğuyla bağlantılı olmalıdır. Marka sesinizi oluştururken, tüm iletişim kanallarında sesinizin tutarlı olması önemlidir.

Marka sesiniz neden önemlidir?

Dijital ortam, müşterilerin dikkatini çekmek için savaşan şirketlerle dolu. E-posta pazarlaması da, oldukça rekabetçidir. 2020’de günlük 306 milyardan fazla e-posta gönderildi, ve 2021’de bu rakam 347 milyar civarında. Bu da potansiyel müşterilerinizin her gün tonlarca mesaj aldığı ve çoğunun açılmadığı anlamına geliyor. Bir müşterinin e-postalarınızla etkileşim kurmasını sağlamak için içeriğinizin öne çıkması gerekir.

Müşterilerle yapılan bir ankette, katılımcıların %33’ü markanın kişiliğinin önemli olduğunu, %32’si ise bir şirketi diğerlerinden ayıran şeyin güçlü bir hikayeye sahip olması olduğunu söyledi.

Sonuçta, iyi içerik sadece görsellerle değil, aynı zamanda kullandığınız kelimeler ve tonla da ilgilidir. Markanızın akılda kalıcı ve tanınabilir olmasını istiyorsanız bunu başarmanın en iyi yolu iyi tanımlanmış bir kişiliğe sahip olmaktan geçmektedir.

Şirketiniz için doğru bir marka sesi nasıl oluşturulur?

İyi tanımlanmış bir marka sesine sahip olmak önemlidir, ancak şirketiniz için belirlemek istediğiniz tonu nasıl bilebilirsiniz? İşte size yardımcı olacak bazı ipuçları.

1. Mevcut marka sesinizin denetimini gerçekleştirin

Halihazırda devam eden bir pazarlama stratejiniz varsa, önceki mesajlarınıza tekrar bakın. Kullandığınız ton nedir? Bazı tutarsızlıklar fark edebilirsiniz. Bu, farklı konu temaları kullanmak veya farklı metin yazarları tarafından hazırlanmış olması gibi birçok nedenden dolayı olabilir.

Ama endişelenmeyin. Tutarsızlıklar normaldir ve en iyi sonuçları belirlemenize yardımcı olabilir. Markanızın sesini tanımlamanız için size bir başlangıç ​​noktası sağlayacağından, aralarındaki benzerlikleri ve farklılıkları bulmaya çalışın.

2. Markanızın sesini belgeleyin

Markanızın bir kimlik kılavuzu vardır ve marka sesinizin de buna ihtiyacı vardır. Henüz yoksa, şirketinizin misyonunu ve değerlerini bir araya getirin: bu, markanızın sesini tanımlamanıza yardımcı olacaktır.

Marka sesi sadece pazarlama ekibiniz tarafından değil, şirketinizdeki diğer departmanlar tarafından da kullanılacaktır. Müşterilerinizle temas ettiğiniz her nokta markanın sesini yansıtmalı ve bunun belgelenmesi bir rehber görevi görmesine yardımcı olacaktır.

3. Kişileri ve topluluğu tanımlayın

Bir marka sesi oluşturmak için müşterilerinizin kim olduğunu bilmelisiniz. Halihazırda bir pazarlama kampanyanız varsa, muhtemelen müşterinizi iyi tanımlamış olmalısınız. Eğer henüz bir kampanya düzenlemediyseniz ve kitlenizi segmentlere ayırmadıysanız buna biran önce başlamalısınız. Müşterilerinizin alışkanlıkları ve onlarla iletişim kurmanıza yardımcı olacak diğer bilgiler hakkında kapsamlı bir anket içeren bir çalışma yapmalısınız.

4. Tonunuzu nasıl ayırt edeceğinizi bilin

E-posta pazarlama iletişiminizi planlarken vurgulanması gereken iki önemli nokta: marka sesi ve ses tonu.

Daha öncede belirttiğimiz gibi, marka sesiniz şirketinizin kişiliğidir ve bir marka sesinin nasıl oluşturulacağını öğrenmek de tonu içerir. Öte yandan tonunuz, belirli bir şeyi söyleme şeklinizdir. Bir şey söylemenin farklı yolları vardır ve tonunuz içeriğinize göre farklılaşabilir. Örneğin, bir doğum günü mesajı yazarken daha arkadaş canlısı olabilirsiniz, örneğin bir geri bildirim alma duyurusunda daha resmi olabilirsiniz. Tona rağmen, sesiniz aynı kalmalıdır.

Bir marka sesi yaratmanın ötesinde: müşterilerinizin gelen kutusunda nasıl öne çıkabilirsiniz?

Şirketinizin marka sesi tüm pazarlamalarınızda hissedilmelidir. Ancak kampanyalarınızı başarılı kılacak tek faktör bu değildir.

Bir kampanyanın geleneksel adımlarını kısaca tanımlayalım:

İlk iki noktanın pazarlamacılar tarafından zaten iyi bilindiğini düşünürsek, bundan sonra ne olacağına dikkatlice bakmamız gerekiyor.

Pazarlamanızda neyin ve nasıl iletileceğinin tanımından sonra temel adımlar vardır.

1. Bir kampanyanın amacı

Bir kampanyanın hedefini belirlemek, herhangi bir stratejinin ilk ve en sezgisel adımıdır. Hedef, şirketinizin ulaşmak istediği şeyden veya kampanyanızın ilk etapta gönderilme nedeninden başka bir şey değildir. Nedenler değişse de en yaygın olanları şunlardır:

  • Satışlarda artış
  • Satışa ek olarak teşvik eden satışlar yaratmak (Örn: bunu alan kişiler bu ürünleride satın aldı)
  • Müşteri ilişkilerini geliştirmek

Her kampanyanın bir hedefi vardır ve hedefinizi belirlemek sonraki adımlar için bir temel oluşturacaktır.

2. Marka sesini ayarladıktan sonra içerik oluşturma

Amacınız, hedef kitlenizi hedefiniz doğrultusunda hareket etmeye yönlendirecek zengin, benzersiz ve yaratıcı içeriklerle öne çıkmaktır. Marka sesinizi eyleme geçireceğiniz yer burasıdır.

Kampanyalarınızın içeriği, tanımladığınız hedefle ve ayrıca 3. adımla doğrudan bağlantılıdır.

3 – Hedefleme düşündüğünüzden daha fazlasıdır

Müşteri segmentasyonu, her dijital pazarlama stratejisinin başarısı için kritik öneme sahiptir.

Hedefleme yaparak, içeriği müşteri ilgi alanına göre yönlendirmek için müşteri veritabanı analizlerini dikkate almak gerekir. Coğrafi konum, dil, satın alma geçmişi vb. dahil olmak üzere birçok farklı yolu segmentlere ayırabilirsiniz.

Nasıl hedeflediğinize bağlı olarak, kampanyalarınız farklı stratejiler kullanabilir. Örneğin, bir son dakika teklifi kampanyası 2 veya 3 gönderiye sahip olabilirken, müşteriyle etkileşim kurmaya çalışan bir başka kampanya daha fazla tetikleyiciye sahip olabilir.