Marka Nedir?
Markalar,”bir ürün veya hizmeti, özellikle de iyi bilinen bir ürünü temsil etmek için kullanılan isim, sembol veya işaret”olarak tanımlanabilir. Bir markanın başarılı bir şekilde çalışabilmesi ve kendisini rakiplerinden ayırabilmesi için bir kimliğe ve kişiliğe sahip olması gerekir.
Markaların, günümüz pazarında hayatta kalmak istiyorlarsa yenilikçi olmaları ve müşterilerinin demografik özelliklerine odaklanmaları gerekiyor. Bu, ürününüzü veya süreçlerinizi müşterilerinize daha iyi uyacak şekilde değiştirmek anlamına geliyorsa, bunu yapmalısınız.
Markanızı oluşturmak için cevaplamanız gereken bazı sorular var.
- Şirketinizin vizyonu nedir?
- Şirketinizin iş fikri (görevi) nedir?
- Ürün ve hizmetlerinizin avantajları ve özellikleri nelerdir?
- Müşterileriniz ve şirketinizle ilgilenenler şirketiniz hakkında ne düşünüyor?
- Ne düşünmelerini istersiniz?
Örneğin IKEA’yı ele alalım;Kurumsal markalaşmanın ardındaki motivasyon genellikle para kazanmak olsa da, sadece herkesin daha fazlasını başarmak istediğini alenen söylemeye cesaret ettiği markaya hayran olabilirsiniz. IKEA’nın vizyonu mobilya satmak değil, sıradan insanlar için daha iyi bir günlük yaşam yaratmaktır.
Vizyon, IKEA’nın satın alma tarihinden sonra bile müşteriye fayda sağlama arzusunu açıkça duyuruyor.
Bu bilgeliği IKEA markasından almaya değer: para kazanmak yüksek bir öncelik olsa da, etrafındaki markalaşma sizi fazla ayırmaz. İlham verici bir vizyon ve misyon icat etmek, markanın zor ama ödüllendirici bir parçasıdır.
Marka Tanıtımı
Markanızı oluşturduktan sonra, dünya ile de tanıştırmanız gerekir. Bunun için güzel seçenekler var:
1. Logo
Bir logo, genellikle şirketler tarafından kendilerini ve genellikle ürünlerini temsil etmek için kullanılan bir grafik işaret veya amblemdir. Logonuz firmanızı temsil etmeli ve farklı medya türleriyle kullanım için esnek olmalıdır.
Peki iyi bir logo nasıl tasarlanmalı?Bir logonun tasarımı, şirketin markasının bir temsilidir. Benzersiz ve akılda kalıcı olmalı, aynı zamanda ölçeklenebilir ve üretilmesi kolay olmalıdır.İyi bir logo daire, kare, dikdörtgen veya üçgen gibi basit şekiller kullanılarak tasarlanmalıdır. Kafa karıştırıcı görünebilecek veya çok fazla ögeyi tek bir grafiğe yığabilecek karmaşık şekiller kullanmaktan kaçınılmalıdır. İyi bir logonun şirketin adını içermesi gerekmez ve herhangi bir metin içermemesi daha iyidir çünkü bu, farklı ortamlarda çoğaltma için tasarım seçeneklerini azaltır.
Örneğin fikirlerinizi kağıda çizebilir ve fikirlerinizi tasarımcıya başlangıç noktası olarak sunabilirsiniz. Bununla birlikte, bir grafik sanatçısının gözünün ve deneyiminin, fikrinizi neredeyse kesinlikle değiştireceği veya hatta tamamen farklı bir şey önereceği anlamına geldiğini unutmayın. Genellikle, ihtiyaçlarınız için kısa bir açıklama tasarımcılar için yeterlidir: markanızın neye benzediği, şirketinizin genç veya köklü olup olmadığı ve hedef kitlenizin neye benzediği.
2. İşletmenize marka entegrasyonu
Bir şirketin yapabileceği en önemli şeylerden biri, çalışanları arasında bir marka kimliği duygusu geliştirmektir. Örneğin, önceki işverenim uluslararası bir iş danışmanlığı şirketiydi ve İK departmanımız çalışanların her birine kredi kartı tarzı, dayanıklı plastik bir kartvizit verdi. Kart, şirketin vizyonunu ve vizyonun gerçekleştirilebileceği araçları okur, örneğin: Hazır olduğumuz riskleri almak istiyoruz.
- Para kazanmak ve projelerimiz için sorumluluk almak istiyoruz
- Müşterilerimize özel bir müşteri deneyimi sunmak için çok çalışıyoruz
Her şey marka ile ilgilidir: çalışanlarınızın telefona nasıl cevap verdiği, siz ve satış elemanlarınızın müşteri toplantılarında ne giydikleri, e-posta imza mesajınıza ne koyduğunuz, hemen hemen her şey.
Şirketiniz zaten sosyal medyada göze çarparsa, marka değerinizi özellikle sorumlu kişinin aklına işlemelisiniz. Şirketinizin tüm içeriği markanızın ilkelerini temsil etmelidir. Bu, yazdıklarınızı ve kulağa nasıl geldiğini de içerir.
3. Kendiniz için bir slogan geliştirin
Slogan, markanızın yoğunlaştığı son derece kısa, hatırlanması kolay ve somut bir mesajdır. Ancak, sloganınızın vaat ettiği şeyleri yapamazsanız bir sloganın sizin için zararlı olabileceğini unutmayın!
AJANS
HİZMETLER
ÇÖZÜMLER
KAYNAKLAR
İLETİŞİM
Bültenimize kaydolun