Arama Motoru Optimizasyonu Kılavuzu
SEO öğrenmek için yararlanabileceğiniz en kapsamlı kaynağa geldiniz. SEO Kılavuzları’nda, SEO’ya dair ihtiyaç duyacağınız tüm terimleri, SEO türlerini, izlemeniz gereken stratejileri ve çok daha fazlasını bulacaksınız. Bu rehberi dikkatlice okuyup, gerekli talimatları izlediğiniz takdirde web sitenizin hak ettiği değeri göreceğine emin olabilirsiniz.
1. Başlangıç Kılavuzu
SEO’ya dair tüm kavramlara ve SEO türlerine geçmeden önce arama motorlarının ne olduğunu ve çalışma prensibini anlamak önemlidir.
Arama Motoru Nedir?
Arama motoru, kullanıcıların arama sorgularına dayalı olarak, internette web sitelerinin aranması için tasarlanmış çevrimiçi bir araçtır.Arama motoru, kullanıcı tarafından bir arama yapıldığında şu adımları gerçekleştirir:
- Arama sorgusuna dayalı olarak kendi veri tabanını tarar.
- Bunduğu sonuçları ilgi düzeyine göre gruplandırır.
- Kendi benzersiz arama algoritmalarını kullanarak bir sonuç sayfası oluşturur.
Dünya genelinde Google, Yahoo, Bing gibi çok çeşitli arama motorları olmasına rağmen, arama ve kullanıcı sorgusuna yanıt vermenin genel ilkeleri hepsinde aynıdır.
Arama Motorlarının Gelişimi
- Archie Query Form, 1990 yılında tanıtılan ve oldukça kısıtlı bir veri tabanına sahip ilk arama motorudur.
- Google’ın öncülü BackRub, 1996 yılında tanıtılmıştır. Bu arama motoru, geri bağlantıların ana ilkeleri ortaya koymuş ve bugün de kullanımına devam edilen PageRank algoritmasının temellerini atmıştır.
- Google, BackRub’ten iki yıl sonra 1998 yılında piyasaya sürülmüş ve yıllar içinde dünyanın en çok tercih edilen arama motoru haline gelmiştir.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motorları, kullanıcılara cevap verme şekilleri açısından birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Ancak tüm arama motorları, 3 ana ilke üzerine inşa edilmiştir:
- Crawling (Tarama)
- Indexing (Dizine Ekleme)
- Ranking (Sıralama)
1.Crawling (Tarama)
İnternette yeni web sayfalarının arama motorları tarafından gerçek anlamda keşfi, tarama adı verilen süreç ile başlamaktadır.Arama motorları, daha önceden bildikleri sayfalardan keşfedilmesi gereken yeni sayfalara giden bağlantıları izlemektedir. Bu “izleme” işlemi web tarayıcıları (bot veya örümcek bot olarak da isimlendirilir) adı verilen küçük programlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
2.Indexing (Dizine Ekleme)
Yeni verilerin tarama işlemi tamamlandıktan sonra, dizin oluşturma aşamasına geçilmektedir. Arama motorları, web sitelerine ait tüm bilgileri “index” (dizin) adı verilen veri tabanlarında saklamaktadır. Index adı verilen bu birimler, temelde tüm web sitelerini içeren büyük bir kütüphanedir.Bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfasında görüntülenebilmesi için dizine eklenmiş olması gerekmektedir. Hem tarama hem de dizine ekleme işlemi, veri tabanını güncel tutmak için tekrar tekrar gerçekleştirilen işlemlerdir.
3.Ranking (Sıralama)
Bir arama motoru çalışma mekanizmasının son adımı, sonuç sayfalarını oluşturmaktır. Dizin içinden en iyi sonuçlar seçilerek, sonuç sayfalarında bir liste şeklinde listelenmektedir.Her arama motoru, onlarca sıralama faktörü kullanmaktadır ve bunları birçoğu gizlidir.
Arama Motoru Algoritması Nedir?
Arama motoru algoritması, dizine eklenmiş tüm sayfaları değerlendiren ve belirli bir sorgu için hangi listelenmesini belirleyen çeşitli sıralama faktörleri içermektedir.
Örneğin, Google Algoritması aşağıdakiler başta olmak üzere onlarca farklı sıralama faktörü kullanmaktadır:
- Sorgunun Anlamı: Kullanıcının arama yaptığı kelimeleri analiz ederek sorgunun amacını anlama
- Sayfa Alaka Düzeyi: Sayfanın, arama sorgusuna tam olarak yanıt verip vermediğini belirleme
- İçerik Kalitesi: Sayfanın mükemmel bir bilgi kaynağı olup olmadığını tespit etme
- Sayfa Kullanılabilirliği: Teknik açıdan web sayfasının kalitesini, yanıt verme süresini, hızını, güvenliğini dikkate alma
Arama Motorlarına Neden İhtiyaç Duyarız?
Arama motoru optimizasyonunu daha iyi ele almak için, arama motorlarının neden kullanıldığını anlamak oldukça önemlidir. Genellikle insanlar, üç temel ihtiyaçtan birine cevap vermek için arama motorlarını kullanırlar:
- Bilgiye Ulaşmak
- Alışveriş yapmak
- Eğlenmek
Örneğin, Google’da 1 saniyede yaklaşık 40 bin arama gerçekleştirilmektedir ve yapılan tüm sorgular temel olarak bu üç amaca yöneliktir.
2. SEO Temelleri
Bu bölümde, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ile ilgili ihtiyaç duyulan tüm temel kavramlar açıklanmıştır.
SEO Nedir?
SEO, İngilizcedeki Search Engine Optimization ifadesinin kısaltmasıdır ve Türkçe karşılığı “Arama Motoru Optimizasyonu”dur. SEO ifadesi temelinde, organik arama sonuçlarında bir web sayfasının konumunu iyileştirmek için yürütülen çalışmaların tümüdür. Kullanıcıların, bir web sayfasını keşfetmesinin en kesin ve belirgin yolu organik aramalardır. Bu nedenle de web sitesine gelen trafiğin kalitesini ve miktarını artırmak için iyi bir SEO stratejisi izlenmesi gereklidir.
SEO Neden Önemlidir?
SEO, arama sonuçlarının adil bir şekilde listelenmesini sağlaması açısından önemlidir. SEO uygulamaları, arama sonuçlarının manipüle edilmesi ihtimalini mümkün olduğunca ortadan kaldırır. Bu sayede, sonuç sayfasındaki tüm siteler, orada olmayı hak ettikleri için oradadırlar.
Kullanıcılar, arama motorlarına güvenirler ve arama sonuçlarında en üst sıralarda yer almak; güvenilir bir kaynak olarak algılanmayı sağlar. Ayrıca bir web sayfasının aldığı trafik ve etkileşim, ne kadar yüksekte yer aldığıyla doğru orantılıdır.
SERP Nedir?
SERP, İngilizcedeki Search Engine Results Page ifadesinin kısaltmasıdır ve Türkçe karşılığı “Arama Motoru Sonuç Sayfası”dır. Yani, kullanıcı bir arama yaptığında; arama motorunun cevap olarak gösterdiği sayfadır. Her arama motorunun SERP tasarımı birbirinden farklıdır. SERP’ler genellikle, organik arama sonuçlarına ek olarak ücretli arama ve Tıklama Başına Ödeme (PPC) reklamlarını da içermektedir. Ücretli ve organik sonuçlar, Google’ın SERP’lerinde oldukça benzer görünmektedir.
Ücretli Sonuçların Avantajı
- Google; ücretli reklamları, SERP’lerin en üstüne yerleştirmektedir.
- Genellikle masaüstü tarayıcılarda 4, mobil tarayıcılarda ise 3 reklam sonucu gösterilmektedir.
- Google, reklam verilen sayfanın arama sorgusuyla ilgili olduğuna ve organik sonuçlarla eş değer kaliteyi taşıdığına karar verirse, bu web sayfasını SERP’lerin en üstünde listeler.
Organik Listelenmenin Değeri
- Organik listeler, SEO uygulamalarına göre karar verilerek oluşturulmaktadır.
- Ücretli reklamlarda olduğu gibi, web sayfasının yüksek kaliteye sahip olması beklenir.
- Bununla birlikte kurallar daha az açıktır ve arama motoru algoritmaları sürekli güncellenmektedir.
SERP’lerin Özellikleri Nelerdir?
Günümüz SERP’leri, geçmiş yıllara kıyasla görsel olarak daha çeşitlidir. Arama sonuçlarında site adı ve meta verilere ek olarak şu ögeler de görüntülenebilmektedir:
- Resim
- Alışveriş önerileri
- Tweet’ler
- Bilgi kartları
SERP’lerde görüntülenen unsurların başlıca kategorileri şunlardır:
- Bilgi Grafiği Özellikleri: Genellikle SERP’te sağ tarafta bulunan bir panel veya kutu içinde görüntülenirler.
- Zengin Snippet’ler: Ürün incelemelerindeki yıldızlar veya haber sonuçlarındaki görseller zengin snippet’lere örnektir.
- Ücretli Sonuçlar: Bu sonuçlar, ilgili anahtar kelimelere teklif vererek satın alınmaktadır. Ücretli sonuçların sol üst köşesinde, reklam olduğunu belirten bir ibare bulunmaktadır.
- Evrensel Sonuçlar: Organik sonuçların yanında görüntülenen özel sonuçlardır.
Arama Motoru Konumlandırma Nedir?
Arama motoru konumlandırma, belirli anahtar kelime grupları için arama motorlarında daha yüksek veya daha fazla sayıda sonuç elde etmek için web sayfalarını sürekli olarak optimize etme işlemidir.
Bir diğer ifadeyle; belirli sayfalar için daha yüksek sıralama elde etmeye odaklanan bir alt SEO uygulamasıdır. Ancak SEO, arama motoru konumlandırmadan çok daha geniş bir alana hitap etmektedir. SEO yalnızca arama motoru konumlandırmasını değil, aynı zamanda web sitesi etki alanı iyileştirme uygulamalarını da içermektedir.
Özetle, tüm arama motoru konumlandırmaları SEO kapsamındadır ancak tüm SEO adımları arama motoru konumlandırması demek değildir. Örnek vermek gerekirse, SEO’yu bir pastayı oluşturan tüm malzemeler; arama motoru konumlandırmayı ise pastayı öne çıkaran krema ve süslemeler gibi düşünebiliriz.
SEO ve SEM Arasındaki Farklar Nelerdir?
SEM, İngilizcedeki Search Engine Marketing ifadesinin kısaltmasıdır ve Türkçe karşılığı “Arama Motoru Pazarlaması”dır.Aradaki temel fark, SEO organik arama sonuçlarından daha fazla trafik elde etmek için bir web sitesinin optimize edilmesine odaklanır. SEM’in amacı ise hem organik hem de ücretli aramalardan daha fazla trafik ve görünürlük elde etmektir.
Google sonuçları iki ana kategoriye ayrılmaktadır:
- Ücretli sonuçlar (PPC)
- Organik sonuçlar
SEO, yalnızca organik sonuçlara odaklanırken; SEM hem organik hem de ücretli (PPC) sonuçlara odaklanmaktadır. Yani SEM, SEO ve PPC’yi içeren daha geniş bir terimdir.
SEM → SEO + PPC
- SEO ve SEM arasındaki temel farklardan biri hızdır. SEO, siteniz özellikle yeniyse ve henüz çok fazla sayıda geri bağlantıya sahip değilse çok fazla zaman almaktadır. SEM ise, ücretli alana odaklandığı için SERP’lerde görünür kılınmayı çok daha hızlı hale getirmektedir.
- SEO, web sitesi ile kullanıcılar arasında güven ilişkisi kurulmasını sağlar.
- SEO uygulamaları büyük ölçüde ücretsiz yürütülebilirken, SEM’de özellikle bazı kelime grupları için büyük bütçeler söz konusudur.
Arama Motoru Sıralaması Faktörleri Nelerdir?
Arama motoru sıralaması, SERP’lerdeki konumunuzu ifade etmektedir. Bir numaralı sıralama, ilgili anahtar kelimeler aratıldığında, sayfanızın ilk sonuç olarak görüntülendiği anlamına gelmektedir. Sıralama yarışındaki rekabet oldukça çetindir çünkü milyonlarca sonuç bulunmasına rağmen kullanıcıların yaklaşık %95’i ikinci sonuç sayfasına geçmemektedir. Hatta bu konu ile ilgili SEO dünyasında oldukça ünlü bir şaka da vardır:+ Bir cesedi saklamak için en doğru yer neresidir?- Google arama sonuçlarının 2. sayfası.
Arama sonuçları listelenirken dikkat edilen faktörlerden bazıları şunlardır:
- Güvenlik ve erişebilirlik
- Sayfa hızı
- Mobil uyumluluk
- Etki alanı yaşı, URL türü
- İçeriklerin optimizasyon durumu
- Teknik SEO
- Kullanıcı deneyimi
- Bağlantı profili
- Sosyal sinyaller
En İyi SEO Uygulamaları Hangileridir?
SEO uygulamaları; kullanıcıları, uzun ve sıkıcı anahtar kelime araştırmaları başta olmak üzere birçok uğraştırıcı veri analizinden kurtarmaktadır. SEO araçları, doğru kullanılmaları durumunda rakiplere karşı performansın ölçülmesine ve olası fırsatların tespit edilmesine olanak tanımaktadır. Amacınız doğrultusunda kullanabileceğiniz, ücretli ve ücretsiz birçok SEO uygulaması mevcuttur.
İşte, En Sık Tercih Edilen 10 SEO Aracı:
- Ahrefs: Anahtar kelime analizi için SEO uygulaması
- Google Search Console: En iyi SEO uygulaması
- SEMRush: Pazarlama için SEO uygulaması
- KWFinder: Anahtar kelime analizi için SEO uygulaması
- Moz Pro: SEO yazılımı
- Ubersuggest: Anahtar kelime takibi için SEO uygulaması
- Answer The Public: Konu araştırması için SEO uygulaması
- Woorank: Sıralama takibi için SEO uygulaması
- Majestic: Pazarlama için SEO uygulaması
- Google Trends: Popüleri aramaları takip etmek için SEO uygulaması
SEO Metrikleri Nelerdir?
SEO metrikleri, SEO çalışmalarının etkinliğinin ölçülmesine ve bu doğrultuda düzenlemeler yapılmasına olanak tanıyan değerlendirme kriterleridir. En önemli metriklerin büyük bir bölümü, Google tarafından da sıralama faktörü olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle SEO metriklerini yakından takip etmek önemlidir.
SEO’nun kuralları ve Google algoritmaları sürekli bir değişim içerisindedir. Temel SEO kriterlerini takip etmek, değişen koşulların çok geç olmadan fark edilmesini sağlamaktadır.
En önemli SEO metriklerinden bazıları şunlardır:
- Geri bağlantı (Backlink) kalitesi
- Alan yetkisi (Domain authority)
- Sayfa içi optimizasyon
- Okunabilirlik
- Tıklama Oranı (Click-Through Rate – CTR)
- Anahtar kelime sıralaması
- Organik görünürlük
- Organik trafik
- Organik dönüşümler
- Dizine eklenen sayfa sayısı
- Sayfa hızı
- Ziyaret başına sayfa görüntülenmesi
- Hemen çıkma oranı
SEO Dostu Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalıdır?
SEO dostu bir web sitesi, arama motorlarının siteyi değerlendirme ve içerikleri anlama sürecini kolaylaştırmaktadır. Arama motoru algoritmaları, bir web sitesini ne kadar hızlı ve net anlarsa; o web sitesinin dizine eklenmesi ve üst sıralarda görüntülenmesi o kadar kolaylaşmaktadır.
SEO dostu web sitesi tasarımının avantajları şunlardır:
- Organik trafiğin artmasına yardımcı olur.
- Marka güvenirliğini artırır.
- Ekstra reklam masraflarından korur.
- Kullanıcı deneyimini iyileştirir.
SEO dostu web sitesi tasarımının olmazsa olmazları ise şunlardır:
- Her sayfa için benzersiz başlıklar ve açıklamalar
- Temiz bir URL yapısı
- Hızı yüklenen sayfalar
- Benzersiz içerikler
- Optimize edilmiş görsel ögeler
- SEO kriterlerine uygun içerikler
- Farklı cihazlarda görüntülenebilme
- Dahili bağlantılar
3. Teknik SEO
Teknik SEO kavramı, web sitesinin arama motorlarında gösterdiği performansın optimize edilmesi için gerçekleştirilen site kurulumuna dair teknik müdahaleleri ifade etmektedir. Teknik SEO kapsamında, bir web sitesinin daha hızlı, daha kolay taranabilmesi için gerekli teknik düzenlemeler uygulanır.
Teknik olarak optimize edilmiş bir web sitesinin özellikleri şunlardır:
- Kullanıcı deneyimi açısından daha hızlıdır.
- Arama motorları için daha kolay taranabilmektedir.
- Sadece güncel ve aktif bağlantılara sahiptir.
- Aynı içeriği tekrar tekrar yayınlayarak “hile” yapmaz.
- SSL sertifikası aracılığıyla HTTPS’yi garanti eder.
- Yapılandırılmış verilere sahiptir.
- XML site haritasına sahiptir.
Web Site Mimarisi
Web site mimarisi, kullanılabilirliği artırmak için bilgi mimarisinin planlanması ve tasarlanması anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle, bir web sitesindeki temaların gruplandırılması ve ardından bu temaların daha genişten daha dara doğru sıralanmasıdır.
Web site mimarisi direkt olarak kullanıcı deneyimine etki etmektedir. Kullanıcıların, bir web sitesinde yol alacağı bir güzergah ne kadar karmaşıksa, hedeflenen dönüşümün tamamlanması da o kadar güçleşmektedir. Kötü organize edilmiş bir web site mimarisi, dönüşüme hazır bir müşterinin kolaylıkla kaybedilmesine neden olabilmektedir.
Site Haritaları
Site haritası, arama motorlarının bir web sitesindeki tüm içerikleri bulmasına ve dizine eklemesine yardımcı olan bir site planıdır. Site haritaları ayrıca, bir web sitesinde hangi sayfaların daha önemli olduğunu da ifade etmektedir.
Dört farklı türde site haritası vardır:
- XML Site Haritası: XML site haritaları, en yaygın kullanılan türdür.
- Video Site Haritası: Bu harita türü, web sitesindeki video içeriklerin anlaşılmasına yardımcı olmak için özel olarak kullanılmaktadır.
- Haber Site Haritası: Google’ın, Google Haberler için onay almış sitelerdeki içeriklerin bulunmasına yardımcı olmaktadır.
- Görsel Site Haritası: Google’ın bir web sitesinde bulunan tüm görsel ögeleri anlamasını kolaylaştırmaktadır.
Tarama Bütçesi (Crawl Budget)
Tarama bütçesi, bir arama motorunun belirli bir zaman aralığında bir web sitesi için tarayacağı sayfa sayısını ifade etmektedir. Arama motorları, tarama limitini ve tarama talebini temel alarak tarama bütçesini hesaplamaktadır.Bir web sitesine ayrılan tarama bütçesini boşa harcamak, SEO performansına ciddi ölçüde zarar vermektedir. Tarama bütçesi, SEO’da sıklıkla kullanılan bir terimdir ve bu kavram bazen tarama alanı veya tarama süresi olarak da isimlendirilmektedir.
Tarama Bütçesine Etki Eden Faktörler
Tarama bütçeleri her web sitesi için birbirinden farklıdır ve her web sitesi için Google tarafından özel olarak belirlenmektedir. Arama motorları, bir web sitesi için ne kadar bütçe ayırdığını belirlemek için çok çeşitli faktörleri ele almaktadır.
Genel olarak, tarama bütçesini belirlemek için dört ana faktör kullanılmaktadır:
- Site Boyutu: Daha büyük siteler, daha fazla tarama bütçesi gerektirmektedir.
- Sunucu Kurulumu: Web sitesi performansı ve yüklenme süresi, tarama bütçesinde etkili bir faktördür.
- Güncelleme Sıklığı: web sitesindeki içeriklerin güncellenme sıklığı tarama bütçesine etki eden bir diğer faktördür. Düzenli olarak güncellenen içeriklere öncelik verilmektedir.
- Bağlantılar: Site içi linkler ve ölü (kullanılmayan) linkler de tarama bütçesi belirlenirken dikkate alınmaktadır.
Sayfa Hızı
Sayfa hızı, bir web sitesindeki içeriklerin ne hızla yüklendiğini tespit etmekte kullanılan bir ölçüttür. Site hızı ile sıklıkla karıştırılan bir kavramdır. Site hızı, bir web sitesinin açılma süresini ifade ederken; sayfa hızı, bir sayfadaki içeriğin yüklenme süresi için kullanılmaktadır.
Sayfa Hızını Artırmak için Yapılması Gerekenler
- HTTP istekleri en aza indirilmelidir. Bir web sayfasındaki ögelerin her biri için HTTP isteği yapılır ve bu nedenle de bileşen sayısı ne kadar fazla ise, sayfanın yüklenme süresi o kadar uzun sürmektedir. Dosyalar küçültülerek birleştirilmelidir. HTML, CSS ve JavaScript dosyaları küçültüp birleştirerek HTTP isteklerinin düşürülmesi mümkündür.
- Web sayfasında gerçekte kullanılmayan tüm komut dosyalarını silinmelidir.
- Sunucu yanıt süresi azaltılmalıdır.
- Sayfa üzerinde kullanılmayan araç ve eklentiler kaldırılmalıdır.
- İhtiyaçlar doğrultusunda, en doğru barındırma (hosting) servisi seçilmelidir.
- Web sayfasındaki eski komut dosyaları ve izleme pikselleri kaldırılmalıdır.
Robots.txt
Robots.txt dosyası, arama motorlarının bir web sitesinde nerelere gidip gidemeyeceklerini ifade etmektedir. Robots.txt, bir web sitesindeki en basit dosyalardan biri olmasına rağmen karıştırılması en kolay dosyaların başında gelmektedir.
Bir WordPress sitesi için Robots.txt dosyası temel olarak şu şekilde görünmektedir:User – Agent: *Disallow: /wp – admin/Yukarıdaki ögelerin tanımları şunlardır:
- User – Agent: Sonrasında gelen direktiflerin hangi arama motorları için olduğunu göstermektedir.
- *: Bu simge, direktiflerin tüm arama motorları için olduğunu ifade etmektedir.
- Disallow: Hangi içeriklerin erişilemez olduğunu ifade etmektedir.
- /wp – admin/: “User – Agent” için erişilemeyen yolu ifade etmektedir.
Özetle, bu temel robots.txt dosyası, tüm arama motorlarına /wp – admin/ dizini dışında kalmalarını ifade etmektedir.
Kopya İçerik
Kopya içerik, internette birden fazla yerde görüntülenebilen içerik türüdür. Normalde, her benzersiz içeriğin benzersiz bir URL’ye sahip olması gerekmektedir. Bu bir zorunluluk değildir ancak site sahiplerinin kesinlikle uyması gereken bir kuraldır. Kopya içerik teknik olarak bir web sitesinin cezalandırılmasına neden olmamaktadır. Ancak kopya içerik yayınlamak, web sitesinin arama motoru sıralamasını büyük ölçüde etkilemektedir. Aynı içerikten birden fazla sayıda olduğunda, arama motorları hangi sonucu daha üst sırada göstermesi gerektiğiyle ilgili kafa karışıklığı yaşayabilmektedir.
Kopya içeriğin arama motorları için neden olduğu sorunlar şunlardır:
- İçeriğin hangi sürüm veya sürümlerini dizine ekleyeceklerini veya dizinlerinden çıkaracaklarını tespit etmekte zorluk yaşıyorlar.
- Yetki alanı, bağlantı metni vb. bağlantı metriklerini tek bir sayfaya yönlendirip yönlendirmeme veya birden çok sürüm arasında paylaştırıp paylaştıramayacaklarını anlayamıyorlar.
- Arama sonuçları için hangi sürümleri sıralamaları konusunda kararsızlık yaşıyorlar.
Kopya içeriğin site sahipleri için neden olduğu sorunlar ise şunlardır:
- Her bir kopya içeriğin görünürlük şansı azalmaktadır.
- Bağlantı vermek isteyenlerin kopya içerikler arasında bir seçim yapması gerektiği için, kopya içerik yayınlayan sitelerin bağlantı profillerini geliştirme şansları daha düşüktür.
4. İçerik Optimizasyon Stratejisi
İçerik optimizasyonu, bir içeriğin mümkün olan en geniş hedef kitleye ulaşabilmesi için düzenlenmesidir. İçeriği optimize etme süreci anahtar kelimelerin doğru kullanıldığından emin olmayı, meta açıklamalarını, başlık etiketlerini eklemeyi içermektedir. Ayrıca, tıklama oranını artırmak için kullanılan başlıkların ve görsel unsurların da optimize edilmesi gereklidir.
SEO Uyumlu İçerik Oluşturma
SEO uyumlu içerik oluşturmak, genellikle biraz zaman ve emek gerektirmektedir. Çoğu kullanıcı SEO için optimize edilmiş içeriklerin kullanıcı dostu olamayacağını düşünmektedir. Ancak doğru şekilde oluşturulmuş SEO uyumlu bir içerik hem arama motorlarının hem de kullanıcıların gereksinimlerini aynı anda karşılayabilmektedir.
SEO Uyumlu İçerik Oluşturma İpuçları
SEO uyumlu içerik oluşturma sürecine yardımcı olacak birçok ipucu bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Anahtar Kelime Araştırması Yapma
Doğru anahtar kelimeleri tespit etmek, arama sonuçlarına hâkim olmak ve hedef kitleyi tatmin etmek açısından oldukça önemlidir.
- Belirli bir zaman dilimi için belirli anahtar kelimelerin arama hacimleri tespit edilmelidir.
- Kullanılmak istenen anahtar kelimelerin arama amacı anlaşılmalıdır.
- Uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanılmalıdır.
İçerik Yapısını Planlama
SEO uyumlu içerikler oluşturmak için, sağlam bir içerik yapısı planlanmalıdır.
- İlk olarak gönderinin ana bölümleri belirlenmelidir. Yazıyı farklı parçalara bölmek daha kolay ve hızlı yazmayı kolaylaştıracaktır.
- İçeriğin her parçası giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine sahip olmalıdır.
Akılda Kalıcı Başlıklar Kullanma
Yazıda kullanılan başlıkların hem SEO üzerinde hem de kullanıcı deneyimi üzerinde büyük bir etkisi vardır. Akılda kalıcı başlıklar, okuyucuların yazı içeriğini bir bakışta anlayabilmelerini sağlayacaktır.
- Hedef anahtar kelimelere başlıkta yer verilmelidir.
- Başlık en fazla 60 karakter uzunluğunda olmalıdır.
- Gönderi içeriğini doğru bir şekilde yansıtmalıdır.
Başlık Etiketlerini Kullanma
İçeriğin bölümlerini hiyerarşik olarak düzenlemek, metnin okunabilirliğini artıracaktır.
- Gönderinin başlığı H1 olarak etiketlenmeli ve sayfada yalnızca bir kez kullanılmalıdır.
- Ana bölümler H2 olarak etiketlenmelidir.
- Alt bölümler ise H3, H4… şeklinde devam etmelidir.
- Farklı başlık etiketleri kullanılmalıdır. Benzer etiketler hem kullanıcıların hem de arama motorlarının yanılmasına neden olabilmektedir.
Kısa Paragraflar Yazma
Okuyucunun ilgisini kaybetmemek için dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik, paragrafları çok uzun tutmamaktır. Her cümlenin bir satır uzunluğunda olması gibi kesin bir kural yoktur ancak her paragraf yaklaşık olarak 2 – 3 cümleden oluşmalıdır.
Madde işareti ekleme, önemli yerlerde vurgu kullanma gibi farklı metin biçimlendirmelerine yer vermek; içeriği daha ilgi çekici hale getirecektir.
Meta Açıklamaları
Meta açıklamaları, SERP’lerde her sonuç için URL’nin altında görüntülenen açıklayıcı metindir. Arama yapan kullanıcının, bağlantıya tıklayıp tıklamama kararına etki ettiğinden dolayı içerik optimizasyonunda büyük bir öneme sahiptir.
Meta açıklamalar, bir ziyaretçinin bağlantıya tıkladığında ne ile karşılaşacağını doğru bir şekilde tanımlamalıdır. Başarılı meta açıklamaları, sayfadaki içeriğin amacını kısaca açıklar ve uygun anahtar kelimeleri içerir. Bu bölüm, arama yapan kullanıcılara sayfayı tanıtarak dönüşümü tamamlamalarını sağlamak için önemli bir fırsattır. Bu nedenle, “Sayfamıza hoş geldiniz.” tarzında genel ifadelerden kaçınılmalıdır. Tüm bunlara ek olarak, arama motorlarının meta açıklamalar için belirlediği karakter sınırı 150 ila 160 arasında değişmektedir. Bundan daha uzun bir metin, muhtemelen yarıda kesilecektir.
Meta Anahtar Kelimeler
Meta anahtar kelimelerin kullanım amacı, meta açıklamalar ile oldukça benzerdir. Meta anahtar kelimeler, SERP’lerdeki sıralamayı iyileştirmeye doğrudan etki ediyor gibi görünmese de, fazla doldurulması durumunda sıralamaya zarar verme potansiyeline sahiptir.
Bazı içerik üreticileri, sıralamaya olumlu etki edeceğini düşünerek mümkün olduğunca çok sayıda meta anahtar kelime kullanmaya çalışmaktadır. Ancak bunun tam tersi bir durum söz konusudur, bu nedenle yalnız birkaç sayıda ve gerçekten alakalı anahtar kelimelere yer verilmelidir.
Görselleri Optimize Etme
Kullanıcılar, görseller için arama yaptıklarında da web sitenizin görüntülenme şansı olduğu için görsel içeriklerin de optimize edilmesi önemlidir. Görseller yalnızca arama motorlarının “Görseller” bölümünde yapılan aramalarda değil, aynı zamanda web arama sonuçlarında da görüntülenebilirler. Ayrıca bir içerik arama sonuçlarında iyi bir performans göstermese bile, optimize edilmiş görseller kullanıcı karşısına çıkabilir.
Görsellerin optimize edileceği veri türleri şu şekildedir:
- Alt Etiketler: Görsel görüntülenemediğinde, görselin ne olduğunu açıklamak için görüntülenirler.
- Görsel Etiketleri: Alt etiketlere benzer şekilde, bir kullanıcı resmi kaydırdığında veya üzerine geldiğinde görüntülenen kelimelerdir.
- Dosya Adı: Başlık ve etiketler, kullanılan görselin ne olduğunu arama motorlarına ifade etse de, doğru belirlenmiş bir dosya adı bu durumu bir adım daha ileri taşır. “AB_01234.jpg” gibi dosya isimleri yerin “izmir_gün_batimi.jpg” gibi açıklayıcı dosya isimleri kullanılmalıdır.
- Dosya Boyutu: Daha düşük boyutlu görseller kullanmak, sayfanın yüklenme süresini hızlandırır.
Şunu unutmamak gerekir ki, yalnızca görsellerin değil aynı zamanda sayfada yer verilen videoların da optimize edilmesi önemlidir. Video optimizasyonu için de, görseller için önerilen veri türlerinde düzenleme yapılmalıdır. Görselde çok büyük kayıplar yaşamadan videonun sıkıştırılmış bir web versiyonunu oluşturmak sayfa hızına önemli ölçüde etki edecektir.
SEO Dostu URL Oluşturma
SEO dostu URL oluşturmak hem arama motorları hem de kullanıcı deneyimi için önemlidir. Arama motorları, birçok değişkene göre karar verme sürecini tamamlamaktadır ve bağlantı metinleri bu listede üst sıralarda yer almaktadır. SEO dostu URL’ler hem kullanıcıların hem de arama motorlarının ihtiyaçlarına cevap vermek için tasarlanmış bağlantı metinleridir. SEO uyumlu URL’ler, kısa ve anahtar kelime açısından zengindirler.
Arama motorları, bir sayfanın içeriğini anlamak için şu iki veriye önem vermektedir:
- Başlık Etiketi
- Bağlantı Metni (URL)
SEO dostu URL’lerin olmazsa olmaz özellikleri şunlardır:
- Kısa ve basittir.
- İlgili anahtar kelime açısından zengindir.
- Anlamsal olarak doğru ve kullanıcı tarafından okunabilirdir.
- Benzer içeriğe sahip URL’ler standart bir formata sahiptir.
- Rastgele oluşturulmuş tanımlayıcılara sahip değildir.
- İçerik başlığı ile uyumludur.
- Noktalama işaretlerine yer vermemektir.
Site İçi Link (Dahili Bağlantı) Oluşturma
Site içi linkler, web sitesindeki bir sayfadan, aynı web sitesinin başka bir sayfasına verilen bağlantılardır. Hem kullanıcılar hem de arama motorları web sitesindeki bir içeriği bulmak için bu linkleri kullanmaktadır.Google, Googlebot adı verilen botları kullanarak site içi ve site dışı linkleri izleyerek web sitelerini taramaktadır. Bu bot, bir web sitesinin ana sayfasına geldiğinde, site içi linkleri izleyerek sayfalar arası ilişkiyi çözmektedir. Bu sayede Google, bir web sitesindeki hangi sayfaların benzer konuları kapsadığını tespit etmektedir.
Dahili bağlantılar oluşturmak, Google’ın şunları anlamasına yardımcı olmaktadır:
- Sayfaların alaka düzeyini
- Sayfalar arasındaki ilişkiyi
- Sayfaların değerini
Site içi linkler oluşturma adımları şunlardır:
- Web sitesi için ideal yapı belirlenmelidir. Ana sayfa, hiyerarşinin en üstüne yer almalı ve diğer sayfalar önem sırasına göre sıralanmalıdır.
- Sitedeki en önemli içeriğin ne olduğuna karar verilmelidir. Karar verdikten sonra, Google’ın da bunu anlayabilmesi için bu sayfaya daha fazla bağlantı eklenmelidir.
- Belirli bir konu hakkında birden çok içerik yayınlandığında, bu konular birbirleriyle bağlanmalıdır.
- Hiyerarşik sayfalardan birbirine bağlantı oluşturulmalıdır.
- Yeni gönderilere, eski ve popüler sayfalardan bağlantı oluşturulmalıdır.
Semantik SEO Nedir?
Semantik SEO, bir içerikte kullanılan kelimelere daha fazla anlam kazandırma sürecidir. Bu işlem yalnızca basit bir sorguyu yanıtlamak değil, aynı zamanda içeriği kullanıcıların arama amacına göre de optimize etmeyi içermektedir. Kullanıcının asıl sorusuna yanıt verdikten sonra, zihninde oluşması muhtemel diğer sorulara da içerik boyunca cevap verilmektedir.Bir içeriği Semantik SEO formatına uygun yazmak, içeriğin daha derin bir anlam taşımasına olanak tanımaktadır. Ayrıca Google, arama yapan kullanıcıların karşısına en yüksek derinliğe sahip içerikleri çıkarmayı tercih etmektedir.
Semantik SEO şu anlama gelmektedir:
- Birbirinden farklı anahtar kelime sıralamaları elde etmek için daha fazla şans
- Daha uzun bir süre için yüksek sıralamalarda kalma şansı
Semantik SEO Kullanılarak İçerik Oluşturma (H4)
Semantik SEO ile uyumlu bir içerik oluşturmak için yapılması gereken iki ana işlem vardır.
1. Geleneksel Anahtar Kelime Araştırması
Geleneksel anahtar kelime araştırması yapılarak işe başlanmalıdır. Bu iş için Google’ın Anahtar Kelime Planlama Aracı tercih edilebilir.Örneğin, mobilya üretimi yapan bir marangoz; bu konu üzerine bir yazı oluşturmak istiyor olsun. “Mobilya imalatı” ele alınacak konuyu oldukça geniş ifade etmektedir.
Ana Terim: Mobilya imalatı
Detaylandırılmış Terim: Modüler mobilya imalatı
Bu durumda “modüler mobilya imalatı” üzerine bir içerik oluşturmaya karar verilmiştir. İçerik oluşturma sürecinde, şu sorulara cevap aranmalıdır:
- Ne tür bir sorun çözülmeye çalışılıyor?
- Oluşturulan içerik ile bu sorun nasıl çözülür?
- Bu sorun çözüldükten sonra, yani kullanıcı ilk sorunun cevabının öğrendikten sonra yaşayabileceği ek sorunlar nasıl çözülür?
2. Google’dan Bilgi Toplama
Google SERP’lerden yararlanılarak Google’dan semantik bilgi elde edilmelidir. Ele alınan anahtar kelime Google’da aratılarak “İlgili Aramalar” bölümü incelenmelidir.
Örneğin, “mobilya imalatı” şeklinde bir arama yapıldığında; önerilen diğer arama biçimleri şunlar olmalıdır:
- Ölçüye göre mobilya imalatı
- Ahşap mobilya imalatı
- Mobilya imalatı nedir
- Mobilya imalatı nasıl yapılır
- Modüler mobilya imalatı
- Mobilya imalatı Nace Kodu
- Mobilya imalatçıları İstanbul Anadolu Yakası
Tüm bu kavramlara yer verilerek hazırlanan “mobilya imalatı” konulu bir içerik hem Google’ı hem de kullanıcıları oldukça tatmin edecektir.
Zengin Snippet’ler (Rich Snippets)
Zengin Snippet’ler, SERP’lerde başlık, açıklama, URL ile birlikte görüntülenen ve görsel olarak daha çekici olan arama sonuçlarıdır. Bu ek bilgiler, sayfadaki “yapılandırılmış verilerden” kaynaklıdır.
Zengin Snippet’lerin ne zaman ortaya çıkacağı kesin olarak bilinmemektedir. Bazen aynı sorgu için farklı cihazlarda farklı Snippet’lerin çıktığı görülmektedir. Ayrıca sonuç sayfasında zengin Snippet almak için öncelikle içerik türünün uygun olması gereklidir.
Zengin Snippet işaretlemesi için uygun içerik türleri şunlardır:
- Nasıl Yapılır
- Ürün karşılaştırma
- Yorumlar
- Sık Sorulan Sorular (SSS)
Bu içerik türlerinden bazılarına sahip olduğu düşünülüyorsa, sayfa kodunda işaretleme yapılması gerekmektedir. Google Etiket Yöneticisi kullanılarak, gerekli işaretleme yapılabilmektedir. Ayrıca WordPress, bu işaretlemeyi mümkün kılabilmek için birçok farklı eklentiyi kullanıma sunmuştur. Yoast, Rank Math gibi çok amaçlı SEO eklentileri, yapılandırılmış verilerin düzenlenmesine olanak tanımaktadır.
Öne Çıkan Snippet’ler (Featured Snippets)
Öne çıkan Snippet’ler, bir arama sorgusunu hızlıca yanıtlamak için SERP’lerin ilk sırasında görüntülenen kısa metinler olarak nitelendirilmektedir. Öne çıkan Snippet alanında görünen içerik, Google dizinindeki web sayfalardan otomatik olarak çekilmektedir. (DÜZENLENDİ) Öne çıkan Snippet’ler, Google’da yüksek bir sıralamaya sahip olmayan web sayfalarının daha fazla tıklama almaları için büyük bir fırsattır.
Öne çıkan Snippet türleri şunlardır:
- Tanım kutuları
- Tablolar
- Listeler (Sıralı veya sırasız)
Öne Çıkan Snippet’leri Optimize Etme (H4)
- Öncelikle öne çıkan Snippet’lerin bulunduğu SERP’lerin bulunması gereklidir. Başka bir deyişle öne çıkan Snippet fırsatları tespit edilmelidir. Ahrefs, SEMRush gibi SEO araçları kullanılarak, hedef anahtar kelime grubu için öne çıkan Snippet araştırması yapılabilmektedir.
- Ardından, Google’ın öne çıkan Snippet’i bulabilmesi için metin optimize edilmelidir. Tanım kutuları için Google’ın doğrudan kullanabileceği 40 – 60 kelimelik bir kısa metin oluşturulmalıdır.
- Tablolarda <tr> etiketi kullanılarak, öne çıkan Snippet şansı artırılmalıdır.
- Liste içerikleri, Google’ın kolayca anlayabileceği şekilde optimize edilmelidir. Şansı artırmak için maddeler H2, H3 gibi başlık etiketleriyle tanımlanabilir.
5. Anahtar Kelime Araştırma Stratejisi
Anahtar kelime araştırması, kullanıcıların arama motorlarında tercih ettikleri arama ifadelerini bulma ve analiz etme sürecidir. Anahtar kelime araştırması ile şu temel bilgilere ulaşılmaktadır:
- Hedeflenen sorgu biçimleri
- Popüler arama ifadeleri
- Arama ifadeleri için sıralamalar
Anahtar kelime araştırması, hedef kitlenin Google’da yaptığı aramalar hakkında oldukça değerli bilgiler sağlamaktadır. Bu gerçek arama terimlerine dair elde edilen bilgiler; genel pazarlama stratejisinin yanı sıra içerik stratejisinin oluşturulmasına da yardımcı olmaktadır. SEO sürekli değişim ve gelişim içinde olsa da, bu kavrama dair değişmeyen tek şey anahtar kelime araştırmasının önemidir. Anahtar kelime kullanımı, tek başına bir sıralama faktörü değildir ancak SERP’lerdeki sıralama üzerinde hatırı sayılır bir etkiye sahiptir.
Anahtar Kelime Zorluğu
Anahtar kelime zorluğu, belirli bir sorgu biçimi için Google’ın organik arama sonuçlarında yer almanın ne kadar zor olduğunun değerlendirme sürecidir. Anahtar kelime zorluğunun bağlı olduğu birkaç faktör vardır:
- Etki alanı otoritesi
- Sayfa otoritesi
- İçerik kalitesi
- Rakip içerik kalitesi
Anahtar kelime zorluğu, anahtar kelime araştırma sürecinin oldukça önemli bir parçasıdır. Aylık arama hacmi ve diğer faktörlerin yanı sıra; anahtar kelime zorluğu, SEO için en iyi anahtar kelimelerin seçilmesine yardımcı olur.Buradaki en önemli sorun, her SEO aracının anahtar kelime zorluğunu farklı şekilde ölçmesidir. Bu nedenle, çalışılan SEO aracının ölçüm kıstasları göz önünde bulundurulmalıdır.
Anahtar Kelimeleri Seçme İpuçları
Doğru anahtar kelimeleri seçmek, kullanıcıların dilinden konuşabilmek demektir. En iyi dönüşüm oranlarını elde edebilmek için, ilgili web sitesinin ihtiyaçlarını her açıdan karşılayan anahtar kelimeler kullanılmalıdır.
Anahtar Kelime Türlerini Anlama
Anahtar kelime araştırmasına başlamadan önce, anahtar kelime türlerinin anlaşılması gerekmektedir. Üç farklı anahtar kelime türü vardır:
- Baş – Gövde: 1 – 3 kelime
- Uzun kuyruklu: 4 kelime ve üzeri
Baş anahtar kelimeler için iyi bir sıralama elde etmek, diğer kategorilere göre daha zordur. Uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanmak, özellikle yayın hayatına yeni başlamış web siteleri için daha mantıklı bir seçenektir. (Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, bir sonraki başlıkta daha detaylı olarak ele alınmıştır.)
Arama Niyetini Analiz Etme
Arama amacı, kullanıcıların neden arama yaptıklarına bağlı olarak hangi anahtar kelimelerin seçileceğini belirlemeye yardımcı olmaktadır. Arama niyeti, temel olarak üç farklı kategoriye ayrılmaktadır:
- Gezinme: Kullanıcı bir başka web sitesini bulmak istiyor.
- Bilgilenme: Kullanıcı, bir bilgiye ulaşmak istiyor.
- Ticari: Kullanıcı, bir “şey” satın almak istiyor.
En iyi sonuçları sağlayacak anahtar kelimeleri seçebilmek için hedef kitleden bir kullanıcı gibi düşünmek önemlidir.
Rekabeti Analiz Etme
En iyi anahtar kelimeleri anlamanın bir başka yolu da rakip web sitelerini ziyaret etmektir. SEMRush gibi SEO araçları, rakipleriniz de dahil olmak üzere herhangi bir web sitesinin aldığı trafiği analiz etmeye yardımcı olmaktadır. Bu tarz araçlar, SERP’lerdeki sıralamayı tespit etmek için de kullanılabilmektedir.
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler
Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, bir önceki başlıkta da tanımı yapıldığı gibi 4 ve daha üzeri kelime içeren arama sorgularıdır.Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, bir pazardaki niş alanlara odaklanılmasını sağlaması açısından oldukça değerlidir. Niş alanların rekabet oranı, genel alanlara göre daha düşüktür. Bu nedenle de bir içeriğin bu alanda yüksek bir sıralamada konumlanabilmesi daha kolaydır.
Uzun kuyruklu anahtar kelime örneği:
- Baş – Gövde Anahtar Kelime → Parti Malzemeleri
- Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime → Cadılar Bayramı Parti Malzemeleri, Geri Dönüştürülebilir Parti Malzemeleri, Kız Çocuğu Doğum Günü Parti Malzemeleri
6. Bağlantı (Link) Oluşturma Stratejisi
Bağlantı oluşturma, özellikle rekabetin yüksek olduğu sektörlerde SEO için önemli bir role sahiptir. Güçlü bir bağlantı profili, arama motorlarındaki organik trafiği belirli bir web sitesine yönlendirilmesini sağlamaktadır.
Kaliteli, alaka düzeyi yüksek ve özgün bağlantılar oluşturmak; uzun vadeli bir organik başarı yakalanmasına yardımcı olmaktadır.
Bağlantı oluşturma, bir web sitesine başka web sitelerinden link verme anlamına gelmektedir. Kullanıcıların, internetteki sayfalar arasında gezinmesini kolaylaştırmaktadır. Ayrıca arama motorları da, internetteki siteleri taramak için bu bağlantıları kullanmaktadır. Arama motorları hem site içindeki bağlantıları hem de siteler arasında verilen bağlantıları taramaktadır.
Bağlantılar, arama motorları tarafından şu iki şekilde kullanılmaktadır:
- Arama sonuçlarında listelemek için yeni web sayfalarını keşfetmek
- Bir sayfanın SERP’lerde hangi sırada konumlanması gerektiğini belirlemek
Tüm bağlantılar, kasıtlı bir şekilde dijital pazarlamacılar tarafından oluşturulamamaktadır. Birçok bağlantı, bilgi vermek veya kullanıcıyı bir başka kaynağa yönlendirmek için yazarlar ve web sitesi yöneticileri tarafından oluşturulmaktadır.
Geri Bağlantılar (Backlink)
Geri bağlantılar ya da gelen bağlantılar olarakta bilinir, bir web sitesinden başka bir web sitesindeki bir sayfaya verilen bağlantılardır. Geri bağlantılar, arama motorları tarafından bir sayfanın kalitesini belirlemek için kullanılmaktadır. Çok sayıda “nitelikli” geri bağlantılara sahip web sayfaları, SERP’lerde yüksek sıralamalarda konumlanma potansiyeline sahiptir.
Geri bağlantılar, en basit ifadesiyle diğer web sitelerinden alınan güven oylarıdır. Bu oyların her biri arama motorlarına “Bu sayfa güvenilir ve değerli bir içeriğe sahip.” demektedir. Bu nedenle bir web sitesinin geri bağlantı sayısı ne kadar sayfaysa, arama motorları tarafından o kadar kaliteli ve güvenilir algılanmaktadır.
Kaliteli ve nitelikli geri bağlantılar, şu özellikleri taşımaktadır:
- Güvenilir ve yetkili web sitelerinden gelmektedir.
- Bağlantı metninde, hedef sayfanın anahtar kelimelerini içermektedir.
- Bağlantı verilen siteler, birbirleriyle benzer konularda yayın yapmaktadır.
- “Dofollow” etiketine sahiptir. (“Nofollow” etiketine sahip bağlantılar, arama motorları tarafından dikkate alınmamaktadır.
Kırık Bağlantı (Broken Link) Oluşturma
Kırık bağlantı oluşturma, 404 hatası veren bağlantıları çalışan başka bir bağlantı ile değiştirerek geri bağlantı oluşturma işlemidir. Kırık ya da ölü bağlantılar, kullanıcı deneyimini kötüleştiren en önemli etmenlerin başında gelmektedir. Kırık bağlantıları bulmak söz konusu olduğunda, SEO araçları ve eklentiler önemli bir rol oynamaktadır. Ücretli veya ücretsiz onlarca farklı seçenek arasından, işe en yarayan yardımcı faktör kolaylıkla bulunabilmektedir.
Bağlantı Tuzağı (Link Bait)
Bağlantı tuzakları, geri bağlantı kazanmak için tasarlanmış içeriklerdir. En yaygın bağlantı tuzakları şunlardır:
- Tartışmalı konulardaki içerikler
- Veri paylaşılan içerikler
- Kılavuz içerikleri
- Haber değeri taşıyan içerikler
Bağlantı tuzağının amacı, arama motorlarında daha fazla görünürlük elde etmek için web sitesi otoritesini yükseltmektir. Diğer amaçlar ise, daha fazla arama trafiği elde etmek ve sosyal ağlarda daha fazla etkileşim alabilmektir.
Kaynak Sayfası Bağlantısı Oluşturma
Kaynak sayfaları, diğer web sitelerindeki kaliteli içeriklere bağlantı vermek için oluşturulmaktadır. Kaynak sayfası bağlantısı oluşturma ise, diğer web sitelerine bağlantı veren kaynak sayfalarından geri bağlantı kazanma işlemidir. Kaynak sayfasından bağlantı kazanabilmek için, oldukça nitelikli içeriklere sahip olmak gerekmektedir. Kaynak sayfalarından bağlantı oluşturmak için, içerik üretilen alanda oluşturulmuş kaynak sayfalarının araştırılması gerekmektedir. İlgili kaynak sayfaları tespit edildikten sonra, sayfa yöneticisine bağlantı oluşturma isteği gönderilmelidir.
7. Kullanıcı Deneyimi
Özellikle son yıllarda kullanıcı deneyimi, arama motorları için önemli bir sıralama faktörü haline gelmiştir. Bu nedenle de kullanıcı deneyimi artık SEO kapsamında ele alınmaya başlamıştır. Bir web sitesi yalnızca temel SEO çalışmalarını yürüterek değil aynı zamanda kullanıcı deneyimini geliştirerek; arama motorlarında hedeflediği sıralamaya ulaşabilmektedir.
Bekleme Süresi (Dwell Time)
Bekleme süresi, bir kullanıcının SERP’lere geri dönmeden önce arama sonuçlarından bir sayfada harcadığı süredir. Bekleme süresi, birçok SEO uzmanı tarafından önemli bir sıralama faktörü olarak görülmektedir.Örneğin bir kullanıcı, arama sonuçlarındaki ilk siteye tıkladıktan sonra, sonuç sayfasına geri dönenene kadar geçen süre bekleme süresidir. Bekleme süresinin kısa olması, arama motorları tarafından kötü bir işaret olarak algılanmaktadır.
- Bekleme süresini yükseltmek için içeriğe etkileyici bir giriş yapmak ve okuyucunun içeriğin diğer bölümlerini merak etmesini sağlamak esastır.
- Ayrıca sayfa hızının yüksek olması ve iyi bir kullanıcı deneyiminin sunulması da bekleme süresine olumlu etki etmektedir.
Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate)
Hemen çıkma oranı, bir web sitesine yapılan etkileşimsiz ziyaretlerin yüzdesidir.Hemen çıkma oranı, kullanıcıların bir web sitesinde ne kadar zaman geçirdiğini ölçmemektedir. Kullanıcıların, herhangi bir işlem yapmadan web sitesinden ayrıldıklarını ifade etmektedir.
Hemen çıkma oranını yükselten faktörler şunlardır:
- Düşük sayfa hızı
- Açılır pencereler
- Kötü kullanıcı deneyimi
- Düşük kaliteli içerik
- Optimize edilmemiş başlık etiketleri
- Gereksiz eklentiler
- Mobil uyumlu olmama
Bu faktörlerin ortadan kaldırılması, hemen çıkma oranının düşürülmesini sağlayacaktır.
Pogo Yapışması (Pogo Sticking)
Pogo yapışması; arama yapmış bir kullanıcının, ihtiyacını karşılayan web sitesini bulmak için birkaç farklı arama sonucunu ziyaret etmesidir.Bir kullanıcı, bir sonuca tıkladıktan hemen sonra bir diğer sonuca yöneliyorsa; girilen ilk sayfa arama motorları tarafından yetersiz kaynak olarak algılanabilmektedir. Bu yönü ile Pogo Yapışması, kullanıcıların arama sonuçlarından memnun olmadığına dair oldukça kuvvetli bir işarettir.
Organik Tıklama Oranı
Organik tıklama oranı, bir arama sonucuna tıklama yapan kullanıcıların yüzdesidir. Organik tıklama oranı, büyük ölçüde sıralama konumuna bağlıdır.
Organik tıklama oranının önemli olmasının nedenleri şunlardır:
- Daha yüksek tıklama oranı, daha fazla organik trafik anlamına gelmektedir.
- Organik tıklama oranı, arma motorları için oldukça güçlü bir sinyaldir.
Organik tıklama oranını yükseltmek için bazı ipuçları şunlardır:
- Başlık etiketinde parantez kullanmak. Nasıl Ev Makarnası Yapılır? (Adım Adım Resimli Kılavuz)
- Başlığa sayılar eklemek. 20 Farklı Ev Dekorasyonu Fikri
- Kısa URL’ler kullanmak
- Açıklamayı optimize etmek
Arama Amacı
Arama amacı, bir kullanıcının arama yaparken sahip olduğu ana hedeftir. Bilgi edinme, gezinme, alışveriş yapma en temel arama amaçlarındandır.En temel ifade ile, kullanıcıların arama amaçlarına yanıt vermek; arama motorlarının birincil hedefidir. Bu nedenle, SEO ve içerik pazarlamasında başarılı olmak isteniyorsa; arama amacı, genel stratejinin bir parçası olmalıdır.
Temel Web Verileri
Temel Web Verileri, bir web sayfasındaki kullanıcı deneyimini ölçmek için Google tarafından geliştirilmiş bir dizi nicel performans metriğidir. Bu metrikler özellikle, web sayfasındaki içeriğin yüklenme hızını, etkileşimini ve görsel kararlılığını ölçmektedir.
Temel Web Verileri, web geliştiricilerinin harika bir kullanıcı deneyimi sağlamalarına yardımcı oldukları için önemlidir. Sonuç olarak kullanıcılar, bir web sayfasından daha fazla memnun kaldıkları için geri dönme olasılıkları da yüksektir. Tam tersine sayfalar yavaş yükleniyor ve kararsız bir izlenim oluşturuyorsa, kullanıcıların bu web sitesini tekrar ziyaret etme olasılıkları oldukça düşüktür.
Temel web verileri üç bileşenden oluşmaktadır:
- LCP (Largest Contentful Paint): Türkçe karşılığı En Büyük İçerikli Boya’dır ve sayfanın yükleme süresini ölçmektedir.
- FID (First Input Delay): Türkçesi İlk Girdi Gecikmesi’dir ve bir sayfanın etkileşime girme süresini ölçmektedir.
- CLS (Cumulative Layout Shift): Türkçe karşılığı Kümülatif Düzen Kayması olan CLS, bir sayfanın görsel kararlılığını ölçen Temel Web Verileri metriğidir.
8. Gelişmiş SEO Stratejileri
Rekabetin yüksek olduğu bir sektörde faaliyet gösteriliyorsa, SEO başarısı elde etmek için temel bileşenlerden çok daha fazlasının yapılması önemlidir. Organik arama stratejisiyle işletmenin büyümesini sağlamak, trafiğini artırmak ve daha fazla dönüşüm sağlamak için SEO stratejisinin bir sonraki düzeye taşınması gerekmektedir.
Gelişmiş SEO stratejilerinden bazıları şunlardır:
- Mevcut İçeriği Geliştirmek: Sıfırdan yeni bir içerik oluşturmaya başlamaktan çok daha kolaydır. Mevcut eğilimlere ve Google Search Console verilerine göre içerikte iyileştirmeler yapılması önemli sonuçları alınmasını sağlayacaktır.
- Konu Kümeleri Oluşturmak: Konu kümeleri, merkezi bir konu etrafından yayınlanmış içerikler arasında rahatlıkla bağlantı kurulmasını sağlamaktadır. Konu kümeleri tek bir ana konuya yoğunlaştıkları için, detaylı bilgi arayan kullanıcıları elde tutmak çok daha kolaydır.
- Düşük Performanslı İçerikleri Kaldırmak: Sayfa denetim testlerinde istenilen başarıyı elde edemeyen içerikler web sitesinden kaldırılmalıdır. Ayrıca, benzer konuda yayınlanmış ve düşük performans gösteren içerikler tek bir sayfada birleştirilebilir.
- Anahtar Kelimeyle İlgili Sorunlarını Bulmak: Bir web sitesinde iki veya daha fazla sayıda sayfa, aynı anahtar kelime için optimize edildiyse, web sitesinin yüksek sıralama şansı düşmektedir. Bu nedenle her içerik, kendine özel anahtar kelimelere göre optimize edilmelidir.
- Snippet’leri Optimize Etmek: Snippet’ler, bir web sayfasına doğrudan trafik akışı sağlamaktadır bu nedenle de her zaman güncel olmaları gereklidir.
- 404 Hatalarını Düzeltmek: 404 işaretli sayfalar, arama motorları tarafından görmezden gelinmektedir. Görmezden gelindiği gibi, genel site performansını da düşürmektedir. İlgili SEO araçları kullanılarak bu sayfaların kaldırılması veya yeniden yönlendirilmesi gereklidir.
SEO Sonuçlarını Ölçme
SEO sonuçlarını ölçme, organik arama trafiğini iyileştirmek için yapılan değişiklerin sonuçlarını değerlendirme sürecidir. SEO testleri, web geliştiricilerine hangi uygulamaların işe yarayıp hangilerinin yaramadığını göstermektedir.
SEO sonuçlarını ölçerken dikkate alınması gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
- Web sitesinde hangi SEO uygulamalarının işe yaradığını tespit eder.
- Bazı SEO uygulamaları, belli bir bütçe gerektirebilmektedir. SEO testleri, ayrılan SEO bütçesinin efektif şekilde kullanılmasına yardımcı olur.
- Fikir veya trend odaklı değil, veri odaklı bir strateji geliştirilmesini sağlar.
- Değişiklerin geri tepmeyeceğinden emin olunmasına olanak tanır.
Başlıca SEO testleri şunlardır:
- SEO Seri Testi: Web sitesindeki tüm sayfalarda değişiklik uygulandıktan sonra sonuçların gözlemlendiği SEO testidir. Site genelinde değişiklik yapmak ve gerektiğinde bu değişikliği geri almak çok fazla zaman alacağı için bu test türü önerilmemektedir.
- Zamana Dayalı SEO Testi: Bir sayfada yapılan değişikliğin ölçülmesini sağlayan test çeşididir. Zamana dayalı SEO testi de birçok SEO uzmanı tarafından önerilmemektedir çünkü tek bir örneği genele yaymak doğru değildir.
- SEO A/B Testi: A/B testinde bazı sayfalar değiştirilir ve ardından değişen sayfaların değişmeyen sayfalar ile nasıl çalıştığı karşılaştırılır. Değişmeyen sayfalar kontrol grubu, değiştirilen sayfalar ise varyant grubu olarak adlandırılır.
İçerik Boşluğu Analizi
İçerik Boşluğu analizi, bir konuda yayınlanmış içeriği değerlendirilmesi ve içerikte iyileştirilebilecek boşlukların bulunması sürecidir. Bir içerikteki olası boşlukları aramanın temel nedeni, içeriğin hem SEO açısından hem de kullanıcı deneyimi açısından daha iyi performans göstermesine yardımcı olmaktır.
En Yaygın İçerik Boşlukları şunlardır:
- İçerik Güncelliği: İçerik hangi tarihte yayınlandı veya en son ne zaman güncellendi?
- Kapsam: İçerik, kullanıcıya konunun tüm detayları sunuyor mu?
- Kullanılabilirlik: Sayfadaki tüm ögeler kolayca okunup algılanabiliyor mu?
- Şaşırtıcılık: İçerik, başka mecralarda paylaşılacak kadar etkileyici mi?
SEMRush gibi SEO araçları, gerekli analizler aracılığıyla içerik boşluklarının bulunmasına yardımcı olmaktadır.
İçerik Denetimleri
İçerik Denetimi, yayınlanmış bir içeriği değerlendirme, yeniden yönlendirilebilecek veya geliştirilebilecek içerikleri bulma sürecidir.
İçerik denetiminin başlıca önemi şunlardır:
- Düşük performans gösteren içerikleri tespit etmek
- Mevcut içerikleri iyileştirmek
- Çıkarılan dersleri daha sonraki içeriklerde uygulamak
- En iyi yazarları değerlendirmek
İçerik denetimi adımları şunlardır:
- Düşük performanslı sayfalar silinmeli veya başka bir sayfaya yönlendirilmelidir.
- İçerikler trafiğe göre değerlendirilmelidir. Organik trafik, bir içeriğin objektif olarak değerlendirilmesini sağlayan en önemli metriklerden biridir.
- Geri bağlantılar kontrol edilmelidir. Alaka düzeyi yüksek ve kaliteli web sitelerinden geri bağlantı kazanmaya odaklanılmalıdır.
- İyileştirilmeler yapıldıktan sonra içerik veya web sayfası yeniden yayınlanmalıdır.
- Yapılan önemli çıkarımlar belgelenmeli ve daha sonraki içeriklerde uygulanmalıdır.
Arama Motoru Görünürlüğü
Arama motoru görünürlüğü, bir web sitesinin SERP’lerdeki sıralamadan aldığı trafik payıdır. Google arama sonuçlarında, ilk üç sıradaki içerik tüm tıklamaların yaklaşık %70’ini almaktadır.
Arama motoru görünürlüğünü artırmak için yapılması gerekenler şunlardır:
- Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemek
- Web sitesinin mobil performansını kontrol etmek
- Başlık ve açıklama etiketlerini geliştirmek
- Alanındaki sitelerden geri bağlantı oluşturmak
- İçeriğin bekleme süresini optimize etmek
- İkinci sonuç sayfasındaki içerikleri iyileştirmek
- İçeriğe semantik anahtar kelimeler yerleştirmek
- Sayfalar arasında dahili bağlantılar kurmak
SERP Özellikleri
SERP özellikleri, arama sonuçları sayfasındaki klasik 10 bağlantı metninin ötesine geçilmesini sağlayan, gelişmiş sonuç özellikleridir. Google’ın ilk sayfa sonuçlarının sadece %2,68’i herhangi bir SERP özelliğine sahip değildir.
En yaygın SERP özellikleri şunlardır:
- Öne Çıkan Snippet’ler: Bir web sayfasının belli bir bölümünü vurgulayan bilgi kutularıdır.
- Alt ve Üst Reklamlar: Reklam sonuçlarının tıklama oranı yaklaşık %3’tür ve SERP’ler için ciddi bir trafik kaynağıdır.
- Kayan Videolar: Sonuç sayfasında görünen bir dizi video sonucudur. Google çoğu sonuç için Kayan Videoları göstermese de, sonuç sayfalarının yaklaşık %6’sında bu SERP özelliğinin gösterildiği tahmin edilmektedir.
- Zengin Snippet’ler: Belli bir sonucun yanında görünün ek bilgilerdir. Örneğin fiyat bilgisi, değerlendirme puanı, stok durumu, sık sorulan sorular vb. zengin Snippet örneklerinden bazılarıdır.
- Site Bağlantıları: Geleneksel bir sonucun altında gösterilen ek bağlantılardır.
- Bilgi Kartları: Herhangi bir arama yapıldığında sağ üstte görünen bilgi panelidir.
- En Çok Okunan Haberler: Trend olmuş bir arama sorgusu için gösterilen, haber sitelerinden alınan kaydırmalı sonuç listesidir.
Kurumsal SEO
Kurumsal SEO, arama motoru optimizasyonuna yönelik büyük ölçekli ve stratejik bir yaklaşımı ifade etmektedir. Kurumsal SEO çözümleri, pazarlama faaliyetlerindeki etkiyi en üst düzeye çıkarmak için marka itibarını güçlendirirken, şirketin iş hedeflerini daha geniş bir pazara tanıtmasını sağlamaktadır.
Kurumsal SEO’nun avantajları:
- Şirketin, satın alma hunisindeki aşamaları ne olursa olsun tüm tüketiciler için güvenilir ve tanıdık bir kaynak haline gelmesini sağlar.
- Yüksek kaliteli içerik oluşturma ve sayfa içi optimizasyon için geliştirilmiş stratejik erişim ile birlikte bütünsel bir yaklaşım geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.
- Kurumsal SEO, dijital ayak izinin proaktif olarak genişletmektedir. Sonuç olarak satış kayıpları azaltılır, olası bir kriz sonrası toparlanma dönemi için gerekli pozisyon alınır.
Kurumsal SEO ipuçları:
- Sayfa hızı optimum düzeyde tutulmalıdır.
- İçerikler alt başlıklara göre gruplandırılmalıdır.
- Eski içerik yenilenmeli ancak etki alanı yetkisi ve geri bağlantıları korunmalıdır.
- Kaliteli ve tüketici sorunlarına cevap veren içerikler oluşturulmalıdır.
- Anahtar kelime seçiminde stratejik davranılmalıdır.
- Teknik SEO göz ardı edilmemelidir.
- Sayfalar için şablonlar oluşturulmalıdır.
9. E-Ticaret SEO
E-Ticaret SEO, çevrimiçi bir mağazanın arama motoru sonuçlarında daha görünür hale gelmesini sağlama sürecidir. Kullanıcılar bir ürün veya hizmeti arattıklarında mümkün olduğunca üst sıralarda görünme satış yapma şansını artırmaktadır.
Ücretli aramalardan trafik elde edilebilmektedir ancak SEO maliyeti çok daha düşüktür. Ayrıca, reklam engelleyiciler ücretli reklamların etkinliğini azaltmaktadır; bu nedenle hedef kitleye ulaşmak için arama sonuçlarını optimize etmek oldukça önemlidir.
E-Ticaret SEO, şu verilerin optimizasyonunu içermektedir:
- Başlıklar
- Ürün açıklamaları
- Meta verileri
- Site içi bağlantılar
- Gezinme yapısı
Kullanıcıya sunulan her ürün veya hizmetin, arama motorlarından trafik çekmek için tasarlanmış özel bir sayfaya sahip olması gerekmektedir. Ancak ürün sayfalarına odaklanarak, diğer sayfaların optimizasyonu göz ardı edilmemelidir:
- Ana Sayfa
- Hakkımızda Sayfası
- Sık Sorulan Sorular Sayfası
- Blog Sayfaları
- Yardım Merkezi İçerikleri
- İletişim Sayfası
E-Ticaret SEO’nun Önemi
Tüketiciler, bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyduklarında çoğunlukla Google araması yapmaktadır. Bilgiye dayalı bir şekilde karar vermek için yardımcı seçenekleri, ipuçlarını, karşılaştırmaları, kullanıcı yorumlarını ve diğer bilgileri aramaktadır.Bir E-Ticaret web sitesi, SERP’lerde görünmüyorsa nitelikli ve ilgili E-Ticaret müşterilerine erişim şansı kaybedilecektir. İşte E-Ticaret SEO tam olarak bu noktada devreye girmektedir. İnsanları E-Ticaret SEO aracılığıyla sitenize çektikten sonra, sunulan yüksek kaliteli ürünler ve harekete geçirici mesajlar ile siteden memnun ayrılmaları sağlanabilmektedir.
E-Ticaret SEO Stratejisi Geliştirme
Binlerce ürünle dolu bir web sitesi için E-Ticaret SEO oldukça zorlu bir görev olarak görülebilmektedir. Bu, zaman alıcı bir uygulama olabilir ancak izlenen doğru bir strateji tüm sürecin hızlanmasını sağlayacaktır.
- Sayfalara Öncelik Vermek: Web sitesinde en çok trafik alan sayfalar hangileridir? Tüketici için daha önemli olan sayfalar ile başlanması önemlidir. Ayrıca, ziyaretçilerin belirli bir ürüne odaklanması isteniyorsa, önce o ürün için optimizasyon yapılmalıdır.
- İş Akışı Oluşturmak: SEO, birçok özel gereksinimin bir arada karşılanmasını gerektirmektedir. Anahtar kelimeleri belirlemek, meta verileri düzenlemek, görselleri doğru bir şekilde isimlendirmek vb. uygulamalar iş akışının temel bileşenleridir.
- Rekabeti Analiz Etmek: E-Ticaret SEO stratejisi, sektördeki rakipleri mağlup etmek üzere tasarlanmalıdır. En yakın rakipleri belirlemek ve sitelerini ziyaret etmek; onların ne yaptığını anlamak açısından önemlidir. Ardından; SEO uygulamalarının, rakiplerden daha iyi hale getirmenin yolları tespit edilmelidir.
E-Ticaret Kontrol Listesi
Bu listedeki ögeleri kontrol etmek, E-Ticaret SEO çabalarını daha etkili hale getirecektir:
- Doğru anahtar kelimeler kullanılmalıdır.
- Rakip analizi yapılmalı ve buna uygun bir strateji geliştirilmelidir.
- Ana Sayfa optimize edilmeli ancak tüm zaman ve enerji burası için harcanmamalıdır.
- Site mimari basitleştirilerek, kullanıcıların daha kolay gezinmeleri sağlanmalıdır.
- Ürün sayfaları, ürün adı, ürün açıklaması, ürün görselleri, ürün videoları, müşteri değerlendirmeleri açısından optimize edilmelidir.
- Farklı tipteki cihazlara duyarlı bir web sitesi tasarımı kullanılmalıdır çünkü günümüzde alışverişlerin büyük bir bölümü mobil cihazlardan yapılmaktadır.
- Sayfa yükleme hızı artırılmalıdır, sayfa hızı hem kullanıcılar hem de arama motorları için önemli bir kıstastır.
- Misafir yazarlık, blog içerikleri vb. yöntemler ile geri bağlantı oluşturulmalıdır.
10. Yerel SEO
Yerel SEO, yerel aramalardan gelen trafiği, olası satışları ve marka bilinirliğini artırmak için gerçekleştirilen arama motoru optimizasyonudur. Fiziksel bir konumu olan veya belli bir coğrafi bölgeye hizmet eden işletmeler, yerel SEO’yu uygulayabilmektedir. İşletme veya hizmet türüne bağlı olarak, yerel bir arama sorgusu genellikle şehir adı, mahalle veya adres bilgileri içermektedir.
Örneğin yerel arama sorguları şu şekilde yapılmaktadır:
- Antalya otel
- Kemer kamp yeri
- Diş hekimleri Muratpaşa
- Kadıköy kahvaltı salonu
- Şişli ev boyama
Yerel SEO Adımları
Bir web sitesi, yerel organik konumlandırmasını iyileştirmek için şu adımları izlemelidir:
- Google My Business hesabı açılmalıdır.
- Alaka düzeyi ve mesafe analiz edilmelidir.
- Web sitesi, mobil cihazlar için optimize edilmelidir.
- Anahtar kelimeleri bulmak için Google Keyword Planner gibi SEO araçları kullanılmalıdır.
- Sayfa içi optimizasyon çalışmaları yapılmalıdır.
- Telefon numarası, fiziksel adres gibi iletişim bilgileri optimize edilmelidir.
- İletişim sayfasına konum için harita eklenmelidir.
- Sosyal profilleri web sitesine bağlanmalıdır.